Noul ministru roman de externe Andrei Marga a pledat, la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Externe (CAE) de luni, de la Bruxelles, pentru sprijinirea Ucrainei prin acordul de asociere cu UE, a precizat ca Romania nu recomanda nici o actiune care sa afecteze organizarea Euro 2012, ca sustine un nou acord UE-Rusia si ca in ciuda sanctiunilor continue ale UE in Siria, ambasada de la Damasc, va ramine deschisa.

In privinta Siriei, ministrul roman al afacerilor externe a precizat ca a fost discutata punerea in aplicare a planului Kofi Annan, incetarea imediata a oricarei forme de violenta si cooperarea neconditionata cu misiunea ONU din teren. Romania participa cu cinci observatori militari neinarmati in Siria. "Romania nu inchide ambasada sa de la Damasc, ambasada permitand o legatura cu cetatenii romani care se afla in Siria", a precizat ministrul Marga. El a adaugat ca Romania are "foarte probabil", in Siria, cea mai mare comunitate de cetateni dintre statele membre ale Uniunii Europene.

Consiliul a decis luni noi sanctiuni impotriva Siriei prin extinderea listei persoanelor si cea a companiilor cu restrictii. In privinta persoanelor, UE a decis sa inghete activele si sa le restringa dreptul de calatorie in tarile membre. Consiliul ministrilor afacerilor externe a decis si noi sanctiuni impotriva Siriei prin extinderea listelor persoanelor si companiilor cu restrictii. In privinta persoanelor, UE a decis sa inghete activele si sa le restringa dreptul de calatorie in tarile membre.

Ucraina a fost o alta tema pe agenda ministrilor pentru afaceri externe, iar Romania a sustinut ca evolutiile democratice din aceasta tara pot fi sprijinite prin acordul de asociere UE Ucraina. Sefii diplomatiilor europene au abordat si tema boicotului Campionatului European de Fotbal, Euro 2012, din Ucraina si Polonia. "Noi am spus, alaturi de alti colegi, in special Polonia ca si co-organizator, ca nu recomandam si nu sustinem nicio masura care sa afecteze organizarea campionatului european de fotbal", a spus Marga.

Rusia a fost si ea pe agenda CAE de luni. "UE se afla in fata unei discutii cu Rusia care va avea loc la inceputul lunii iunie si are ca tinta un nou acord UE". Acesta este asteptat in urma summitului UE-Rusia programat la inceputul luinii iunie, la St. Petersburg. Marga a mai precizat ca a fost lansat documentul "pasii comuni" care are ca tinta "liberalizarea regimului de vize UE Rusia, cel putin vizele de de scurta durata".