​ProcuroriiParchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) arata in referatul cu propunere de arestare a 11 dintre persoanele vizate in dosarul acordarii cetateniei romane ca un functionar de la Autoritatea pentru Cetatenie (ANC) a cerut favoruri sexuale de la una dintre intermediare. Procurorii mai arata ca functionarii care luau mita nu mai aveau reprezentarea faptului ca savarsesc ceva ilegal deoarece fenomenul intrase in cotidianul acestora, aspect vizibil si din faptul ca intermediarilor li se permitea sa caute in registrele de stare civila si sa introduca ori sa scoata documente, relateaza Mediafax.

Din analiza convorbirilor telefonice interceptate in cauza, a inregistrarilor in mediul ambiental, dar si in urma administrarii altor probe, precum audierile martorilor sau denuntatorilor, reiese ca, pe de o parte, functionarii care luau mita nu mai aveau reprezentarea faptului ca savarsesc ceva ilegal, "datorita faptului ca acest fenomen infractional a intrat in cotidianul acestora".

Potrivit propunerii de arestare, coruptia si coruperea functionarilor a dat nastere la "situatii si stari de fapt deviante". Procurorii precizeaza ca un functionar de la ANC pretindea, pe langa suma de 50 - 100 de euro pentru fiecare dosar introdus fraudulos, si favoruri sexuale de la una dintre intermediare.

"In alt registru, intermediarele devin din ce in ce mai nemultumite de functionarele de la stare civila, iar in discutiile dintre doua dintre intermediare, starea de nemultumire se manifesta si este insotita de intentia acestora de a face adevarate « sedinte» cu functionarele, pentru a le determina sa lucreze mai rapid. Mai mult, intermediarii au capatat un astfel de statut in ochii functionarelor incat li s-a permis sa caute singuri in registrele de la starea civila, sa scoata si sa introduca documente si chiar sa solutioneze ei insisi lucrarile repartizate acestora, luandu-le acasa si completandu-le, pentru a le aduce apoi a doua zi", se arata in referatul procurorilor.

Procurorii precizeaza ca din interceptarile telefonice a reiesit ca intre functionari si intermediari au fost vehiculate peste o mie de numere de inregistrare ale dosarelor sau nume de persoane ce vizeaza atat redobandirea cetateniei romane, introduse in circuit in mod fraudulos contra unor sume de bani acordate functionarilor, cat si transcrierea actelor de stare civila.

Potrivit propunerii de arestare in cazul dosarelor privind cetatenia:

  • comunicarile de la functionari catre intermediari reprezinta numarul dosarelor pentru care s-a perceput mita si carora le-au fost atribuite ulterior numar de inregistrare si introducerea in circuit.
  • solicitarile venite de la intermediari catre functionari, privind numarul ordinului de acordare a cetateniei, inainte ca acesta sa fie publicat si inainte de a fi comunicat oficial, "reprezinta avantaj in urma divulgarii acestor date obtinut de cetatenii care au posibilitatea programarii, in vederea depunerii juramantului de credinta si obtinerii certificatului care atesta redobandirea cetateniei romane, activitate care poate dura trei luni de la data publicarii ordinului", sustin procurorii.

Procurorii explica in documentul citat ca, in cazul dosarelor privind transcrierile de acte:

  • comunicarile de la functionari catre intermediari reprezentau datele de identificare ale dosarelor pentru care se primea mita pentru a fi solutionate in regim de urgenta si care au iesit de la directorul serviciului starii civile, in urma avizului favorabil.
  • comunicarea numerelor de identificare ale dosarelor de la intermediari catre clienti sau catre racolatori constituiau garantia ca banii dati in vederea traficarii influentei erau folositi de catre intermediari in mod judicios si ca s-a obtinut rezultatul scontat;
  • comunicarea numerelor sau datelor de identificare ale dosarelor de la intermediari catre functionari constituiau "urgentarea" sau verificarea stadiului lucrarilor pentru care se primise mita de catre functionari.

Procurorii noteaza ca, spre exemplu, in 9 noiembrie 2011, intermediara Aliona Stolearenco a pretins si a primit 450 de euro de la un denuntator, in schimbul inregistrarii, in mod fraudulos, a dosarului acestuia de redobandire a cetateniei si urgentarii obtinerii cetateniei. De asemenea, in 25 noiembrie 2011, functionarul Iulian Nitu i-a transmis intermediarei Aliona Stolearenco numarul dosarului introdus cu eludarea prevederilor legale, iar in 27 noiembrie 2011 Stolearenco i-a transmis numarul atribuit dosarului denuntatorului.

Intercetarile privind activitatile ilegale ale intermediarilor, cat si ale functionarilor despre care erau indicii ca iau mita pentru indeplinirea atributiilor de serviciu au inceput in ianuarie 2009 si s-au desfasurat, cu intermitente, pana in prezent, in cadrul a patru dosare penale, se arata in propunerea de arestare.

Functionarii care primeau mita de la intermediarii care facilitau obtinerea mai repede pentru moldoveni a cetateniei romane si a pasaportului erau numiti "avocati" in discutiile cu clientii, iar banii purtau denumirea de "mop", "carboave", "iepuras", "bastoane". In discutiile intre intermediari si clienti, solicitarile de bani se fac in vederea mitei ce urmeaza a fi oferita functionarilor carora li se acorda apelativul "avocati".

Atat functionarii, cat si intermediarii si-au luat masuri de precautie cu ocazia pretinderii si darii sumelor de bani. Astfel, din discutiile acestora, banii poarta denumirea de "taxe de urgenta", "taxa de parcare", "mop", "carboave", "iepuras", "bastoane", "valdostane", "kilograme", "medicamente", "retete", "stuca". De asemenea, mita este codificata sub numele de "kapusta" (n.r. varza in limba ucrainiana).

Magistratii Tribunalului Bucuresti au emis vineri dimineata mandate de arestare preventiva de 29 de zile pe numele a zece persoane puse sub acuzare in dosarul acordarii cetateniei romane unor persoane din Republica Moldova, informeaza Agerpres. Persoanele arestate sunt acuzate de savarsirea infractiunilor de dare-luare de mita, trafic de influenta, primire de foloase necuvenite, precum si transmiterea de informatii nedestinate publicitatii.

In acest dosar sunt cercetate 36 de persoane, dintre care 21 de functionari ai Autoritatii Nationale pentru Cetatenie si Serviciului de Stare Civila Sector 1.

Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucuresti a ajutat procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica sa documenteze modalitatea de transfer a banilor din strainatate, utilizata de catre inculpatii din dosarul acordarii cetateniei romane unor persoane din Republica Moldova, a informat, vineri, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, potrivit Agerpres. "Din cercetarile efectuate a rezultat ca modalitatea de transmitere a sumelor de bani din strainatate se realiza prin transfer. Documentarea modalitatii de transfer a banilor utilizata de catre cei implicati a fost realizata de procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitiei cu sprijinul Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucuresti", se precizeaza intr-un comunicat al Parchetului General.

Citeste si: