Presedintele Parlamentului ungar a incalcat un drept al cetatenilor europeni de a face campanie intr-un alt stat, crede mionistrul de externe Andrei Marga, legandu-si numele de doua actiuni condamnabile: ofensarea autoritatilor romane si participarea la evenimente de glorificare a unei persoane implicate in regimul fascist ungar. Dar relatiile bilaterale bune nu trebuie "sa fie puse in balanta cu animozitati create de persoane interesate", mai spune seful diplomatiei.

Andrei Marga a aratat ca MAE a luat imediat pozitie, aratand ca actiunile lui Kover Laszlo sunt inacceptabile. El a remintit ca trebuie respectate niste principii.

Inainte de orice, principiul bunei vecinatati trebuie respectat in orice situatie, de catre oricine, indiferent ce functie are. Nicio personalitate responsabila dinauntrul Romaniei, din afara Romaniei, nu a salutat actiunile amintite si nicio personalitate guvernamentala a Ungariei nu si le-a asumat pana in aceasta clipa", a spus ministrul.

Familiile politice europene se sprijina reciproc, iar cetatenii Ue au dreptul de a face campanie electorala in orice tara UE in afara de a loc. Numai ca "acest drept pretios al Europei este folosit abuziv atunci cand ocazia este folosita pentru a semna antagonisme intre cetateni si intre tari. Foarte limpede spus, Presedintele Parlamentului Ungariei a depasit acest drept", crede seful diploamatiei.

"Nu trebuie ca bunele relatii dintre Romania si Ungaria sa fie puse in balanta cu animozitati create de persoane interesate. Trebuie spus ca nu servesc interesul public nicaieri adoptarea de reglemetnari pe coltul mesei, sub presiuni felurile si considerarea lor ca fiind definitive si irevocabile", a incheiat Andrei Marga.