Premierul Mihai Razvan Ungureanu a declarat sambata ca scandalul pasapoartelor pentru cetatenii moldoveni este o dovada a faptului ca institutiile statului lucreaza foarte bine. "Insa, ceea ce nu pot controla institutiile statului este lacomia unora dintre functionari publici in acordarea cetateniei romane", a afirmat seful Executivului roman. La randul sau, primul-ministru moldovean Vlad Filat a spus ca "nimeni, indiferent de domeniu, care va face vreo abatere de la lege in aceasta problema nu va scapa nesanctionat".

Mihai Razvan UngureanuFoto: Hotnews

Iata declaratiile facute de cei doi premieri pe acest subiect:

* Mihai Razvan Ungureanu: "Este o dovada a faptului ca institutiile statului lucreaza foarte bine. Insa, ceea ce nu pot controla institutiile statului este lacomia unora dintre functionari publici in acordarea cetateniei romane. Imi pare rau sa o spun, dar acesta este un inamic al actiunii guvernamentale si din acest motiv Guvernul este cat se poate de serios atunci cand vine vorba de combaterea coruptiei".

* Vlad Filat: "Acest subiect trebuie tratat de institutiile abilitate si vreau sa va spun ca institutiile isi fac datoria. In acest context vreau sa mai spun ceva. Nimeni, indiferent de domeniu, care va face vreo abatere de la lege in aceasta problema nu va scapa nesanctionat".

Mai multi functionari ai Autoritatii Nationale pentru Cetatenie din cadrul Ministerului Justitiei si ai oficiului de stare civila al Primariei sectorului 1 Bucuresti sunt vizati in investigatia procurorilor Sectiei de urmarire penala si criminalistica a PICCJ referitoare la acordarea nelegala de cetatenie unor cetateni moldoveni. Aceasta investigatie este cea mai ampla a SUPC dupa decembrie 1989.

Magistratii Tribunalului Bucuresti au emis vineri dimineata mandate de arestare preventiva de 29 de zile pe numele a zece persoane puse sub acuzare in dosarul acordarii cetateniei romane unor persoane din Republica Moldova, informeaza Agerpres. Persoanele arestate sunt acuzate de savarsirea infractiunilor de dare-luare de mita, trafic de influenta, primire de foloase necuvenite, precum si transmiterea de informatii nedestinate publicitatii.

In acest dosar sunt cercetate 36 de persoane, dintre care 21 de functionari ai Autoritatii Nationale pentru Cetatenie si Serviciului de Stare Civila Sector 1.

Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucuresti a ajutat procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica sa documenteze modalitatea de transfer a banilor din strainatate, utilizata de catre inculpatii din dosarul acordarii cetateniei romane unor persoane din Republica Moldova, a informat, vineri, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, potrivit Agerpres. "Din cercetarile efectuate a rezultat ca modalitatea de transmitere a sumelor de bani din strainatate se realiza prin transfer. Documentarea modalitatii de transfer a banilor utilizata de catre cei implicati a fost realizata de procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitiei cu sprijinul Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucuresti", se precizeaza intr-un comunicat al Parchetului General.

Citeste si: