Senatorii Puterii din Comisia pentru administratie publica au intocmit marti un raport de respingere pentru propunerea legislativa care prevedea ca in situatia in care ponderea cetatenilor apartinand unei minoritati nationale depaseste 20% din numarul locuitorilor, acestia sa se poata adresa autoritatilor locale si in limba materna, transmite Agerpres.

Propunerea de lege, care modifica articolul 76 al Legii nr. 215/2001, a fost initiata de deputatii UDMR Marton Arpad si Mate Andras-Levente.

"In raporturile dintre cetateni si autoritatile administratiei publice locale se foloseste limba romana. In unitatile administrativ-teritoriale in care cetatenii apartinand unei minoritati nationale au o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor, in raporturile lor cu autoritatile administratiei publice locale, cu aparatul de specialitate si organismele subordonate consiliului local, acestia se pot adresa, oral sau in scris, si in limba lor materna si vor primi raspunsul atat in limba romana, cat si in limba materna", se arata in textul proiectului de lege, in varianta adoptata de Camera Deputatilor.

Propunerea de lege prevedea, de asemenea, si faptul ca in posturile care au atributii privind relatia cu publicul sa fie incadrate si persoane care cunosc limba materna a cetatenilor apartinand minoritatii respective.

"In vederea stimularii angajatilor, acestora li se va aplica o majorare salariala de 10% pentru cunoasterea fiecarei limbi care se incadreaza in prevederile legii", se mai arata in documentul citat.

De asemenea, autoritatile administratiei publice locale ar fi trebuit sa asigure si inscriptionarea denumirii localitatilor si institutiilor publice si in limba materna a cetatenilor apartinand minoritatii respective.

Legea are un caracter ordinar iar Senatul va discuta propunerea de lege in calitate de Camera decizionala.