Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a amanat intocmirea rapoartelor in cazurile deputatilor Sergiu Andon (PC) si Florin Costin Paslaru (PSD) pentru care deciziile ANI de incompatibilitate si conflict de interese au ramas definitive. Daniel Buda, seful Comisiei Juridice, a mentionat ca cele doua rapoarte vor fi inaintate marti plenului Camerei Deputatilor care urmeaza sa voteze excluderea celor doi parlamentari. Potrivit expertilor in cazuistica ANI, excluderea celor doi deputati ar trebui sa fie o formalitate.

  • Cazul deputatului Florin Costin Paslaru ar putea institui un precedent. Alti 13 parlamentari sunt in  situatii similare. Vezi aici numele parlamentarilor.

Comisia Juridica a amanat pentru luni discutarea cererilor ANI de constatare a incetarii mandatelor de parlamentari a lui Sergiu Andon (PC) si Florin Costin Paslaru (PSD). Presedintele Comisiei Juridice a explicat pentru HotNews.ro ca discutarea celor doua cazuri au fost amanate pentru ca Sergiu Andon a depus un material scris. “Trebuia sa comunicam acest document pentru a nu fi invocat ca viciu de procedura la plen”, a transmis Daniel Buda.

ANI a constatat in cazul deputatului Segiu Andon ca acesta este incompatibil, iar in cazul deputatului Florin Costin Paslaru, ca a incalcat regimul conflictelor de interese. Deciziile ANI in cele doua cazuri au ramas definitive astfel ca agentia a cerut Camerei Deputatilor sa constate ca cei doi deputati si-au pierdut mandatele.

Solicitarile ANI au ajuns la Comisia Juridica care intocmeste un raport. Practic, raportul Comisiei Juridice in cazurile lui Segiu Andon si Florin Costin Paslaru vor fi trimise la vot in plenul Camerei Deputatilor. Expertii in cazuistica ANI au explicat ca este vorba de o formalitate devreme ce constatarile agentiei au ramas definitive. In cazul Andon, ICCJ a confirmat definitiv incompatibilitatea deputatului PC. In cazul lui Florin Costin Paslaru decizia ANI a ramas definitiva deoarece acesta nu a contestat-o.

Cu toate ca in cazul Andon exista o decizie definitiva a ICCJ, acesta a depus la Comisia Juridica concluzii pe fond privind decizia ANI de incompatibilitate.

In cazul deputatului Florin Costin Paslaru daca plenul Camerei Deputatilor va decide incetarea mandatului se va deschide un precedent. ANI a emis in cazul sau un raport de constatare a incalcarii regimului conflictelor de interese pentru ca si-a angajat fiul la cabinetul parlamentar. ANI a constatat situatii similare in cazul altor 13 deputati.

In cazul lui Sergiu Andon, pe 3 aprilie sectia Contencios Administrativ Fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis ca deputatul este incompatibil cu calitatea de parlamentar, intrucat a fost avocat intr-un proces de coruptie, judecatorii admitand astfel raportul de constatare al inspectorilor de integritate. Sergiu Andon a contestat raportul ANI. Vezi mai jos istoricul procesului:

  • In iunie 2009, sesizati de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), inspectorii de integritate au constatat ca Sergiu Andon a devenit incompatibil cu statutul de parlamentar intrucat a acordat, ca avocat, asistenta juridica unui invinuit intr-un dosar penal de coruptie.
  • In 14 aprilie 2011, ANI a castigat faza de fond a procesului intentat de deputatul conservator Sergiu Andon dupa ce l-a declarat incompatibil pe acesta pe motiv ca, parlamentar fiind, a fost avocat intr-un proces de coruptie, dar decizia a fost contestata la instanta suprema.

 Curtea de Apel Bucuresti respinsese contestatia formulata de Sergiu Andon fata de hotararea ANI prin care deputatul fusese declarat incompatibil.
  • Pe 3 aprilie ICCJ a confirmat decizia Curtii de Apel Bucuresti, astfel ca raportul ANI prin care s-a constatat incompatibilitatea deputatului Sergiu Andon a ramas definitiva.
  • ANI a transmis Camerei deputatilor o scrisoare prin care solicita constatarea privind constatarea demiterii de drept a deputatului PC Sergiu Andon pe motivul incompatibilităţii acestuia. Pe 10 aprilie Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a transmis solicitarea ANI la Comisia Juridica pentru formularea unui punct de vedere.
  • Sergiu Andon a declarat ca se va adresa CEDO pentru a clarifica situatia.

Cazul deputatului Florin Costin Paslaru. In noiembrie 2011 ANI a constatat ca Florin Costin Paslaru a incalcat regimul conflictelor de interese pentru ca si-a angajat fiul la cabinetul de Parlamentar.

  • “Florin Costin Paslaru, deputat in Parlamentul Romaniei, a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca privind angajarea fiului sau, Florin Alexandru Ioan Paslaru, incepand cu anul 2009 - prezent, in cadrul Biroului Parlamentar - Circumscriptia electorala nr. 18 Galati, incalcand, astfel, prevederile Legii 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei”, a precizat ANI.

Deputatul Florin Costin Paslaru nu a contestat reportul ANI astfel ca acesta a ramas definitiv.

Pe 15 martie ANI a transmis Camerei Deputatilor raportul de constatare si solicitarea de eliberare a acestuia din functie. Ca si in cazul lui Sergiu Andon conducerea Camerei Deputatilor a cerut un punct de vedere din partea Comisiei Juridice.

Potrivit legislatiei ANI cei doi deputati trebuie eliberati din functie pentru ca rapoartele agentilor de integritate au ramas definitive. De asemenea legea prevede ca cei doi deputati nu mai pot fi alesi deputati si nu pot fi numiti in functii publice pe o perioada de trei ani. Acesta perioada curge de la ramanerea definitiva a deciziilor ANI.