Consiliul General al Municipiului Bucuresti a respins luni proiectul de hotarare prin care primariile de sector puteau infiinta adaposturi si strange de pe strazi cainii fara stapan.

O parte dintre consilieri sustin ca acest serviciu este foarte important si ca de el trebuie sa se ocupe in continuare Primaria Capitalei.

Primarul Bucurestiului, Sorin Oprescu, a declarat ca primariile de sector au cerut delegarea acestui serviciu si ca ar fi fost mai bine ca sectoarele sa se ocupe de aceasta activitate, intrucat cainii ar fi fost prinsi mai repede si s-ar fi putut construi rapid mai multe adaposturi.

Adaposturile pentru caini s-ar fi construit cu bani de la primaria Capitalei. In plus, Oprescu a spus ca, daca ar prefera sa delege atributiile legate de cainii comunitari la sectoare, nu doreste in acest fel sa scape de aceasta problema, ci vrea doar o rezolvare mai rapida a acesteia.

Robert Lorentz, directorul ASPA, Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor, a sustinut ca in acest moment pe strazile Capitalei se afla 50.000 de caini, dintre care 40.000 au fost sterilizati.

Pana in luna mai anul viitor urmeaza sa fie sterilizate si cele circa 5.000 de femele care umbla pe strazile Bucurestiului.

Lorentz sustine ca Sectorul 1 a castrat pana in prezent 5.000 de caini, Sectorul 2 7.000 de caini, Primaria Capitalei 20.000 de caini, fundatia GIA a castrat 1.000 de caini si Vier Pfoten 4.000.

Adaposturile de la Sectorul 1 si 2 pot gazdui circa o mie de patrupede iar adapostul ASPA din Bulevardul Pallady doar 40 de patrupede, in conditiile in care se afla partial in carantina.

De asemena, ASPA mai are in lucru un adapost in comuna Mihailesti, care ar putea gazdui inca o mie de patrupede.

Pentru gazduirea celor 50.000 de caini care se afla, potrivit ASPA, pe strazi, ar mai trebui construite 48 de adaposturi cu o capacitate de o mie de patrupede fiecare.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, sustine ca, personal, nu este de acord cu eutanasierea cainilor, dar nici nu este de acord ca acestia sa se intoarca pe strada dupa sterilizare.

In final, el a spus ca va face cum vor dori bucurestenii, acestia putandu-si exprima opinia pe un site care va fi pus la dispozitie in curand de Primaria Capitalei.