Presedintele Romaniei, Traian Basescu, se afla in vizita oficiala in Germania. Cu aceasta ocazie a acordat cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung un interviu in care explica de ce tara noastra vrea moneda Euro in ciuda crizei si cum se pregateste Bucurestiul pentru integrarea in spatiul Schengen.

"Aderarea la zona Euro este, in ultima instanta, in interesul Europei si ne indeplinim angajamentul asumat odata cu integrarea in UE", a declarat Traian Basescu pentru FAZ. in opinia presedintelui, adoptarea monedei unice nu se reduce la indeplinirea criteriilor de la Maastricht, ci la a avea o economie stabila si performanta. "Fara o economie puternica nu este indicata introducerea monedei Euro, chiar daca am indeplini criteriile de la Maastricht".

Sistemul de invatamant produce someri academicieni

Termenul de aderare 2015 este un factor motivational, afirma Basescu, si trece in revista masurile pe care guvernul le-a decis pentru a face reforme structurale. "Pana in 2015 trebuie sa restructuram sectorul energetic si sa modernizam infrastructura. Suntem in plina reforma a sistemului sanitar si asta include masuri dureroase precum inchiderea a 70 de spitale. Am liberalizat piata muncii in conditii foarte grele anul trecut. Trebuie sa reformam si educatia pentru ca produce someri academicieni: prea multi filosofi, prea putini ingineri, iar inginerii care sunt nu au calificarile necesare", a spus presedintele jurnalistilor germani.

Buget echilibrat in 2013!

De asemenea, seful statului a trecut in revista masurile de austeritate luate de guvernul Boc si a mentionat ca pana in anul 2013, Romania intentioneaza sa aiba un buget echilibrat. indatorarea statului ar urma sa se situeze in 2012 la daor 1,9%, conform declaratiilor lui Traian Basescu.

Despre rabdarea cu care romanii indura masurile de austeritate, presedintele Romaniei a spus ca nici aceasta nu este infinita, amintind de protestele ultimelor luni. "pe de-o parte, oamenii ne critica pentru aceste masuri, pe de alta parte inteleg ca ele trebuie implementate, chiar daca nu este placut", a afirmat Basescu, adaugand ca "costurile politice pentru prevenirea unei situatii ca in Grecia sunt mari, dar trebuie sa ni le asumam".

Coruptia si abuzul – barierele catre Schengen

Intrebat cum interpreteaza opozitia unor state membre Schengen la integrarea Romaniei in spatiul de libera circulatie, seful statului a declarat ca "asa ceva nu putem accepta". Traian Basescu a afirmat ca Romania depune eforturi sustinute pentru eradicarea coruptiei si a avut si succese rasunatoare. "Opozitia vine, daca este sa fiu deschis, din faptul ca un partid de extrema dreapta este membru al coalitiei de guvernare in Olanda. Nu este admisibil sa cream o legatura intre Schengen si indeplinirea unor criterii politice in justitie si combaterea coruptiei". Basescu a incheiat interviul spunand ca Executivul comunitar a confirmat faptul ca Romania este pregatita petnru Schengen, ca Germania si Franta au acceptat acest fapt si ca "Europa nu trebuie sa se lase santajata de un partid de extrema dreapta".