Procesul irakianului care a inlesnit intrarea in Romania si iesirea din tara a cinci conationali, cautati pentru acte de terorism comise in numele organizatiei Al-Qaida, incepe in 16 ianuarie 2012 la Curtea de Apel Bucuresti, informeaza Mediafax.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) l-au trimis in judecata pe cetateanul irakian Al Dulaimi Ali Asae Mohamad, alias Loay Ali Asae Al Dulaimi, alias Loay Al Karbouly, care a fost declarat indezirabil in Romania.

Rechizitoriul DIICOT in cazul lui Al Dulaimi Ali Asae Mohamad

Potrivit rechizitoriului realizat de DIICOT si prezentat de agentia de stiri citata, filiala irakiana a retelei "Al-Qaeda" intitulata "Al Qaeda Irak - AQI" a fost fondata in anul 2003, de militantul iordanian Abu Musab Al - Zarqawi, iar scopurile initiale ale organizatiei au fost retragerea fortata din Irak a fortelor Coalitiei internationale conduse de SUA, rasturnarea guvernului interimar irakian, asasinarea colaboratorilor fortelor ocupante, marginalizarea populatiei siite si infrangerea militiilor acestora, precum si stabilirea unui stat islamic.

Organizatia terorista Al Qaeda Irak, sustinuta de diverse grupari insurgente si alte clanuri sunnite, a emis numeroase declaratii prin care a revendicat diverse acte teroriste si a instigat la violenta.

Dintre liderii organizatiei teroriste Al Qaeda Irak, DIICOT ii mentioneaza in rechizitoriu pe Abu Musab Al-Zarqawi - ucis la data de 7 iunie 2006; Abu Abdullah Al-Rashid Al Baghdadi, alias Abu Hamza, - ucis la 18 februarie 2010; seicul Abd-Al-Rrahman (liderul spiritual al Al-Qaeda din Irak) - ucis la data de 7 iunie 2006; seicul Al-Mujahid Abu Bakr Al-Baghdadi Al Husseini Al-Qurashi numit la data de 16 mai 2010 emir al AQI si seicul Al-Mujahid Abu Abdullah Al Husseini Al Qurashi numit, la aceeasi data, adjunct al emirului AQI.

Irakianul Al Dulaimi se afla in arestul Politiei Capitalei. Acesta are de executat o pedeapsa de patru ani si jumatate de inchisoare, pentru implicare in aducerea ilegala in Romania, tranzitarea tarii sau facilitarea sederii a 250 de cetateni irakieni.

  • In 28 ianuarie 2009, prin rechizitoriul dispus in dosarul de urmarire penala 345/D/P/2007, Mohamad A. A. Al Dulaimi a fost trimis in judecata impreuna cu Salam A. Aise, Amar A. Asesi, Argint Remus Leonard, Podeau Magdalena si altii pentru trafic de migranti, constituirea unui grup infractional organizat si infractiuni de fals. In perioada 2004-2008, prin falsificarea de inscrisuri si infiintarea de societati comerciale fantoma, acestia au facilitat intrarea, sederea sau tranzitarea Romaniei, a unui numar de aproximativ 250 cetateni irakieni.
  • Prin rechizitoriul 345/D/P/2007, s-a dispus, printre altele, si disjungerea cauzei cu privire la numitii Al Dulaimi A. A. Mohammad, Podeanu Magdalena, Argint Remus Leonard si altii cu privire la alte fapte, constituindu-se dosarul de urmarire penala 30/D/P/2009.
  • Ulterior, in 30 iulie 2010, in dosarul 30/D/P/2009 s-a disjuns cauza cu privire la numitul Al Dulaimi A. A. Mohamad pentru efectuarea de cercetari cu privire la implicarea sa in activitati ce intra in sfera fenomenului terorist, constituindu-se cazul referitor la sprijinirea a cinci irakieni implicati in acte in favoarea organizatiei teroriste Al-Qaida.
  • Tribunalul Bucuresti a fost sesizat cu dosarul de urmarire penala nr. 345/D/P/2007, si a dispus, printre altele, condamnarea lui Al Dulaimi A. A. Mohamad la o pedeapsa de patru ani si sase luni inchisoare (sentinta penala 900 din 21 decembrie 2010 in dosarul 3311/3/2009). Dosarul se afla, in prezent, in caile de atac.
  • In dosarul de urmarire penala nr. 30/D/P/2009, Curtea de Apel Bucuresti a dispus, printre altele, condamnarea lui Al Dulaimi A. A. Mohamad la o pedeapsa de un an si patru luni inchisoare (sentinta penala nr. 126/F/18 martie 2011 in dosarul nr. 11006/2/2010), solutie ramasa definitiva prin decizia penala nr. 3650/18.10.2011 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

DIICOT sustine ca modalitatea lui Al Dulaimi folosita pentru a obtine viza de sedere in Romania, a fost aceea de a-si atribui calitatea de comerciant, obtinand astfel acordul Agentiei Romane pentru Dezvoltare, in prezent Agentia Romana pentru Investitii Straine. Al Dulaimi, folosind pe atunci identitatea de Loay Ali Asae, a infiintat firma SC Odessa Trading Impex SRL/1994 (in prezent radiata).

Ulterior, el nu s-a mai prezentat la Autoritatea Nationala pentru Straini pentru a solicita prelungirea vizei de sedere in Romania, cu identitatea de Loay Ali Asae si nu figureaza cu iesiri de pe teritoriul tarii noastre.

In 10 noiembrie 1997, autoritatile din Germania i-a acordat, pentru un an, statutul de refugiat sub identitatea Al Dulaimi Ali Asae Mohamad, folosindu-se de o hotarare a unui tribunal din Fallujah - Irak (ce s-a dovedit, mai apoi, a fi falsa), prin care i s-ar fi aprobat schimbarea atat a numelui cat si a datei de nastere.

In decembrie 1997, Al Dulaimi a reintrat in Romania prin PCTF (Punctul de Control si Trecere a Frontierei) Henri Coanda, folosind identitatea atribuita si documentele eliberate de autoritatile germane, respectiv de Al Dulaimi A. A. Mohamad.

S-a casatorit cu romanca F. Mohora, in ianuarie 1998, obtinand astfel, la data de 16 iulie 1998 si 16 octombrie 1998 prelungirea dreptului de sedere in Romania in baza casatoriei.

In ianuarie 1998, autoritatile germane nu i-au mai prelungit statutul de refugiat, iar Ambasada Germaniei la Bucuresti a refuzat, in 17 noiembrie 1998, eliberarea unui nou document de refugiat, considerand ca autoritatile romane sunt competente sa-i elibereze un asemenea document, fara sa precizeze insa faptul ca, din data de 31 ianuarie 1998, nu-i mai prelungisera statutul de refugiat.

Astfel, pe 16 iulie 1999, Al Dulaimi A.A. Mohamad a obtinut de fostul Oficiu National pentru Refugiati un document de calatorie, in baza caruia are drept de sedere in Romania, iar la data de 4 septembrie 2001 a declarat pierdut pasaportul national pe identitatea de Al Dulaimi A.A. Mohamad.

In perioada 16 ianuarie 2002-15 aprilie 2002, invinuitul a fost depistat cu sedere ilegala in Romania. Cu toate acestea, in loc sa fie indepartat din Romania, a obtinut de la fostul Oficiu National pentru Refugiati un nou document de calatorie, in baza caruia a obtinut drept de sedere in Romania.

In 26 iulie 2006, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti a dispus declararea ca persoana indezirabila pe teritoriul Romaniei a invinuitului, sub identitatea de Loay Ali Asae, pe o perioada de 15 ani, incetarea dreptului de sedere in Romania si luarea acestuia in custodie publica pana la indepartarea din tara, masura care a fost pusa in aplicare la data de 27 iulie 2006 (prin ordonanta nr. 2594/II-5/2006). Doua zile mai tarziu, a fost indepartat din Romania pe ruta Bucuresti-Damasc, prin Istanbul.

Al Dulaimi A. A. Mohamad a fost depistat, un an mai tarziu, pe raza municipiului Bucuresti de catre organele de politie din cadrul Autoritatii Nationale pentru Straini. Acesta nu avea asupra sa vreun document de identitate, declarand aceleasi date de identitate, pentru care autoritatile germane i-au acordat statutul de refugiat. A fost luat in custodie publica si introdus in Centrul de Cazare si Triere a Cetatenilor Straini Otopeni.

La data de 19 iulie 2007, Directia Azil din cadrul Oficiului Roman pentru Imigrari a considerat ca invinuitul Al Dulaimi A.A. Mohamad beneficiaza de statutul de refugiat acordat de Germania, invinuitul fiind scos din Centrul Otopeni intrucat s-a "omis" de catre Oficiul Roman pentru Imigrari (ORI) solicitarea prelungirii perioadei de luare in custodie, astfel ca i s-a emis un document de tolerare pe teritoriul Romaniei.

In 4 martie 2008, Judecatoria sectorului 5 Bucuresti i-a respins definitiv si irevocabil cererea de transfer de responsabilitate asupra statutului de refugiat. Al Dulaimi nu are statut de refugiat acordat de vreun stat membru al Uniunii Europene.

"Concluzionand, datorita unor deficiente de comunicare intre autoritatile competente din Germania, care nu i-au mai acordat statut de refugiat din data de 31 ianuarie 1998, si cele din Romania, precum si a unor lacune legislative, coroborat si cu deficiente ale sistemului, invinuitul a ramas in Romania, incepand cu data de 2 august 2007, in baza unui permis de tolerat pe teritoriul tarii, imprejurare care persista si in prezent", explica DIICOT in rechizitoriul citat de Mediafax.

In urma verificarilor efectuate, s-a constatat ca Al Dulaimi a reintrat ilegal pe teritoriul Romaniei in perioada in care a fost declarat indezirabil, intocmindu-se acestuia dosarul penal nr. 9694/P/2007. Parchetul de pe langa Judecatoria Sector 3 a solutionat dosarul dispunandu-se scoaterea de sub urmarire penala si aplicarea unei sanctiuni cu caracter administrativ (prin ordonanta din 10 martie 2008).

Al Dulaimi A. A. Mohamad a folosit aceeasi metoda de a intra ilegal in Romania, in luna martie 2007, cu identitatea de Alsanad Rami A. Alsanad, prin infiintarea unei societati comerciale fantoma (SC Carmen Fast Com SRL prin care si-a obtinut viza de intrare in Romania), ca aceea utilizata pentru introducerea in tara in mod ilegal a unor cetateni irakieni, activitati infractionale ce au facut obiectul dosarelor de urmarire penala nr. 345/D/P/2007 si nr. 30/D/P/2009.

In 7 decembrie 2011 s-a dispus efectuarea unei constatari tehnico - stiintifice asupra fotografiilor de portret apartinand lui Al Dulaimi A. A. Mohamad, aflate in evidentele informatizate, apartinand Oficiului Roman pentru Imigrari (ORI) si cele ale lui Al Sanad Rami A. Alsanad, depuse la autoritatile romane cu ocazia obtinerii vizei de intrare in Romania si a prelungirii dreptului de sedere. Din raportul de constatare tehnico-stiintifica intocmit de specialistii Institutului de Criminalistica, a rezultat ca fotografiile invinuitului Al Dulaimi A. A. Mohamad si ale lui Alsanad Rami A. Alsanad reprezinta aceeasi persoana.

"In prezent masura declararii ca indezirabil pe teritoriul Romaniei a inv. Al Dulaimi A. A. Mohamad, dispusa prin ordonanta nr. 2594/II-5/26 iulie 2006 de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti este in vigoare, motiv pentru care urmeaza sa se solicite punerea in executare a acesteia", precizeaza DIICOT.

Din examinarea modului in care Al Dulaimi A. A. Mohamad si-a schimbat identitatile sub care s-a aflat in Romania "se constata o abilitate deosebita a acestuia de a insela autoritatile statului roman, cat si a autoritatilor germane, coroborata si cu abilitatea de a intocmi prin falsificarea unor inscrisuri si a unor documente de identitate, identitati false unor cetateni irakieni, fapt ce le-a permis acestora sa intre in mod ilegal in Romania si sa-si prelungeasca dreptul de sedere in tara", noteaza procurorii DIICOT.

Anchetatorii sustin in actul de acuzare ca actiunea de inlesnire a intrarii in tara a fost realizata de invinuitul Al Dulaimi, prin constituirea societatilor comerciale fantoma:

  • SC ELI FIX SRL, la data de 6 februarie 2006, prin care si-a obtinut viza de intrare in Romania si ulterior a intrat in tara, la data de 23 iunie 2006, cetateanul irakian Omar Farid Ahmed;
  • SC AKA GRUP TOP PROD SRL, la data de 15 noiembrie 2006, prin care si-au obtinut viza de intrare in Romania si ulterior au intrat in tara, cetatenii irakieni Falah M. Ssalem, la data de 26 ianuarie 2007, respectiv Aqeel Dhuyab, la data de 2 februarie 2007; 
  • SC IRINA FAST COM SRL, la data de 22 ianuarie 2007, prin care si-a obtinut viza de intrare in Romania si ulterior a intrat in tara, la data de 25 mai 2007, cetateanul irakian Muntasier KH. Aassi; 
  • SC AVA FAST GRUP SRL, la data de 27 octombrie 2006, prin care si-a obtinut viza de intrare in Romania si ulterior a intrat in tara, la data de 5 ianuarie 2007, cetateanul irakian Omar KH. Assey.

Apartenenta cetatenilor irakieni mentionati la gruparea terorista Al Qaeda din Irak -AQI sau la gruparea Orange Tanzim, afiliata Al Qaeda, si implicarea acestora, premergator intrarii in Romania, in sprijinirea/savarsirea unor acte teroriste pe teritoriul Irakului este probata prin declaratiile martorilor audiati de autoritatile judiciare romane, cat si cele date in fata autoritatilor judiciare din Regatul Suediei, Ungaria si Bulgaria, precum si prin raspunsul autoritatilor din Irak la cererea de asistenta judiciara internationala in materie penala.

Este imposibil sa se individualizeze, in mod concret, spatio-temporal, actele teroriste savarsite de acestia, din cauza contextului socio-politic din Irak, ocazionat de interventia militara ce a avut loc in acest stat, in cursul anului 2003, precum si din cazuistica extrem de numeroasa cu care se confrunta autoritatile irakiene pe linia fenomenului terorist, explica DIICOT.

Legaturile lui Al Dulaimi cu cetatenii irakieni mentionati, se probeaza cu declaratiile acestuia date in dosarele de urmarire penala nr. 345/D/P/2007 si 30/D/P/2009, cat si cu declaratiile fratilor acestuia, date in dosarele penale mentionate, precum si a celorlalte persoane audiate fie in calitate de inv/inculpati, fie in calitate de martori.

Totodata, acestea se coroboreaza cu sentintele penale pronuntate de Tribunalul si Curtea de Apel Bucuresti in dosarele cu care au fost sesizate.

Mai rezulta si ca invinuitul Al Dulaimi cunostea ca cetatenii irakieni pe care i-a ajutat sa intre in Romania prin intermediul firmelor mentionate, aveau legaturi cu organizatia Al Qaeda sau cu organizatii teroriste afiliate acesteia, o parte dintre ei fugind din Irak unde erau cautati pentru faptele comise, cum este cazul numitilor Omar Farid Ahmed si Falah M. Salem.

Al Dulaimi a refuzat sa dea detalii cu privire la aceste aspecte, declarand, cu ocazia prezentarii materialului de urmarire penala, ca nu recunoaste invinuirea si ca probele indirecte administrate, nu sunt de natura sa dovedeasca ca el avea cunostinta despre legaturile cetatenilor irakieni ajutati sa vina in Romania, cu terorismul.