Guvernele Romaniei si Republicii Moldova s-au reunit, sambata, la Iasi, intr-o sedinta comuna, desfasurata la la Universitatea "Al. I. Cuza". In cadrul intalnirii, care a reprezentat o premiera, cele doua parti au semnat mai multe documente bilaterale. Cateva zeci de persoane au protestat in fata cladirii unde se desfasura intalnirea, acestea strigand sloganuri la adresa presedintelui Traian Basescu si a membrilor Guvernului.

Foto:
  • Apasa pe poza pentru a deschide FOTOGALERIA.

UPDATE (ora 15:05): Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a mers in mijlocul protestatarilor, care si-au exprimat nemultumirea ca nu dialogheaza cu premierul Ungureanu. Manifestantii i-au spus oficialului ca de 20 de ani se fura voturi si ca lucrurile nu se schimba in Romania.

UPDATE (ORA 15.00): Cele doua delegatii parasesc cladirea Universitatii. Circa 30 de persoane continua sa protesteze la adresa presedintelui Traian Basescu, a mebrilor Guvernului.

UPDATE (ora 14:15): Cei doi premieri sustin declaratii de presa. Ungureanu: "Republica Moldova trebuie sa se apropie de Uniunea Europeana". Filat: "Proiectele de infrastructura au dominat sedinta de astazi".

UPDATE (ora 13:45): Sedinta de guvern comuna s-a terminat. Oficialii semneaza mai multe documente bilaterale.

UPDATE (ORA 11:50): Numarul protestatarilor anti-prezidentiali si anti-guvernamentali este de circa 100.

UPDATE ora 11:00: Corespondentul HotNews.ro la Iasi spune ca in fata cladirii unde se desfasoara sedinta sunt circa 30 de manifestanti ce striga lozinci impotriva presedintelui Traian Basescu. Acestia au fluierat inclusiv in momentul ceremoniei militare de intampinare a delegatiei moldovene.

Delegatia guvernamentala a tarii vecine a fost intampinata cu onoruri militare.

Programul intalnirii a inclus o intrevedere a celor doi prim-ministri, Mihai-Razvan Ungureanu si Vlad Filat, si o intalnire in plenul delegatiilor oficiale romana si moldoveneasca.

Oficialii au semnat si o serie de documente bilaterale, printre care Planul de actiune pentru implementarea Declaratiei comune privind instituirea unui Parteneriat strategic pentru integrarea europeana a Republicii Moldova. Au fost convenite si proiecte comune transfrontaliere, precum cele din domeniul transporturilor si energiei.

De asemena, oficialii au discutat sprijinul pe care Romania il acorda pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeana.

Premierul moldovean Vlad Filat a declarat vineri ca vor fi discutate proiecte concrete, in special din domeniul energetic. El a precizat ca, pana la sfarsitul acestui an, ar putea fi finalizata constructia gazoductului Iasi - Ungheni, care va permite alimentarea reciproca cu gaze naturale a celor doua state.

Filat a apreciat sprijinul Romaniei pentru integrarea europeana a Republicii Moldova, spunand ca priveste cu optimism si incredere dezvoltarea relatiilor bilaterale.

Premierul Mihai-Razvan Ungureanu afirma, la mijlocul lunii trecute, ca exista proiecte comune intre cele doua tari care trebuie repornite sau duse mai departe.

Desfasurarea sedintei comune a celor doua guverne a fost planificata in urma unor convorbiri telefonice intre premierul roman si omologul sau moldovean, pe 14 si 19 februarie.

Agerpres precizeaza ca, intre anii 2005 si 2011, Romania a avut sedinte interguvernamentale cu Ungaria, Italia, Bulgaria si Israel.

Prima reuniune interguvernamentala a Cabinetului de la Bucuresti a avut loc la 20 octombrie 2005 cu Ungaria.