"Sa vina Bombonel! Sa vina Nastase aici!", striga doi detinuti printre gratiile-plasa ale Penitenciarului Rahova, pana cand un agent de penitenciar le inchide gura din scurt: "Bai, nu fiti nesimtiti!" Cu cateva ore inainte ca Adrian Nastase sa ajunga la sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Penitenciar Rahova, detinutii stiau ce oaspete de seama le va trece pragul, scrie agentia Mediafax.

Vizavi de Penitenciarul propriu-zis, la cativa metri in aceeasi curte, se afla o cladire in care toti detinutii ravnesc sa ajunga, desi pentru asta e nevoie de o interventie chirurgicala. Este "luxul" Spitalului Penitenciar Rahova. O lume atat de diferita fata de celule, incat multi detinuti ajung sa-si bata cuie in cele mai diverse parti ale corpului sau sa inghita linguri, ca sa fie mutati, chiar si pentru o saptamana-doua, la spital.

Salonul, impartit cu un alt detinut

Aici si-a facut si Adrian Nastase debutul in lumea penitenciarului, pentru a se recupera dupa tentativa de sinucidere. Fata de rezerva lui de la Floreasca, singura diferenta este ca va sta inchis, asa cum a fost condamnat, si ca va imparti salonul cu un alt detinut internat. Aici, usile saloanelor mai au ceva diferit fata de Floreasca: vizeta, care se deschide numai dupa vointa agentului.

In rest, Spitalul Penitenciar poate fi considerat o anticamera de plus la celulele din Rahova, care fierb de la caldura de afara. Daca ar sti cum arata pe dinauntru monstrul cu sarma ghimpata care se vede de pe Soseaua Alexandriei, multi dintre bolnavii Romaniei si-ar dori sa fie detinuti, numai ca sa fie operati aici.

Primul semn ca la Rahova e altfel decat in celelalte spitale din civilie te ia direct de nas. Nu exista acel miros intepator "de spital". Motivul, spun unii angajati, ar fi ca se baga bani in dezinfectanti de calitate, care se recupereaza cu forta de munca ieftina - detinutii.

Modernizat si dotat in 2003, Spitalul de la Rahova pune la respect cam orice spital din circuitul civil. E luna de curatenie, e dotat cu tot ce ii trebuie, de la cabinet de fizio-kinetoterapie la sectie de psihiatrie sau sectie pentru gravide, iar aparatura pare scoasa din tipla.

Un salon din Spitalul Rahova arata, fara detinuti, cam ca o camera de camin studentesc de lux: trei paturi bine dotate, o camera de baie cu doua chiuvete, grup sanitar, dus si linoleum rosiatic, intact. Asa cum si-ar dori si multi studenti sa fie dotate camerele colegelor lor de camin, peretele exterior al fiecarui salon din Spitalul Rahova are un mic geam, cat jumatate de placa de faianta. Prin ea, agentii de penitenciar pot vedea ce se intampla la dus si la spalatoare.