Ministerul de Externe a facut o solicitare catre CFR Calatori pentru a lua toate masurile sa interzica transportul pe calea ferata a osemintelor poetului maghiar Nyiro Jozsef acuzat ca a fost hortyst, a declarat la Romania TV Antonel Tanase, consilier la ministerul Transporturilor.

Acesta spune ca CFR Romania i-a comunicat decizia societatii de cale ferata din Ungaria ca nu are voie sa ataseze un vagon special care sa aduca ramasitele poetului acuzat de hortysm si fascism in Romania, iar ca omologii maghiar au inteles situatia.

Mai multe societati culturale si civice din Transilvania i-au solicita premierului, intr-o scrisoare deschisa, sa dea aviz negativ reinhumarii scriitorului maghiar Nyiro Jozsef pe teritoriul Romaniei, considerand ca aceasta actiune contravine legislatiei romanesti si europene.

Societatile culturale si civice, mai jos semnate, considerand ca actiunea intreprinsa sub patronajul Parlamentului ungar de a aduce pe teritoriul romanesc cu mare fast si cu onoruri osemintele unui fascist declarat, Nyiro Jozsef, responsabil de tragediile romanilor si evreilor din Transilvania ocupata prin Dictatul de la Viena din perioada 1940-1944 va solicita ca in termenul cel mai scurt sa dati avizul negativ desfasurarii acestui act sfidator la adresa natiunii romane, pe teritoriul Romaniei, actiune care contravine legislatiei romanesti si europene', se arata in scrisoarea deschisa remisa AGERPRES.

In document se mai arata ca aceasta solicitare 'este intreprinsa in memoria miilor si miilor de copii, femei si batrani nevinovati care au cazut prada terorii horthysto-fasciste sprijinita cu toata convingerea si pe multiple planuri de catre Nyiro Jozsef, condamnat pe veci de istorie si care trebuie sa ramana pentru totdeauna un exemplu negativ pentru toti cei care, cu talent sau nu in literatura sau in arta, intentioneaza sa mai gireze de acum incolo un sistem antidemocratic si criminal'.

Societatile culturale si civice semnatare ale scrisorii deschise subliniaza faptul ca scriitorul Nyiro Jozsef s-a pus in slujba propagandei promovata de Hitler si Horthy iar demersul de reinhumare a acestuia in Romania este un act imoral care lezeaza demnitatea societatii romanesti, inclusiv a cetatenilor de etnie maghiara de buna credinta.

'Nyiro Jozsef s-a pus in slujba propagandei 'noii ordini mondiale' promovata de Hitler si de Horthy, cu toate consecintele acesteia si a girat legile rasiale in Parlamentul ungar, inclusiv cele din timpul lui Szalasi. Departe de a fi un act cultural, acesta este un act profund imoral, care lezeaza bunul simt si demnitatea societatii noastre democratice romanesti, inclusiv a cetatenilor de etnie maghiara de buna credinta', se precizeaza in finalul scrisorii deschise.

Ministerul Afacerilor Externe si-a exprimat, marti, la solicitarea Agerpres, dezacordul fata de reinhumarea scriitorului Nyiro Jozsef in Romania, precizand ca activitatea acestuia indica o atitudine antisemita.

Reinhumarea scriitorului maghiar Nyiro Jozsef ar urma sa aiba loc la sfarsitul acestei saptamani, la Odorheiu Secuiesc si este coordonata de Parlamentul Ungariei. Ramasitele sale pamantesti ar urma sa soseasca in tara in data de 26 mai, cu un tren special, cu care vin si pelerinii la marea procesiune de Rusaliile catolice de la Sumuleu-Ciuc. In programul facut public de organizatori, o fundatie din Odorheiu Secuiesc, se arata ca ramasitele scriitorului maghiar vor fi purtate in procesiune prin mai multe orase din Harghita, inainte de a fi reinhumate, cum ar fi Miercurea Ciuc, Gheorgheni si Odorheiu Secuiesc.

Cine a fost Nyiro Jozsef

MAE prezinta si informatiile cu privire la Nyiro Jozsef, care s-a nascut in 1889, la Jimbor, in judetul Brasov, si a decedat in 1953, la Madrid, in Spania, unde a fost inhumat pana de curand.

Potrivit sursei citate, in perioada interbelica a lucrat ca jurnalist la mai multe publicatii de limba maghiara din Transilvania si a publicat mai multe nuvele. In 1941, dupa anexarea Transilvaniei de Nord de catre Ungaria, a fost invitat in calitate de deputat ardelean in Parlamentul de la Budapesta si s-a mutat in capitala ungara. A fost redactor-sef la doua ziare de extrema dreapta - 'Magyar Ero' si 'Magyar Unnep'. Dupa lovitura de stat din 15 octombrie 1944 si-a continuat activitatea in Parlamentul Ungariei (Parlamentul de la Sopron), care a adoptat legislatie antisemita. In aceasta calitate, Nyiro Jozsef a sustinut activitatea guvernului fascist al lui Szalasi Ferenc. In 1940 i-a fost acordata distinctia 'Coroana Corvin', infiintata de catre Miklos Horthy.

Pe 16 mai ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oszkar Fuzes, a declarat, la Targu Mures, ca exista dovezi potrivit carora scriitorul Nyiro Jozsef, care va fi reinhumat la Odorheiu Secuiesc in 27 mai, cu sprijinul Parlamentului Ungariei, nu a fost nici antiroman, nici antisemit.