Posturile didactice si de cercetare vacante din universitati ar putea fi scoase la concurs in acest an - Proiect de Hotarare de Guvern

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 12 aprilie 2012, 12:54 Actualitate | Esenţial


Posturilor didactice si de cercetare vacante din institutiile de invatamant superior de stat ar putea fi scoase la concurs in 2012, se arata intr-un proiect de Hotarare de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Educatiei. Proiectul prevede ca posturile vacante vor fi scoase la concurs cu conditia incadrarii in cheltuielile de personal aprobate prin Legea bugetului de stat pe anul 2012.

In nota de fundamentare a proiectului de HG se arata ca in primele 30 de zile calendaristice de la inceperea semestrului I al anului universitar 2011-2012, universitatile de stat au transmis Ministerului Educatiei solicitari privind ocuparea unor posturi didactice si de cercetare vacante inscrise in statele de functii intocmite pentru anul universitar 2011-2012. Ministerul nu a aprobat aceste solicitari, iar universitatile au revenit, in primele 30 de zile calendaristice de la inceperea semestrului al II-lea al anului universitar 2011-2012, cu noi solicitari privind ocuparea unor posturi didactice si de cercetare vacante.

In anul universitar 2011-2012, in institutiile de invatamant superior de stat sunt 42.498 de posturi didactice, din care 24.134 de posturi didactice ocupate de titulari (56,79%) si 18.364 (43,21%) posturi didactice vacante, precizeaza nota de fundamentare. Aceasta arata ca universitatile de stat functioneaza incepand cu anul universitar 2009-2010 cu un deficit de cadre didactice titulare, astfel: in anul universitar 2009-2010 numarul de posturi vacante era de 40,62%, in 2010-2011: 44,46%, iar in anul acesta, 2011-2012: 43,21%.

Candidatii care vor sa ocupe aceste posturi vacante sunt, in cea mai mare parte, cadre didactice titulare in cadrul universitatilor de stat si vor promovarea la un grad didactic/ de cercetare mai mare decat cel ocupat in prezent, in cadrul aceleiasi universitati, noteaza initiatorii proiectului.

"In conditiile in care Ministerul Educatiei, in calitate de ordonator principal de credite, in cazuri temeinic justificate poate aproba ocuparea unui procent de maximum 15% din totalul posturilor vacantate dupa data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 (...), este limitat atat procesul de promovare a cadrelor didactice titulare care indeplinesc criteriile pentru ocuparea unei functii didactice superior, cat si accesul in institutiile de invatamant superior de stat a tinerilor absolventi valorosi", se arata in nota de fundamentare a proiectului initiat de Ministerul Educatiei.

Aceasta precizeaza ca proiectul de HG nu are impact financiar asupra bugetului general consolidat si nici impact macro-economic, pentru ca Ministerul Educatiei asigura finantarea de baza pentru universitatile de stat, prin granturi de studii calculate pe baza costului mediu per student echivalent, per domeniu, per cicluri de studiu si per limba de predare.Citeste mai multe despre   
2367 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Cine ii mai crede ? (Joi, 12 aprilie 2012, 21:08)

  Anonim [anonim]

  Cine ii mai crede ?!?! Si cum/ptr. cine se vor scoate posturile, tinand cont ca noile alegeri in universitati au adus in primele randuri o gramada de impostori ?. Era greu sa se puna niste conditii minimale si ptr. cei care vor fi rectori, decani etc . ?
 • 0 (0 voturi)    
  O sugestie pt reintregirea salariilor (Vineri, 13 aprilie 2012, 11:09)

  Pasarel [anonim]

  Dupa scaderile succesive de salarii, o veste din Uzbekistan poate ajuta Ministerul in aventura de a reintregi salariile profesorilor:

  http://www.realitatea.net/umilitor-tara-in-care-profesorii-si-au-primit-salariile-in-gaini_932682.html

  Profesorii ar mai putea fi platiti si in creta, pioneze si agrafe de birou.

  Brava Minister, brava guvern, brava . . .


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version