Ministerul Justitiei sustine restituirea in natura sau despagubirea totala pe termen foarte lung a proprietatilor nationalizate. Decizia finala este una politica

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 16 aprilie 2012, 15:18 Actualitate | Esenţial


Ministerul Justitiei a sustinut restituirea in natura a proprietatilor nationalizate si esalonarea pe o perioada foarte lunga a despagubirilor banesti si a respins total propunerea initiala a Finantelor, care doreau limitarea la 5% din valoare, decizia finala, de plafonare la 15%, fiind una politica, scrie Mediafax, care citeaza surse guvernamentale.

"ANRP si Finantele au propus initial restituirea integrala in natura si plafonarea despagubirilor banesti la 5% din valoarea imobilelor, varianta respinsa de Ministerul Justitiei, care a sustinut, in comisia interministeriala, ca din punct de vedere legal cea mai acoperitoare formula este retrocedarea integrala in natura si esalonarea pentru o perioada lunga de timp a despagubirilor in bani, acolo unde nu se mai poate da in natura. Decizia de plafonare a tuturor despagubirilor la 15% a fost politica si a fost adoptata la cel mai inalt nivel", au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.

Ministerul Justitiei a argumentat ca varianta restituirii in natura concomitent cu limitarea la 5% din valoare a despagubirilor in bani ar fi dus la un evident tratament discriminatoriu si a venit cu solutia ca despagubirile in bani pentru care se vor obtine decizii irevocabile sa fie achitate, esalonat, pe termene lungi, astfel incat sa nu greveze bugetul de stat.

"Nu pot sa confirm sau sa infirm asa ceva... Eu n-am auzit din gura reprezentantilor Ministerului Justitiei o astfel de propunere... A fost o decizie pe care toata lumea a spus ca o sustine. Eu cred ca este o lege buna, care raspunde prin posibilitatile financiare actuale la problema retrocedarilor si rezolva favorabil situatia pentru toata lumea", a raspuns Ciprian Badea, directorul Directiei Juridice din Ministerul Finantelor Publice, reprezentantul MFP in comisia interministeriala, intrebat de Mediafax despre varianta Ministerului Justitiei.

Sursele citate au adaugat ca, dupa discutii "la nivel inalt", a fost aleasa varianta plafonarii despagubirilor la 15% din valoarea imobilelor care trebuie restituite si eliminarea posibilitatii de restituire in natura, iar toate ministerele implicate au convenit sa sustina fara nicio retinere proiectul de lege, cel putin in faza dezbaterii publice si ulterior, daca nu vor fi aduse modificari inainte de trimiterea spre aprobare in Parlament.

Potrivit acelorasi surse, miza mare a procesului nu sunt casele nationalizate, care ar fi reprezentat doar o mica parte din sumele de plata, ci despagubirile pe care statul ar putea fi obligat sa le plateasca pentru culte si minoritati.

De altfel, chiar ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, a declarat joi ca din totalul de 70 de miliarde lei estimat, care ar reprezenta echivalentul in bani al proprietatilor nationalizate, mai mult de jumatate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri de retrocedare pentru 88.000 de imobile.

O parte importanta dintre aceste imobile au apartinut Bisericii Catolice Maghiare.

Astfel, estimarile Ministerului Finantelor arata ca pentru culte si minoritati ar fi necesar un efort bugetar pe urmatorii ani de 39 de miliarde lei, din care 34 de miliarde lei numai pentru Biserica Catolica.

Prin declaratiile de joi, ministrul Finantelor a confirmat, implicit, ca au fost discutate mai multe variante.

Intrebat de ce Guvernul nu a ales varianta unor emisiuni de titluri pe 15-30 de ani prin care sa acopere sumele necesare despagubirii fostilor proprietari, Dragoi a replicat ca aceasta optiune ar fi dus la cresterea datoriei publice totale cu 13% din PIB, ceea ce nu era sustenabil, mai ales ca Romania s-a angajat voluntar sa respecte Pactul Fiscal.

In ceea ce priveste eliminarea restituirii in natura, Dragoi a aratat ca prin mentinerea acestei forme de despagubire s-ar fi creat un tratament discriminatoriu, intrucat persoanele care puteau recupera imobilele in natura erau despagubite integral, in timp ce pentru despagubirile in bani s-a propus limitarea la 15% din valoare.

Dragoi sustine ca estimarile pentru despagubirile acordate pe baza Legii 10/2010 si Legii 18/1991 insumeaza 31 de miliarde lei.

Despagubirea integrala in bani a fostilor proprietari ale caror case au fost nationalizate de comunisti ar costa statul 12,8 miliarde lei (2,9 miliarde euro).

In cazul restituirii exclusiv in bani, statul ar urma sa plateasca fostilor proprietari de terenuri agricole confiscate sub regimul comunist aproximativ 11 miliarde de lei (2,5 miliarde euro) daca nu se limiteaza despagubirile la 15% din valoarea de piata, la 20 de ani dupa aparitia Legii 18 privind fondul funciar.

De asemenea, pentru despagubirea fostilor proprietari care au detinut actiuni la societati nationalizate de comunisti, statul ar mai trebui sa platesca peste 7 miliarde de lei.

"Ajustarea fiscala, deficitul structural si pana la urma sustenabilitatea acestor plati, acestea au fost ratiunile pentru limitarea despagubirilor", a conchis Dragoi.

Fostii proprietari au fost despagubiti pana acum prin actiuni la Fondul Proprietatea, al carui capital social s-a ridicat la circa 14 miliarde lei, si prin despagubiri in bani, in limita a 500.000 de lei, din dividendele platite la stat de catre Fondul Proprietatea.

Dragoi a precizat ca Fondul Proprietatea a fost construit pe baza estimarilor realizate pana in 2004 prin analiza cererilor de restituire depuse in termenul stabilit de Legea 10/2001, care evidentiau un necesar de circa 14 miliarde de lei.

Ministrul Finantelor a afirmat ca nu are toate detaliile pentru a explica diferenta foarte mare dintre suma estimata initial si cea preconizata in prezent.

Guvernul vrea sa limiteze la 15% din valoarea reala a bunului in cazul despagubirilor care vor fi platite de stat fostilor proprietari pentru proprietatile nationalizate si sa elimine posibiliatate restituirii in natura.

De asemenea, plata se va face esalonat pe o perioada intre 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decadere si stabilit la maximum 90 zile.

Vineri, premierul Mihai Razvan Ungureanu s-a intalnit, la Guvern, cu ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi, si cu ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, pentru noi discutii despre proiectul care limiteaza despagubirile pentru imobilele nationalizate, inainte ca documentul sa fie aprobat de Executiv.

Proiectul ar putea fi aprobat in sedinta de saptamana aceasta a Guvernului si transmis Parlamentului pentru dezbatere in procedura de urgenta, au declarat surse oficiale.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3440 vizualizari

 • +7 (13 voturi)    
  astia sunt cam prosti (Luni, 16 aprilie 2012, 15:40)

  cosming [anonim]

  Orice ar "vrea" sau ar "dori" ministerul justitiei trebuie sa aiba in vedere urmatoarele lucruri :
  - despagubirea in natura trebuie acordata cat mai repede, pentur ca timpul costa bani
  - daca nu se acorda despagubirea in natura, fostul proprietar are dreptul la pretentii de despagubire a caror valoare poate fi mai mare decat valoare pe piata a proprietatii.

  Orice lege, hotararea care incalca principiile de mai sus este inutila pentru ca nu va fi corecta la CEJ sau CEDO.
  Dupa ce cu Fondul Proprietatea au fost inselati o gramada de oameni...trebuiau data obligatiuni de stat in loc de actiuni.... acum nimeni nu mai are incredere in "propunerile" de 2 bani a tot felu' de mitici de la Bucuresti.
  • +1 (5 voturi)    
   ministrul justitiei (Luni, 16 aprilie 2012, 21:18)

   sandu [anonim] i-a raspuns lui cosming

   daca dl ministru al justitiei a avut pozitia despre care se spune in articol ar fi bine sa arate in continuare ca are si sange in instalatie si ar trebui sa puna demisia pe masa daca nu se tine cont de parerea lui . Base si MRU sa lucreze cu cine vor ei iar noi ne socotim mai tarziu pe la alegeri .
 • +7 (13 voturi)    
  despagubiri (Luni, 16 aprilie 2012, 16:22)

  dorin valeriu [anonim]

  Ce inseamna "la cel mai inalt nivel "/ Asta poate insemna, dupa mine, doar Presedintele. De cand are competente si in acest domeniu ? E si un conflict de interese : el a luat la pret de nimic casa din "Mihaileanu" iar fostul proprietar va fi despagubit cu 15% din valoare platit esalonat in 12 ani !?!
 • +7 (11 voturi)    
  Dubla masura MRU/Baisecu (Luni, 16 aprilie 2012, 16:30)

  Herea [anonim]

  Deci, ca sa nu primeasca mai nimic catolicii maghiari, ''trebuie'' sa sacrificati si opincarii romani.
  Evreii, israelieni sau cetateni romani, precum si cei peste 500.000 care si-au recapatat cetatenia romana, inteleg ca au fost reconpensati deja, in integrum?
  Altfel ar fi tzipat cel mai tare, ca deobicei !!!
 • +8 (10 voturi)    
  MI SE PARE DE BUN SIMT MJ (Luni, 16 aprilie 2012, 16:31)

  Master [anonim]

  Mi se pare de bun simt propunerea Ministerului Justitiei. Un om care este proprietar sau mostenitor legal al proprietarului si care si-a revendicat in justitie un imobil, o proprietate, acel om a platit o taxa judiciara de timbru catre Statul Roman pentru intreaga proprietate revendicata si NU pentru doar 15% din aceasta. S-a ajuns in aceasta situatie intrucat aceasta problema de baza a societatii romanesti nu s-a rezolvat de 22 de ani de la Revolutia din 1989 iar toate guvernele Romaniei au ignorat-o considerand alte probleme ale guvernarii mai importante decat rezolvarea confiscarii proprietatii de catre comunisti. Din pacate, romanii vor vota in 2012 cu USL si aceasta problema va ramane in continuare nerezolvata pentru proprietarii din Romania. Alte zeci de procese cu Statul Roman vor continua si anii urmatori atat in Romania cat si la CEDO. Multa sanatate si putere de lupta poporului roman.
 • -1 (5 voturi)    
  Restituire in natura (Luni, 16 aprilie 2012, 16:37)

  Vizitiul [utilizator]

  Stiam ca prostitutia nu este inca legalizata :)))
 • +3 (9 voturi)    
  O noua lege care modifica legea 10/2001? (Luni, 16 aprilie 2012, 16:40)

  Anonimul [anonim]

  O noua nedreptate? Sa limiteze la 15% din valoarea reala a imobilului furat de comunisti va fi o noua hotie de data asta de un regim care se pretinde democrat. Ori nu gandesc pentruca nu au creier ori gandesc sa-si acopere hotiile comise de oamenii pusi de ei la ANRP. Ceeace vor sa faca de data asta prin noua lege propusa nu numai ca este o discriminare dar este o hotie mai mare decat au facut comunistii .Daca cei ce guverneaza acum ar analiza ce se fura in companiile in care statul este actionar 100% si bdaca ar privatiza cel putin 15-20% ar putea lasa legea 10/2001 nemodificata si ar despagubi oamenii .Cat priveste bisericile , ele au destui bani si nu ar trebui despagubiti cu nimic. Nici macar 15%.
  • +5 (5 voturi)    
   Bisericile (Luni, 16 aprilie 2012, 18:17)

   Elod [anonim] i-a raspuns lui Anonimul

   Bisericile (de fapt cultele) ar trebui sa primeasca inapoi urgent proprietatile confiscate. Ele au fost donate lor, pentru folosul comunitatii de catre proprietari sau ridicate din banii comunitatii.

   Ar trebui insa sa piarda finantarea din partea Statului. N-au decat sa se finanteze din veniturile proprii. Pentru activitati in folosul comunitatii (scoli, spitale) si cu acces universal (fara apartenenta) sa primeasca finantarea pe care o primeste orice alta organizatie de acel tip.

   Bisericile sunt importante, mai ales in contextul pericolului pe care o reprezinta musulmanii care nu doresc sa se integreze in cultura europeana, dar trebuie readuse la smerenia care le lipseste cu desavarsire.
 • +3 (9 voturi)    
  Jaful_comunist_sentoarce (Luni, 16 aprilie 2012, 17:42)

  eurofil [anonim]

  Deci este oficial - acest guvern a adoptat politica de re-nationalizare resuscitind astfel comportamentul totalitar, agresiv, abuziv, discreţionar, tipic comunist. Practic, cu acest proiect, putem vorbi de debutul campaniei de restauraţie a vechiului regim, sub oblăduirea unui guvern neo-comunist, ba chiar, avînd in vedere recentele prestaţii vituperante la adresa "duşmanilor" ţării ale cuvîntătorilor publici din propaganda de Partid, putem vorbi de renaşterea ideologiei naţional-comuniste.

  Numai că de această cinismul şi tupeul neocomuniştilor este dezlănţuit exclusiv asupra unor anume categorii de proprietari: acei cetăţeni români neafiliaţi politic, săraci şi disperaţi, incapabili să se mai judece cu statul socialist, lipsiţi de orice pîrghie şi capital necesar ungerii potentaţilor din agenţiile statului. O altă categorie vizată este o anume biserică, discriminată in mod evident in raport cu alte culte şi minorităţi religioase ce au reuşit să-şi recupereze şi chiar mărească pe seama altora averile jefuite de bolşevici. Noua naţionalizare preconizată se va petrece abia după ce toate coteriile de nomenklaturişti vor fi satisfăcute de recenta împărţire prin metoda dosarului. In mod paradoxal, despăgubirile şi restituirile au fost acordate, in marea lor majoritate, tot nomenklaturii şi interpuşilor ei ce au cumpărat sau obţinut prin căi ilicite drepturile de revendicare.
 • +3 (9 voturi)    
  Comunismul nu a murit (Luni, 16 aprilie 2012, 18:05)

  Stalin [anonim]

  Oamenii astia is la 5-15% distanta de nationalizare. Atata nesimtire n-am mai intalnit.
 • +5 (7 voturi)    
  Hotie oficiala (Luni, 16 aprilie 2012, 18:18)

  Radu [anonim]

  Acum, dupa ce marii excroci au furat tot ce se putea, vezi Matusa Tamara, guvernul constata ca nu mai are bani pentru adevaratii pagubiti.
 • 0 (2 voturi)    
  Aveam speranta.... (Luni, 16 aprilie 2012, 19:30)

  Mazilu Nicu [anonim]

  ....ca odata scapati de batranii politicieni deformati sau formati la scoala veche vom recapata "demnitatea de romani " . Amarnica speranta ! NU VREAU SA CRED CA TINERII precum Mihai Razvan Ungureanu ,Bogdan Dragoi si Catalin Predoiu propun astfel de "aberatii". Probabil ca ori sant aranjati (exemplu " Bogdan Drogoi se zice ca a incasat in 2011 ca membru al CA al Fondului Proprietatea vreo 76 200 lei" ) sau nu-i intereseaza nici un viitor politic . Sant mai rai decat cei cei batrani .
  Pentru proprietarii de terenuri agricole sant necesari 11 miliarde lei ,spun ei , propun compensare terenuri de la ADS .
  Pentru proprietarii care au detinut actiuni la societatile nationalizate de comunisti sant necesari 7 miliarde lei ,spun ei ,propun compensare cu actiuni la societatile actuale listate la bursa ale statului .
  Legea 10 propun compensare pentru casele nationalizate.. casele RAPPS (oricum nu se incaseaza nici macar chirie pentru ele )... pentru terenuri compensare din terenurile primariilor (la Bucuresti sant destule ).
  Sant variante multe...dar politic se doreste despagubiri banesti 15 % ....chiar nu inteleg ...
 • -2 (2 voturi)    
  Cultul catolic! (Luni, 16 aprilie 2012, 19:53)

  catalin [anonim]

  Dar nimeni nu isi pune intrebarea cum a obtinut biserica catolica maghiara aceste proprietati?Chiar am ajuns sa dam gratis ceea ce romanii din transilvania au pierdut prin forta sabiei?se rasucesc in mormant Horia, Closca si Crisan
 • +1 (1 vot)    
  Politica minciunii (Luni, 16 aprilie 2012, 19:53)

  In ce tara traim? [anonim]

  Sunt un fost proprietar si imi dau seama cum probabil isi dau seama foarte multi, ca asa cum tot ce a apartinut statului a fost furat in acesti 20 ani, se doreste in mod clar ca si ceea ce a apartinut fostilor proprietari sa treaca definitiv in proprietatea statului pentru ca sa poata fi furata si aceasta ultima parte care a mai ramas. Legea in sine este un exemplu foarte clar de lege facuta in interesul clientelei politice de orice culoare, clientela care s-a imbogatit peste noapte intr-o Romanie in care a domnit faradelegea si coruptia. Este incredibil cum se minte opinia publica cu cifre care ar reprezenta valoarea despagubirilor. Fostii proprietari nu vor despagubiri, isi vor proprietatile inapoi, proprietati care, daca in aceasta tara ar domni legea, s-ar putea retroceda in proportie de 90/%. Politica minciunii s-a practicat in mod constant in Romania ultimilor 70 ani. Personal sunt pe punctul de a-mi obtine retrocedarea fostei proprietati dupa un siir de procese. Probabil ca nu voi mai reusi acest lucru daca intra in vigoare respectiva lege. Intrebarea este: oare dupa ce vor fura si ultimile bunuri care mai pot fi furate, tara asta a cui va fi, noi ne mai putem numi cetateni ai acestei tari, daca dreptul nostru fundamental la proprietate este incalcat in mod grosolan? Constitutia pentru ce mai exista? Proprietatile sunt ale noastre pentru ca avem acte legale care nu au fost desfiintate prin expropriere si pe care instantele de judecata le-au recunoscut. Daca opinia publica nu v-a reactiona la un asemenea abuz impotriva drepurilor cetateanului roman, inseamna ca Romania este o tara fara speranta.
 • +1 (1 vot)    
  Esalonar epe timp foarte lung, max 15%, wow! (Luni, 16 aprilie 2012, 20:15)

  Uncle Sam [anonim]

  Ne vedem la CEDO dragi tovarashi, nu are sa accepte nimeni maxim 15% pe termen lung dupa ce tot hotii din Guverne s-au infruptat din despagubiri pe sub mana.
  Ei stiu foarte bine ca repunerea in posesie este aproape imposibila daia arunca praful cu max 15%. Nimic despre cine urmeaza sa stabileasca astia 15%, Sfantul Duh, ca daca pun penalitati de intarzire de 23 de ani, actualizari la pretul proprietatii la zi, iese 15% dintr-o suma MARE.
  Anyway, o sa ne mai tragem prin CEDO mult si bine, fostii proprietari isi merita dreptul nu simulacrul asta de lege promovata pe genunchi de Base si Ungureanu.
  Rusine tovarashi!
 • -1 (1 vot)    
  Wow, hotie inlocuita de alta hotie (Luni, 16 aprilie 2012, 21:27)

  UncleSam [utilizator]

  E clar ca totul are sa se sfarseasca exact ca si pana acum la CEDO. Nimeni intreg la minte poate sa conceapa ca o lege aflata de ani buni in vigoare si prin care s-au dat despagubiri pe sub mana la toti shpagarii si profitorii de ocazie urmeaza sa fie inlocuita de o alta lege care limiteaza la 15% valoare MAXIMA despagubirea pt. fosta proprietate. Pai cum vine asta, discriminam pe fata, aia smenari au luat tot si acum la fraieri dam maxim 15% pe termen foarte lung.
  Treaba e simpla, proprietatea nedespagubita de 23 de ani, penalizari grele, valoare proprietate adusa la zi, pret mare, cum o dau tot ies prost la plata. Asa cum evreii au luat totul inapoi de la statul German asa si fostii proprietari au sa ia inapoi TOTUL de la statul Roman.
  Ce incearca regimul actual are sa sfarseasca prost.
  Ne vedem la CEDO!
 • +1 (1 vot)    
  intrebare (Luni, 16 aprilie 2012, 21:40)

  marius [anonim]

  vad ca statul a luat-o razna de tot, si am sa exemplific cu un caz real.
  in iulie 2011 am primit in sfarsit de la comisia judeteana o hartie ca mi s-a aprobat dosarul, iar valoarea casei cu un etaj (3 camere, baie, bucatarie la parter, 3 camere la etaj) dintr-un oras resedinta de judet, plus terenul aferent au fost evaluate la vreo 11000 euro.
  am facut contestatie, suma considerand-o ridicol de mica.
  intrebarea mea e: daca se voteaza legea cu 15% ce inseamna, ca statul imi va da 15% din cei 11000 euro, adica 1650 euro pentru casa cu etaj si teren, ba inca si esalonati pe 10-15 ani?

  inseamna ca statul ne poate lua oricand orice (casa, teren, masina etc) platind pentru ele 15%, ba inca dand o lege in sensul asta (de parca orice lege e neaparat si dreapta)

  va intreb, pe cei care poseda o casa, un apartament, vi se pare normal ca azi statul sa iti confisce casa iar maine sa-ti zica: ia de aici 15% din valoarea ei, ca n-am bani sa-ti dau mai mult, daca vrei bine, daca nu tot bine?
 • 0 (0 voturi)    
  nationalizare (Luni, 16 aprilie 2012, 22:46)

  sandu [anonim]

  Sa le fie rusine guvernantilor!Au fost urmasi ai fostilor proprietari care si-au recuperat sute de milioane de euro,iar noi care avem de recuperat cel mult cateva sute de mii ni se serveste scuza ca nu sunt bani.Este a doua nationalizre, ceea ce contravine constitutiei si eu sunt hatarat sa actionez statul roman in judecata ,ceea ce ar trebui sa facem cu totii.Asa au facut si cu legea ce prevedea despagubirea fostilor detinuti politici,bine ca sunt bani pt.madam Costea care a primit terenuri,spatii comerciale si in fiecare luna primeste o indemnizatie de 2000 Ron,pt.ca in timpul loviturii de stat din decembrie 1989 i-a cazut pe picior o lada de bere si iaca asa a ajuns o mare revolutionara.Pt.ei sunt bani iar pt.prostime nu.Sa va fie rusine guvernantilor!!!
 • 0 (0 voturi)    
  renationalizare (Marţi, 17 aprilie 2012, 8:32)

  Stat [anonim]

  Se pare ca statul roman ,apara proprietatea particulara dar nu o garanteaza !
 • 0 (0 voturi)    
  aiurea... (Marţi, 17 aprilie 2012, 8:40)

  costica [anonim]

  NU va fi aprobat nici un astfel de proiect aberant pentru ca NU vrea UDMR!!
  Nu are cum sa vrea UDMR sa renunte de bunavoie pe proprietatile Bisericii Romano-Catolice, unul dintre pilonii de baza ai UDMR la adunare de voturi !
  Pai, cum sa indrazneasca UDMR sa sustina asa ceva, ca-i face praf imediat Tokes si partidele maghiare din Transilvania?!
  Si NU mai intra UDMR in Parlament !!
  Asa ca fie voia UDMR!!
  Desi Ministrul de Finante spunea verzi si uscate, se va face iar voia UDMR si de la explicatiile finantiste ale lui Dragoi portocaliul, vom ajunge la varianta UDMR, adica se vor gasi bani, pe termen lung e-adevrat, dar va fi varianta UDMR !!
  Exact asta spunea vineri si Kelemen Hunor, ca UDMR NU este de acord cu restituirea la limita de 15 %!!
  Pariem ca se va face cum vrea UDMR si ca vor fi si bani!!
  Iar Ministrul Dragoi va face rost de bani, si va mai incasa o minciuna la capitolul declaratii ?!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  comunistii (Marţi, 17 aprilie 2012, 9:00)

  polifem [anonim]

  Proprietarii vor lua ce se mai poate din mosteniri cind vor participa la propria revolutie !Deocamdata cei care au facut lovitura de stat din 1989 respectiv,securitatea si PCR cu copii si neamurile lor(uitati-va la parlament din cine-i facut)profita din plin.V a amintiti la "livolutie"cum ii alergau pe "fraieri "pe strada intre trupele conduse de partid cele de secu?ASA FAC SI ACUM.........
  Stia iliescu ce face.......trebuiau spinzurati de limba, cum au facut ungurii cu comunustii in 1956.
  Acum ...pare cam tirziu....pastrati actele ....cine stie?
  Pai puneti hotii sa dea innapoi ce au furat ,de bunavoie?
 • +2 (2 voturi)    
  se poate si la noi... (Marţi, 17 aprilie 2012, 9:51)

  lucyan [utilizator]

  plafonarea despagubirilor, asa cum s-a facut in mai toate tarile civilizate, dar la noi maia este prea puternica si prea bine infipta, incepand cu justitia... multi au primit de 2-3ori despagubiri, sume uriase de parca nu tot poporul le-ar plati, popor care a suferit in timpul comunismului. sau nu a suferit? atunci comunismul a fost un sistem bun, fiinda poprul rerpezinta majoritatea si nu o mana de oameni care si-au facut averile exact ca in ziua de astazi: furt, salarii de mizerie, afaceri cu statul, etc...
  se trece foarte usor peste aceste lucruri, ba mai mult, au aparut fel de fel de mostenitori, care au prezentat fel de fel de hartii obtinute pe promisiuni sau bani grei, de cel mai multe ori denaturandu-se adevarul....
 • +1 (1 vot)    
  hoti cu acte (Marţi, 17 aprilie 2012, 9:53)

  Cosmin [anonim]

  De ce nu se recupereaza pierderile de la cei care au furat "bugetul"?, de ce nu raman ei cu 15% din ceea ce detin? - fosti si actuali demintari. Stim doar sa dam altora bogatiile tarii pe spagi grase (ex. resursele din Marea Neagra si Rosia Montana). Bine ca patim noi 80% din ce muncim ca sa cheltuiti voi aiurea "Bugetul".
  56% se platesc impozite din munca noastra - angajator si angajat + 24% TVA'ul pe care il plateste consumatorul final (mancare, benzina, gaz...) + alte impozite si taxe .... cred ca sunt 80% din ceea ce muncim. Bisericile sunt scutite de la impozite desi au sute de proprietati inchiriate bancilor si farmaciilor.
  Luati si drepturile pe care le mai avem ca sa aveti voi din ce sa cumparati voturi! Rusine!
 • +1 (1 vot)    
  STATUSUL CATOLIC (Marţi, 17 aprilie 2012, 10:04)

  LEC [anonim]

  Organizatie fantoma , ce s-a incescat a se insinua ca succesor al statului maghiar in Transilvania, dupa 1918 .... n-a fost recunoscut de nimeni , nici macar de catre VATICAN ....
  Pan in zilele noastre , cand un tribunal din Miercurea Ciuc l-a legalizat

  pai , de aici pleaca totul

  Onor ministrul Justitiei , vedeti ce-i cu aia... Ei revendica proprietatile nationalizate de catre Imparateasa MARIA TEREZA de la iezuiti

  Toate acele proprietati au fost transformate in fundatie perpetua

  Numai ca Politicienii de azi ...
 • 0 (0 voturi)    
  pozitie justa (Marţi, 17 aprilie 2012, 10:04)

  panfil flecaru [anonim]

  asa cum sta bine unui departament de justitie.
  incearca sa fereasca tzara de complicatii viitoare.
  interesul national este mai presus decat interesul chiriasilor actuali, fostii nomenclaturisti.

  restitutia in natura trebuia sa fie pozitia de la bun inceput a unui guvern cinstit, care se dezice de comunism, care sa puna romania in randul tzarilor civilizate, unde dreptul primeaza politicului.

  de fapt, a fost pozitia lui ratiu si a pnt-cd.
  dar, bine inteles, formula "la vremuri noi, tot noi", bine pusa in practica de comunistii vopsiti in social democrati fesenei, sub obladuirea iluminatului ilici cotrocel kaghebici, a prins la bobor.

  iar boborul, incatat ca "le'a dat", l'a votat pe ilici, "l'a votat tot neamul ca sa moara de necaz, ratiu si campeanu".

  azi, ei sunt marii bogatasi, capitalistii si mosierii de cre ilici se temea ca'i aduce regele !
  numai ca, acei capitalisti si mosieri, ar fi intrat in drepturile lor, si'ar fi luat inapoi bunurile ce au fost ale lor.

  astia de i'a propasit ilici si neocomunistii lui, au jecmanit munca de peste cinzeci de ani a unui bobor, bobor care voteaza numai in duminica orbului !
  in istoria teleormanului, de la mircea voda cel mare, zis cel batran, n'a fost mosier mai bogat ca dragnea, seful psd al judetului !

  votati trandafirii !
  ca asta stiti... :(


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by