Prefectura Covasna a atacat in contencios administrativ hotararea Consiliului Judetean (CJ) privind organizarea referendumului pentru infiintarea "Tinutului Secuiesc", programat in luna martie a anului viitor, transmite Agerpres.

Prefectul Gyorgy Ervin a declarat marti, in cadrul unei conferinte de presa, ca hotararea prezinta vicii de procedura, drept urmare a solicitat in prealabil retragerea acesteia pe temei de nelegalitate, insa CJ a refuzat, preferand sa se ajunga in instanta.

Referindu-se la "viciile de procedura", prefectul a explicat ca hotararea nu a fost initiata de presedintele CJ ori de o treime din numarul de consilieri, asa cum cere legea, si nici nu a fost precedata de o dezbatere publica.

"Nu am alta cale decat sa atac hotararea. Legea e foarte clara, nu exista nicio portita de scapare si niciun avocat nu poate spune ca legea e interpretabila in acest caz", a declarat prefectul Gyorgy Ervin.

Consiliul Judetean a aprobat la sfarsitul lunii noiembrie, cu majoritatea voturilor reprezentantilor UDMR si ai PCM, dar cu opozitia Aliantei Romanesti, organizarea unui referendum pe data de 11 martie 2012 in cadrul caruia cetatenii sa fie intrebati daca sunt de acord cu modificarea granitelor judetului si cu infiintarea unei noi unitati administrativ-teritoriale, respectiv "Tinutul Secuiesc", care sa cuprinda judetele Covasna, Harghita si o parte din Mures, locuite preponderent de maghiari.

In urma sesizarii Prefecturii privind nelegalitatea actului, presedintele CJ, Tamas Sandor, le-a propus consilierilor sa nu retraga hotararea si sa mearga in instanta pentru ca justitia sa dea verdictul final asupra legalitatii ori nelegalitatii acestui demers.

"Timpul trece in favoarea noastra, pentru ca eu sunt sigur ca va veni vremea in care mediile politice romanesti si instantele vor accepta referendumurile ca mijloc democratic de exprimare a opiniilor, asa cum e in alte tari europene (...) In speta concreta, eu cred ca, daca unii politicieni romani de la Bucuresti vor sa creioneze judetele din Romania fara sa ne intrebe si pe noi, nu e normal", a declarat pentru Agerpres presedintele CJ Covasna, Tamas Sandor.