Posibilitatea de a infiinta si a face operationala o firma in 7-8 zile poate fi un element de atractie pentru investitorii straini din Moldova, insa reintroducerea impozitului pe profit, de 12%, e un pas inapoi (acesta a fost anterior 0), ​spune intr-un interviu pentru HotNews.ro George Teodorescu, avocat specializat in consiliere juridica pentru investitorii straini in R. Moldova.

George Teodorescu la HotNews.roFoto: Hotnews

  • Un numar mare de reforme pentru investitori, mai ales pentru cei care vin pentru prima data in Moldova deja au avut loc: s-a infiintat ghiseul unic pentru deschiderea unei firme. Daca inainte un investitor trebuia sa mearga nu doar la Camera Inregistrarilor de Stat, ci la 6-7 agentii sa inregistreze firma, acum exista acest ghiseu unic. Astfel s-a diminuat foarte mult timpul necesar deschiderii unei firme, de la 20 de zile la 7-8 zile, pentru a o deschide si a o avea operationala.
  • Alt domeniu in care s-au inregistrat progrese este in obtinerea permiselor de sedere si de munca pentru angajatii straini ai unei firme. (...) Exista un proiect legislativ de a simplifica dobandirea permiselor de munca pentru anumiti muncitori calificati din strainatate. De exemplu, un investitor vroia sa isi deschida o fabrica de 10 milioane de dolari. Si vroia sa isi aduca echipa de manageri superiori, inginerul sef sau contabilul, trebuia sa dovedeasca faptul ca nu exista nimeni in Moldova capabil sa le ia locul. Or asta era un pic ciudat, din moment ce eu eram investitorul si trebuia sa am posibilitatea de a-mi face echipa.
  • La presiunile comunitatii de afaceri, ne asteptam ca in urmatoarele 6 luni aceasta legislatie sa fie simplificata.

Despre demonopolizare. Intotdeauna mi s-a parut un pic ciudat ca a zbura de la Chisinau la Bucuresti costa mai mult decat un zbor de la Chisinau la Londra, sau de la Londra la New York.

  • Ei bine, in acest context s-au facut foarte multe. Spatiul aerian este pe cale de a fi liberalizat, s-a ajuns la un acord cu UE, care e negociat si este in stand by, semnarea se va face probabil in cateva luni. In acest context din ce in ce mai multe companii aeriene opereaza zboruri din Chisinau: Lufthansa si-a dublat zborurile, Taromul are inca doua zboruri pe zi, CarpatAir incepe sa zboare din mai catre orase din Italia.
  • Air Moldova avea pozitie dominanta pe piata, dar iata ca in ceea ce priveste transportul aerian, situatia s-a rezolvat cat de cat.
  • In alte domenii lucrurile se misca uneori mai incet, dar probabil in urmatoarele 6 luni vom vedea un progres peste tot.

Peisajul fiscal din Moldova. Un pas inapoi, rezultat din angajamentele pe care R. Moldova si le-a luat fata de organismele care ajuta la reformarea institutiilor, a fost reintroducerea impozitului pe venit. El a fost 0 si fusese prelungit un numar de ani. Acum s-a introdus la 12% din profit, care este foarte rezonabil in Europa. Nu as vedea fiscalitatea din R. Moldova ca fiind impovaratoare.

  • Pe de alta parte, in privinta metodelor Fiscului de a colecta sau de a-si exercita atributiile sunt foarte multe arii de imbunatatit. Un lucru pe care mediul de afaceri l-a gasit intotdeauna deranjant este ca nu poti cere un sfat scris de la Fisc care sa poata avea titlul de precedent. Cu alte cuvinte, fiscul iti recomanda ceva, tu faci ce ti-a recomandat, iar cand vine in control recunoaste ca ti-a dat indicatia respectiva, dar ca ea nu este obligatorie legal. Acesta este un element de nesiguranta in orice afacere.

Dificultati in afaceri. Moldova are o legislatie relativ moderna in privinta mediului de afaceri, deschiderea unei afaceri, in ceea ce priveste a face business. De multe ori diavolul se ascunde in detalii sau in lipsa lor. De multe ori legislatia nu e completa daca nu e insotita de un set de legislatie secundara care sa ofere un context. De multe ori agentiile abilitate sa aplice legea sunt nevoite sa-si faca propriul set legislativ, propriile cutume, sa decida modul de implementare a unei dispozitii.

  • Aceasta legislatie secundara care ar trebui sa fie accesibila si avocatilor si oamenilor de afaceri ajunge sa fie cunoscuta doar cand te lovesti de ea, cand mergi sa rezolvi o problema. Lipsa de transparenta, dar nu din rea credinta, ci pur si simplu ca, in dorinta de a-si exercita profesia, oamenii fac uneori exces de zel.

Facilitati pentru oamenii de afaceri in Moldova. In primul rand trebuie discutat despre zonele economice libere, sapte la numar, care permit unui investitor sa deschida operatiuni in Moldova pentru a exporta produsele in strainatate.

  • Moldova este singura tara din fosta CSI, in afara de tarile baltice, care are un acord autonom de preferinte tarifare si cu tarile din CSI si cu tari din UE, care sunt compatibile. In privinta celui cu statele UE el va fi transformat in acordul de liber schimb pe care Moldova il negociaza acum cu UE, deci e un fel de acord de liber schimb in varianta light. Prin urmare, un investitor are posibilitatea sa exporte in spatiul CSI aproape fara tarife aferente datorita acestor acorduri. Este un avantaj incredibil, avand in vedere ca produsele romanesti au pierdut piata rusa. Moldova ofera aceasta cale spre a o recapata.
  • Alte facilitati fiscale au de-a face cu investitiile IT, sunt scutiri de taxe. Aceste facilitati au fost recent extinse pe termen nelimitat. In acest context continua sa ajute mediul de afaceri din Moldova.

Relansarea privatizarilor. Moldova nu se afla la prima incercare de a privatiza anumite active. Interesul Guvernului este consemnat si in acordul cu FMI. Cele trei mari companii despre care se vorbeste de multa vreme si guvernul vrea sa le privatizeze sunt, asa cum se stie, Air Moldova, Moldteleco si Banca de Economii.

  • Succesul oricarei privatizari depinde si de contextul economic international. In momentul in care foarte multe firme internationale care ar fi fost interesate incearca sa tina banii acasa este evident ca si pretul oferit pentru ele este mult mai mic. Privatizarea Moldtelecom a esuat deja de patru ori, in general din cauza pretului scazut.
  • As vrea sa fiu optimist in legatura cu aceasta tema, dar dupa ce am vazut si alte incercari esuand sper ca de data aceasta va fi mai bine.

Domenii pentru investitii. In Moldova exista companii uriase despre care toata lumea isi imagineaza ca sunt romanesti, dar ele sunt, de fapt, multinationale. Foarte putine companii 100% romanesti au efectiv puterea economica de a se propulsa in alta jurisdictie in momentul de fata. Mi-as imagina ca CEC ar putea fi una dintre ele, piata bancara din Moldova este inca una foarte vibranta si sunt destul de multe de facut.

  • Avantajul clar al unei companii romanesti este proximitatea geografica si lingvistica, deja detin o baza de personal specializat care poate fi transferat cu usurinta in R. Moldova. Deja o mare parte dintre expatii din Moldova sunt romani, dar un motiv pentru un investitor roman sa vina in R. Moldova ar fi o deschidere mult mai mare catre pietele din Ucraina, Rusia, Kazahstan si Asia Centrala.
  • As vedea un investitor roman venind sa transfere - precum Coca Cola - facilitati de productie intr-un loc unde e mai ieftin sau sa angajeze personal calificat precum programatori, coderi, care pot face acelasi gen de munca pentru un pret mai redus.

Investitori interesati de Moldova. In general R. Moldova se regaseste in pozitia Romaniei cand vecinii de la vest au intrat in UE, cand firmele care aveau operatiuni in Cehia, Polonia sau Ungaria au venit mai spre est pentru a ameliora costurile.

  • Din Romania, Daewoo a avut un interes si a venit in Moldova, Ikea - care nu intentioneaza sa deschida un magazin, dar care cauta furnizori. Din Romania sunt un numar de companii care, chiar daca nu sunt investitori in sensul clasic, fac afaceri in Moldova si as mentiona in acest sens UTI, care e prezenta si foarte activa.
  • Interesul companiilor romanesti si, in general straine va creste proportional cu numarul de proiecte in curs de a se derula. De exemplu proiectul american Millenium Challenge, care a alocat 250 de milioane de dolari pentru reconstruirea de drumuri si pentru irigatii a atras un numar de subcontractori de peste tot, inclusiv din Romania. Deci atunci cand este finantare, companiile vor gasi in interesul lor sa fie implicate in procesul de reconstructie al Moldovei.

Situatia politica si afacerile. Faptul ca nu a existat un presedinte ales a dat un semnal pentru prudenta. Cu toate ca reformele au mers inainte, pentru foarte multi donatori situatia politica din R. Moldova a fost destul de tulbure. Tara era amenintata de alegeri anticipate in orice moment si sa nu uitam ca o mare parte a ajutoarelor financiare promise au si un caracter geopolitic. Parerea mea este ca e important sa ai un interlocutor, sa existe stabilitate in tara in care investesti resurse pentru asistenta si cred ca, odata cu alegerea presedintelui, Moldova va putea beneficia mai mult de ajutoarele promise.