In Romania se face simtit un apetit imens pentru initiative ale oamenilor si comunitatilor care vor sa ia lucrurile in propriile maini pentru a schimba lucrurile, crede ambasadorul SUA, Mark Gitenstein. Acesta a discutat cu HotNews.ro despre concursul Restart Romania, in care, dupa cum spune seful misiunii diplomatice americane, s-au strans online 140 de idei care pot schimba societatea. Proiectele finaliste din concursul Restart Romania au fost anuntate luni.

Mark GitensteinFoto: Hotnews
  • Concursul online Restart Romania, organizat de TechSoup Romania impreuna cu Ambasada SUA la Bucuresti, are drept scop sa sprijine ideile bune care pot schimba comunitatea. Cele mai bune idei si proiecte vor beneficia de o echipa de suport IT si o finantare de cel putin 5000 de dolari. Ideile intrate in competitie variaza de la proiecte de valorificare a potentialului turistic la cele de combatere a coruptiei din sistemul sanitar, de la promovarea modelelor pozitive la monitorizarea banilor publici.
  • Ideile inscrise au putut fi votate intre 23 septembrie si 1 octombrie. Luni, 3 octombrie, au fost anuntati finalistii. 3 octombrie - 28 octombrie este perioada de dezvoltare si incubatie a ideilor finaliste, iar la inceputul lunii noiembrie vor fi anuntati castigatorii. Vezi lista proiectelor finaliste aici

"Sunt oameni in Romania care vor cu adevarat schimbarea. Coruptia este mereu prima sursa de ingrijorare mentionata de oameni, iar prin acest proiect le oferim oamenilor acces la instrumente care sa le permita sa faca ceva si sa nu astepte media sau partidele politice", spune Ambasadorul Mark Gitenstein. Coruptia "este unul dintre motivele pentru care am intrat in acest proiect", afirma el, un altul fiind ca "am vrut sa vedem daca exista apetit pentru astfel de tehnologii. Si se pare ca exista".

Rezultatele de pana acum ale concursului, descrise de Ambasadorul Mark Gitenstein:

  • 35.000 de romani care au vizitat site-ul competitiei - "mai bine decat ma asteptam".
  • Cateva sute de oameni urmaresc constant site-ul, revin pe site si vor sa vada rezultate.
  • "Oamenii au trimis 140 de proiecte, oamenii s-au asezat si au dezvoltat 140 de idei. Dintre care 10 sunt cele mai bune, dupa cum a decis juriul nostru."
  • "Obiectivul proiectului a fost sa-i implicam pe romani si simt ca acest lucru s-a intamplat."