Ministrul afacerilor externe, Andrei Marga, s-a intalnit sambata, la Chicago, cu reprezentanti ai conducerii organizatiei American Jewish Committee (AJC), respectiv Allan Reich, presedintele Comisiei pentru Relatii Internationale si Daniel Schwammenthal, directorul Institutului Transatlantic al AJC din Bruxelles, la solicitarea acestora, afirma MAE, intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, reprezentantii AJC s-au interesat, printre altele, "de perspectivele solutionarii problemei restituirii proprietatilor confiscate de regimul comunist".

Andrei Marga a declarat, intr-o conferinta sustinuta duminica la Chicago, ca s-a discutat si despre crearea unui muzeu, la Bucuresti, care sa puna in "lumina (...) mostenirea evreiasca, prezentei evreiasca in Romania".

Ministrul Marga "a solicitat, in acest context, sustinerea, de catre AJC, precum si de catre celelalte organizatii evreiesti americane, a eforturilor Romaniei de acces in programul Visa Waiver, in special prin demersuri de lobby la nivelul membrilor Congresului american. Reprezentantii AJC au aratat ca vor sustine aceste demersuri, in opinia lor Romania, un aliat puternic al SUA, fiind indreptatita sa acceada in Visa Waiver", precizeaza MAE.

"Am discutat situatiile care intervin in Europa centrala si rasariteana in care se incearca recuperarea unor figuri ale trecutului care totusi au fost implicate in politicile antisemite, rasiste legate de ultimul razboi mondial", a declarat acesta, duminica.

Intalnirea a fost solicitata de AJC, in contextul prezentei sefului diplomatiei romane la Chicago, in vederea participarii la lucrarile Summit-ului NATO.

AJC este cea mai veche organizatie a evreilor din SUA (fondata in 1906), care militeaza pentru promovarea unitara a intereselor comunitatii evreiesti, construirea de punti de legaturi intre comunitati, combaterea antisemitismului si promovarea aspiratiilor Israelului la pace si securitate. Organizatia are filiale in 26 de orase americane, sapte birouri de legatura in afara SUA, precum si 31 de parteneriate cu organizatii evreiesti din intreaga lume, potrivit MAE.

In prezent, AJC organizeaza si deruleaza proiecte pentru refacerea si consolidarea comunitatilor evreiesti in unele tari din Europa Centrala si de Rasarit si in state rezultate din destramarea Uniunii Sovietice, precum si la crearea unei noi elite a comunitatilor evreiesti din aceste tari. Editeaza publicatii si organizeaza diverse evenimente publice. Presedinte al AJC este Robert Elman, iar Director Executiv este David Harris.