Functionari ai Autoritatii Nationale pentru Cetatenie din cadrul Ministerului Justitiei si ai oficiului de stare civila al Primariei sectorului 1 Bucuresti sunt vizati in investigatia procurorilor Sectiei de urmarire penala si criminalistica a PICCJ referitoare la acordarea nelegala de cetatenie. Aceasta investigatie este cea mai ampla a SUPC dupa decembrie 1989, scrie Mediafax.

UPDATE 14:00 Opt persoane au fost retinute in total.

UPDATE 11:25 Seful serviciului stare civila din sectorul 1, Adrian Toma, a murit in urma unui stop cardiac, informeaza televiziunile de stiri. Mai multi subalterni ai sai erau cercetati in acest caz, iar el fusese chemat sa asiste la audieri.

Seful Serviciului pentru Evidenta Persoanelor Sector 1 nu are nicio calitate in acest dosar, el fiind anuntat de colegi ai sau, in timp ce era acasa, ca doi subalterni au fost ridicati pentru audieri, potrivit Mediafax.

"In continuarea cercetarilor in cauza avand ca obiect obtinerea, in mod nelegal, a unor acte de stare civila, continua perchezitiile incepute in cursul acestei dimineti, in diferite locatii. Totodata, au fost conduse la sediul Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea audierii, majoritatea persoanelor implicate in aceasta cauza complexa, urmand ca, pe parcursul zilei sa fie aduse si celelalte persoane implicate in acest dosar", informeaza Biroul de presa al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ).

Pana in acest moment, au mai fost retinute de catre procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, inca cinci persoane pe langa cele trei retinute initial.

"In ceea ce priveste decesul directorului adjunct al Directiei de Stare Civila si Evidenta Populatiei din cadrul Primariei Sector 1 Bucuresti, despre care s-a vehiculat in spatiul public ca s-ar fi produs in timpul perchezitiilor derulate astazi, precizam faptul ca acesta nu avea nicio calitate procesuala in aceasta cauza (si nici nu se afla intre persoanele conduse sau ce urmau sa fie aduse la audieri, la sediul Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie)", arata sursa citata.

Sotia sefului de la Evidenta Populatiei Sector 1 Adrian Toma neaga orice legatura intre ancheta privind acordarea nelegala de cetatenie unor cetateni moldoveni si decesul acestuia, spunand ca era bolnav de mai mult timp si trebuia sa fie operat pe cord, insa a refuzat pentru ca ii era teama.

Potrivit sotiei lui Adrian Toma, acestuia i s-a facut rau joi dimineata, in timp ce era acasa, fiind chemata ambulanta prin numarul 112. Echipajul medical a incercat aproximativ 55 de minute sa il resusciteze, insa fara rezultat.

Sotia sefului de la Evidenta Populatiei Sector 1 a spus ca acesta era bolnav de mai mult timp si trebuia sa fie operat pe cord, pentru dublu bypass si pentru a-i fi montate sase stenturi, insa nu a fost de acord cu interventia pentru ca ii era teama.

Ea a precizat ca Adrian Toma s-a simtit rau si nu a dormit aproape deloc miercuri noapte.

Aceasta a precizat ca niciun anchetator nu a venit la locuinta lor.

Seful de la Evidenta Persoanelor Sector 1 a murit, joi dimineata, dupa ce a fost anuntat ca unii dintre subalternii sai sunt audiati in ancheta privind acordarea nelegala de cetatenie unor cetateni moldoveni, in care au fost facute 32 de perchezitii la adrese din Bucuresti, Chitila, Otopeni si din Teleorman.

Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului Inaltei Curte de Casatie si Justitie, impreuna cu ofiteri de politie judiciara ai Directiei Generale Anticoruptie, cu sprijinul tehnic si informativ al Serviciului Roman de Informatii, au facut miercuri si joi perchezitii domiciliare in locatii din municipiul Bucuresti si imprejurimi, respectiv orasele Chitila, Otopeni si din judetul Teleorman.

In cauza sunt cercetate 36 de persoane sub aspectul savarsirii unor infractiuni de trafic de influenta, dare de mita, luare de mita, primire de foloase necuvenite, folosire in mod direct si indirect de informatii nedestinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul a unor foloase necuvenite. In total au fost vizate de perchezitii 32 de locatii.

Pana la acest moment al cercetarilor, procurorii au dispus retinerea pentru 24 ore fata de trei persoane si masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea fata de alte doua.

In ampla ancheta privind acordare nelegala a cetateniei romane unor moldoveni sunt suspectate de implicare in activitatea infractionala 20 de persoane cu dubla cetatenie romana si moldoveana care au intermediat activitatile infractionale, doi lucratori ai Autoritatii Nationale pentru Cetatenie (ANC), doua persoane angajate pe baza de contract la Serviciul Public Comunitar pentru evidenta persoanelor Bucuresti-Biroul de evidenta a persoanelor nr. 5 si doi lucratori de la Serviciul de Stare Civila Sector 1 (la transcriere de acte de stare civila), informeaza Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ).

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din PICCJ, in timpul perchezitiilor derulate, au identificat si ridicat diferite sume de bani in lei si valuta (mii de euro) si documente de stare civila.

"Pana in acest moment al urmaririi penale, probatoriul administrat a relevat faptul ca au existat doua situatii care au determinat tendinta cetatenilor moldoveni de a mitui, cu ajutorul unor intermediari, functionarii romani, in vederea redobandirii cetateniei: in primul rand erau motivati de faptul ca, parcurgerea procedurilor ar fi implicat cheltuieli de transport, cazare. Aceasta deoarece depunerea cererilor de redobandire a cetateniei romane si a actelor insotitoare se face, conform legii, personal de catre persoana interesata. In al doilea rand, pentru cetatenii moldoveni, plecati cu viza, din Republica Moldova, la munca in tarile Uniunii Europene, deplasarea in Romania in scopul depunerii actelor, ar fi echivalat cu pierderea locului de munca avut in cadrul tarilor UE (deoarece unii dintre ei continuau sa lucreze fara forme legale, chiar si dupa expirarea termenului de sedere legal)", explica Parchetul ICCJ.

Metoda folosita consta in remiterea de catre cetatenii din Republica Moldova interesati a actelor si sumelor de bani intermediarilor (de regula persoane cu dubla cetatenie - romana si moldoveana). Modalitatea folosita era realizata prin intermediul unor carausi (soferi de microbuze care efectuau curse regulate intre municipiul Chisinau si municipiul Bucuresti), iar cetatenii moldoveni aflati pe teritoriul tarilor UE, remiteau sumele de bani prin transferuri bancare.

Pentru a eluda prevederea legala care interzice depunerea cererilor prin mandatari, intermediarii au identificat, in randul lucratorilor Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, lucratori coruptibili, care contra unei sume de 50 de euro pe dosar introduceau cererile de redobandire a cetateniei in circuit si depuneau diligente pentru ca aceste dosare sa fie lucrate, in regim prioritar si nu in ordinea inregistrarii lor.

Ulterior redobandirii cetateniei romane, moldoveni (deveniti si cetateni romani) cointeresati in dobandirea pasaportului romanesc, acelorasi intermediari le remiteau sume cuprinse intre 50 euro si 250 euro. Acestia cointeresau mai departe unii functionari de la Starea Civila Sector 1 Bucuresti, care primeau sume de cinci euro sau 20 de lei pe fiecare act de stare civila romanesc si solutionau cu celeritate cererile, reducand termenul de la opt luni la o luna sau chiar la zece zile.

Dupa obtinerea actelor de stare civila romanesti, aceiasi intermediari, contra unei sume de 100 euro pe pasaport, interveneau pe langa functionari din cadrul Directiei Generale Pasapoarte pentru emiterea cu celeritate a pasapoartelor romanesti.

Existau si cetateni moldoveni care doreau sa-si stabileasca domiciliul in Municipiul Bucuresti si in aceasta situatie, apelau pentru luarea in spatiu si eliberarea cartii de identitate romaneasca, la aceiasi intermediari. La randul lor acestia apelau la functionari din cadrul Serviciului Public Comunitar pentru Evidenta Persoanelor Bucuresti - Biroul de Evidenta a Persoanelor nr. 5 (acesta a devenit un adevarat fief al cetatenilor moldoveni. Existau situatii in care, la adresa de domiciliu a unei persoane arondate acestui birou, figurau si pana la 1.000 de cetateni moldoveni luati in spatiu), arata sursa citata.

Contra unor sume de pana la 50 lei sau diverse alte atentii, acesti functionari eliberau documentele de identitate cu celeritate, fara respectarea procedurii legale (prezenta obligatorie a proprietarilor care luau in spatiu cetatenii moldoveni).