Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a cerut ministrului Administratiei si Internelor declararea starii de alerta in Vrancea, relateaza Agerpres, dar Ministerul Administratiei si Internelor nu considera necesara o astfel de masura.

"Avand vedere faptul ca inca nu s-a reusit inlaturarea tuturor efectelor generate de caderile abundente de zapada si de viscol, la care se adauga aparitia unei iminente amenintari (emiterea unei avertizari meteorologice Cod Portocaliu de ninsori si viscol), care ar putea duce la agravarea situatiei din judetul Vrancea, am cerut ministrului Administratiei si Internelor sa-si dea acordul pentru declararea starii de alerta in judetul Vrancea", a declarat Sorin Hornea, prefectul judetului Vrancea, citat de Agerpres.

Pentru aprobarea starii de alerta va fi necesara parcurgerea a inca doua etape, respectiv obtinerea acordului ministrului Administratiei si Internelor si aprobarea acestei masuri de membrii CJSU Vrancea. Potrivit unui comunicat al Prefecturii, nicio comuna din judetul Vrancea nu mai este complet izolata, in schimb mai sunt izolate 30 de sate din 13 comune in care nu se poate ajunge din cauza drumurilor impracticabile.

Purtatorul de cuvant al MAI, Marius Militaru, a afirmat insa ca nu este necesara declararea starii de alerta, in conditiile in care aceasta masura "nu presupune nimic in plus fata de cele facute pana acum, doar numite restrangeri ale drepturilor constitutionale", a spus acesta, la Antena 3.

"Dincolo de aceste catalogari, trebuie sa ne facem treaba si sa-i ajuta. Nu e necesar sa declaram stare de alerta", a adaugat Marius Militaru.

El a fost insa contrazis de presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, care a sustinut ca prin declararea starii de alerta "pot fi dispuse orice masuri pentru inlaturarea gradului de forta majora".

"Ii recomand purtatorului de cuvant sau cui l-a pus acolo sa se duca acasa si sa ne lase in pace, pentru ca nu stim pe ce lume traim", a comentat Oprisan, la Antena 3.

In aceste sate sau catune din judetul Vrancea locuiesc 9.969 de persoane.

Conducerea Prefecturii a avertizat populatia din judetul Vrancea sa ia toate masurile necesare in ceea ce priveste aprovizionarea cu alimente si medicamente deoarece, conform meteorologilor, in perioada urmatoare va ninge abundent, iar vantul va avea intensificari cu viteze la rafala de pana la 60...70 km/h, ceea ce ar putea conduce la blocarea unor drumuri sau izolarea unor localitati.

UPDATE 11,20 Marius Capra, secretar de stat in MAI: Nu vad un impediment in instalarea starii de alerta, dar nu va aduce schimbari fundamentale

Secretarul de Stat Marius Capra a precizat, la putin timp dupa declaratia purtatorului de cuvant al MAI, ca se va solicita declararea starii de alerta in judetul Vrancea.

Ministrul Administratiei si Internelor va discuta cu prefectul in videoconferinta programata duminica, la ora 14:00, si, avand in vedere "iminenta ninsorilor si a viscolului prognozat", nu exista un "impediment de instaurare" a starii de urgenta.

"Din pacate, instaurarea nu poate aduce schimbari fundamentale in modul de raspuns" al autoritatilor, a precizat acesta, in conditiile in care legislatia in vigoare prevede ca se pot adopta orice masuri necesare pentru inlaturarea starii de forta majora, dar nu si restrangerea unor drepturi sau libertati fundamentale.

"Un incendiu e stare de alerta. Daca nu se declara stare de alerta, inseamna ca nu intervenim?", s-a intrebat secretarul de stat.

"Daca vorbim de starea de urgenta, lucrurile se schimba radical", a comentat Marius Capra.

Starea de urgenta presupune ca "autoritatile locale care au competente in cazul interventiilor isi declara neputinta si atunci competentele se transfera catre MAI prin Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, care preia conducerea absoluta a operatiunilor".

Decretul poate fi emis de presedinte si contrasemnat de prim ministru si trebuie avizat de Parlament in cinci zile.

In acest caz, se pot dispune controale, limitarea traficului, razii, evacuarea persoanelor a caror prezenta nu se justifica in zona, inchiderea temporara a statiilor de distributie de carburanti, interzicerea aparitiei unor publicatii etc.

"Suntem intr-o astfel de situatie? Parerea mea este ca nu!", a subliniat Marius Capra.