Guvernul va opera pana la finele lunii noiembrie o rectificare bugetara negativa, prin care va taia din alocari la majoritatea institutiilor, transmite Mediafax, citand surse oficiale. Potrivit surselor, Ministerul Sanatatii va fi printre putinii ordonatori de credite care vor primi bani, pentru plata arieratelor.Rectificarea bugetara va fi a doua din acest an, dupa cea efectuata in luna august.

Ea va fi una negativa, deoarece totalul incasarilor este sub nivelul prognozat, iar cresterea economica sustinuta de productia din agricultura nu a adus si venituri bugetare, sectorul agricol fiind slab fiscalizat si caracterizat de evaziune fiscala ridicata, dupa cum au declarat sursele: "Chiar daca a inregistrat un an bun, agricultura este slab fiscalizata si nu s-a reflectat si in incasari importante la buget. Pe acest fond, incasarile totale se cifreaza cu 700 milioane lei sub prognoza, astfel ca se impune efectuarea unei rectificari bugetare negative, fie prin reduceri de cheltuieli la ministere, fie prin cresterea deficitului".

Pentru acest an, deficitul bugetar nu trebuie sa treaca de 4,4% din PIB. Dupa primele noua luni, deficitul bugetului general consolidat se plaseaza la 2,5% din PIB.

In conditiile in care nu isi permite sa depaseasca tinta de deficit bugetar convenita pentru acest an cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, Guvernul va taia la majoritatea ministerelor din cheltuielile prinse in buget.

Mediafax precizeaza ca lista ministerelor care vor suferi taieri de buget va fi stabilita in urma discutiilor pe care premierul Emil Boc le va avea in perioada imediata cu fiecare ministru in parte.

O resursa importanta pe care se bazeaza Guvernul sunt insa economiile consemnate la bugetul de somaj, rezultate dintr-un numar mai scazut de someri fata de cel preconizat. Toate aceste fonduri suplimentare vor fi utilizate in principal pentru acoperirea lipsei de incasari si plata unei parti din arieratele sistemului de sanatate.

La sfarsitul lunii octombrie, presedintele Traian Basescu a apreciat ca in al treilea trimestru din acest an va fi inregistrata o crestere economica de 3% comparativ cu perioada similara a anului trecut, mentionand ca cele mai importante cresteri se inregistreaza in turism (19%), agricultura (12%) si constructii (10%).

Ulterior, Basescu a apreciat ca pentru intregul an va fi consemnata o crestere economica de peste 2%, dar ca trebuie analizate si datele pe trimestrul patru al acestui an.

Guvernul estimeaza pentru 2011 un avans al PIB de 1,5%.