Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, miercuri, Consiliul National al Audiovizualului "pentru mediatizarea excesiva a injuriilor aduse magistratilor de catre omul de afaceri, Sorin Ovidiu Vintu, inculpat in dosarul Petromservice", informeaza Mediafax.

Sesizarea CSM vine la o zi dupa ce procurorul general al Romaniei a cerut Consiliului sa analizeze afirmatiile lui Sorin Ovidiu Vintu facute in fata instantei, care ar reprezenta manifestari care exced cadrului constitutional si procesual privind dreptul la aparare, libertatea de expresie si limitele acesteia.

"Va solicitam sa analizati situatia constatata in legatura cu aparitia in mass-media a unor afirmatii denigratoare si care aduc grave incalcari ale dreptului la imagine a magistratilor, cu consecinta afectarii independentei intregului sistem judiciar", se arata in sesizarea transmisa de procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horatius Dumbrava

Procurorul general arata ca mass-media - agentiile de presa, presa on-line, inclusiv posturile de televizune - au prezentat sub titlu "sustinerile inculpatului Vintu Sorin Ovidiu..." declaratiile acestuia din fata instantei care a judecat luni recursul impotriva arestarii preventive, in dosarul avand ca obiect savarsirea infractiunilor de delapidare (in dauna Petromservice SA) si spalare a banilor.

"Avand in vedere continutul afirmatiilor facute in contextul mentionat facem urmatoarele precizari: Limbajul folosit ... <> reprezinta manifestari care exced cadrului constitutional si procesual privind exercitarea dreptului la aparare, dar si celui privind libertatea de expresie si limitele acesteia", subliniaza seful Ministerului Public.

Mai mult, arata demnitarul, prin agresiunile verbale si amenintarile la adresa justitiei "se creeaza un potential de degradare a imaginii magistratilor, ca reprezentanti ai institutiilor statului".

"Avand in vedere ca aceste atitudini au fost obiect al dezbaterii publice, supunem atentiei necesitatea unei analize si dispunerea masurilor legale", mai arata sursa citata.

Inspectia Judiciara a CSM va face verificari pentru a stabili daca afirmatiile lui Vintu pot constitui o forma de presiune asupra magistratilor.

Amintim ca luni, 14 noiembrie, Curtea de Apel Bucuresti a judecat recursul formulat de avocatii lui Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca si ai celorlalti 14 invinuiti din dosarul Petrom Service pentru care Tribunalul Bucuresti a decis, marti 7 noiembrie, arestarea preventiva pentru 29 de zile. In fata magistratilor, Vintu a declarat ca daca va pleca in arest “voi lua justitia in mainile mele”. El a spus ca nu a luat nici un ban de la Petrom Service si a vorbit de presupusi agenti acoperiti din instantele de judecata. Dupa patru ore de deliberari judecatorii Curtii de Apel au decis eliberarea lotului Vintu.