Proiectul de raspundere disciplinara a magistratilor nu reprezinta o politizare a justitiei si a inspectiei judiciare, ci o legatura fireasca intre asteptarile justitiabililor, tradusa prin actiunea Executivului si, in acelasi timp, performanta puterii judecatoresti, a afirmat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, la RFI Romania. "În general, responsabilitatea profesiei de magistrat crează încredere în profesia de magistrat şi în justiţie în general, iar răspunderea vine să garanteze această încredere. În acest moment, răspunderea disciplinară a magistratului este iluzorie. Ea nu funcţionează. O demonstrează starea de fapt în cadrul inspecţiei judiciare, rezultatele aproape invariabile ale anchetelor disciplinare care conchid cu regularitate că orice decizie greşită este o chestiune de judecată şi nu comportă verificări suplimentare şi, pe de altă parte, o anumită stare de nemulţumire a justiţiabililor", spune ministrul Justitiei.

"În principiu, întotdeauna, din faţa judecătorului un justiţiabil pleacă nemulţumit – pentru că a pierdut procesul. Şi, când vorbim de starea de nemulţumire, nu doresc să trec sub tăcere munca imensă pe care marea majoritate a magistraţilor o fac în mod corect şi profesionist. Nu vreau să scap acest prilej de a le mulţumi celor care îşi fac corect meseria şi profesionist, şi reprezintă marea majoritate, dacă nu cvasi-totalitatea magistraţilor. Există însă suficient de multe cazuri în care fie lipsa de profesionalism, fie mai mult decât atât (corupţie, sau mai elegant spus, probleme de integritate), afectează rezultatul judecăţii. Această nouă reglementare îşi doreşte de la sistemul de disciplină profesională mai multă rigurozitate", a explicat Catalin Predoiu.

Ministrul Justitiei a adaugat ca "Nu este o lege îndreptată împotriva magistraţilor, este un proiect de lege îndreptat împotriva neregulilor profesionale din justiţie. Este o lege care va întări magistratura. Un sistem disciplinar exigent echivalează cu un sistem imunitar al profesiei respective. Dacă noi întărim acest sistem imunitar, pe termen mediu şi lung, dacă nu chiar imediat, profesia se va întări. De aceea, cred că temerile formulate, criticile uneori atât de vehemente ale unora dintre reprezentanţii magistraturii sunt neîntemeiate şi contraproductive."

Catalin Predoiu a mai explicat ca "Ce înseamnă că pot iniţia o acţiune disciplinară? Ei pot declanşa mecanismul de verificări, care poate eventual conduce la aplicarea unei sancţiuni disciplinare. Dar această aplicare a sancţiunii, ca şi toată cercetarea disciplinară, rămân în mâinile inspecţiei judiciare, respectiv CSM, prin secţii. Prin urmare, rămâne o jurisdicţie disciplinară strict profesională, în care politicul nu se amestecă în nici un fel. (...) Acest mecanism este eminamente în mâna magistraţilor. Ceea ce diferă faţă de situaţia prezentă este posibilitatea de a-l declanşa şi din exterior, de către ministrul Justiţiei. Pentru că noi am observat că, în prezent, el nu prea se declanşează. Şi atunci când se declanşează, rezultă cam acelaşi rezultat ca la loto... „Chestiuni de judecată, nu ne amestecăm”... Nu se mai poate aşa. Diferenţa va fi că, în acest moment, există posibilitatea unei responsabilizări mai accentuate a magistraţilor, pentru că ei vor şti că nu numai propriile foruri veghează la respectarea standardelor profesionale şi de integritate, ci şi Ministerul Justiţiei, şi procurorul general şi preşedintele ÎCCJ."