O viziune constanta privind evolutia UE in timp, exprimata la toate nivelele unei administratii, ofera greutatea necesara unui stat UE pentru impunerea intereselor in Consiliul European, crede David Frost, director pentru afaceri comerciale europene si internationale in Guvernul de la Londra. Pe birocratii de la Bruxelles nu-i intereseaza politica interna a unui stat membru, cu dispute intre partide si proteste, ci implementarea politicilor europene.

David Frost, director pentru afaceri comerciale europene si internationale in Guvernul britanicFoto: Hotnews

Asculta ce spune David Frost despre Romania

Descarca fisierul audio in format MP3

Reporter: Romania este membra a Uniunii Europene de cinci ani de zile, un moment care a fost usor ignorat aici. Cum vedeti Romania la cinci ani de la aderare?

David Frost: Vazand mai multi membri aderand la UE - incepand cu Austria si Suedia, impresia mea este ca ii ia ceva timp fiecarei tari sa invete cum sa functioneze in UE, cum sa isi impuna pozitia in Consiliu, cum produci un impact, cum iti proiectezi interesele. Si cred ca Romania a evoluat, a urcat pe acea scara a invatarii si acum este un participant deplin. Am vazut-o cum a parcurs procesul de invatare.

Reporter: Exista voci care sustin ca nu avem un cuvant puternic de spus in Consiliu. De ce are nevoie un stat, oricare ar fi el, pentru a-si putea impune interesele in deciziile Consiliului?

David Frost: In primul rand, este important sa fii o tara mare sau destul de mare, sa ai un anumit numar de voturi in Consiliu, iar Romania sta bine din ambele puncte de vedere.

Ca sa devii influent in Consiliu trebuie sa fii constant, e cel mai important, sa ai o anumita viziune asupra modului in care vrei sa evolueze Europa si sa ti-o sustii. Oricine ar vorbi, orice ministru, la orice eveniment, sa aiba acelasi punct de vedere exprimat ferm si clar de fiecare data. Si aceasta repetitie si demonstrarea clara ca tara respectiva stie ce vrea o ajuta sa isi vada reprezentate interesele in deciziile de la nivelul UE. Asta face eficienta o tara.

Cand politicile se schimba dramatic de la guvern la guvern sau de la persoana la persoana, in functie de ministrul cu care discuti, asta slabeste pozitia tarilor in a face politici. Nu spun ca Romania face asta, ci vorbesc despre lucrurile care slabesc pozitia in negociere.

Reporter: Profit de faptul ca aveti o vasta experienta in afaceri europene si ca ati lucrat la Reprezentanta Permanenta a Marii Britanii la Bruxelles sa va intreb cum sunt percepute evenimentele dintr-un stat membru la Bruxelles, de catre cei din institutiile UE.

David Frost: Lucrurile la nivel european sunt luate filosofic. Fiecare stat membru are divergente interne, iar in ultimii doi ani au existat proteste in multe state europene, inclusiv in tara mea. Cred ca nivelul de politica european este mai degraba ignorant fata de ce se intampla, politicienii europeni se concentreaza in special pe politicile la nivel european, iar politica interna a unui stat membru e politica interna. Cele doua rar interactioneaza.

Reporter: Am trecut printr-o perioada de proteste. Astfel de evenimente influenteaza pozitia Romaniei intre statele membre sau in ce masura disputele din viata politica interna sunt urmarite la Bruxelles?

David Frost: Politicienii de la Bruxelles sunt tehnocrati, se concentreaza pe dosare, pe chestiunile de care raspund, iar job-ul lor este sa negocieze sau sa implementeze politici europene intr-un mod cat mai eficient. Asta m-a surprins pe mine in timpul petrecut acolo. Si, in ciuda imaginii proaste pe care o are Bruxelles-ul, functionarii de-acolo sunt oameni foarte dedicati muncii lor, concentrati pe a-si face treaba la modul cat mai profesionist.

Reporter: In aceasta perioada s-a discutat intens tratatul international de salvare a zonei euro. Cum vedeti dorinta unor state din afara zonei euro, precum Romania, de a se alatura tratatului. Credeti ca e tema fata de o Europa cu doua viteze, teama de a nu ramane in urma plutonului?

David Frost: Fiecare tara decide ce e important pentru ea si nu mi-as permite sa spun cum trebuie Romania sa isi faca politica.

Insa cred ca, intr-un fel, suntem intr-o Europa cu mai multe viteze, daca nu o Europa cu doua viteze. Cred ca a aparut deja un trend in care tarile nu sunt parte a tuturor politicilor UE si fiecare tara trebuie sa se decida in legatura cu asta, bazat pe propriul interes, pentru a nu se simti exclusa pe baza tratatelor aflate in vigoare.

Dar este inca extrem de important sa facem multe lucruri in formula de 27 de tari membre. Piata interna, agenda de crestere economica sunt foarte importante, cred ca toti vor sa faca parte din aceste politici si n-am vrea ca ele sa fie slabite de cooperarea in pactul fiscal.

Reporter: Cum evaluati, din perspectiva expertului in afaceri europene, momentul in care se afla acum UE?

David Frost: Cred ca e un moment dificil in UE, dar trebuie sa privim lucrurile in perspectiva. Lucrez in domeniul afacerilor europene de 20 de ani si am vazut UE evoluand de-a lungul anilor si am fost prezent la unele dintre cele mai importante summit-uri si negocieri. Uniunea Europeana a mai fost in criza inainte si a supravietuit. A trecut prin perioade foarte dificile si totusi a scos-o la capat. Nu trebuie insa sa minimalizam ceea ce se intampla acum, este o criza foarte serioasa a zonei euro, insa exista suficienta putere ca sa fim increzatori ca va trece de asta si se va reconstrui. Este o organizatie in care merita sa fii membru, buna pentru noi toti europenii.

David Frost este directorul pentru afaceri comerciale europene si internationale in cadrul Ministerului britanic pentru Afaceri si Inovatie. In perioada 2006-2008, a fost ambasador al Marii Britanii in Danemarca, iar intre 2008 si 2010 a fost director pentru planificare politica in Ministerul de Externe britanic (FCO). Ca expert in afaceri europene, a fost directorul pentru Uniunea europeana din FCo, in perioada 2004-2006, iar ceva mai devreme in Reprezentanta Permanenta a Marii Britanii pe langa UE, in Bruxelles, la Misiunea Permanenta a Marii Britanii la ONU si in Ambasada britanica de la Paris.