Discutia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen va fi reluata in februarie 2012, cand va fi publicat un raport intermediar al Comisiei Europene in legatura cu progresele realizate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, a declarat Gerd Leers, ministrul olandez al Imigratiei, citat de RFI Romania. Oficialii romani sperau ca subiectul aderarii la Schengen sa fie reluat in cadrul viitorului Consiliu European, programat la mijlocul lunii octombrie.

  • "Intrebarea este: si cand va fi cazul? Raspunsul trebuie dat de Romania si Bulgaria, nu de noi. Ei trebuie sa ne arate prin urmatorul raport al Comisiei Europene ca toate neajunsurile au fost rezolvate. In februarie va fi publicat un raport intermediar: pentru mine, acela va fi momentul propice sa vorbim despre urmatoarele etape ale procesului, dupa acest raport", a adaugat oficialul olandez.

Si ministrul finlandez de Interne, Paivi Rasanen, considera ca nivelul de pregatire al Romaniei si Bulgariei pentru aderarea la Schengen ar putea fi reevaluat in 2012, se arata intr-un comunicat, dupa ce o decizie in acest sens a fost amanata joi, pentru o data neprecizata. Pozitia rigida a Finlandei si Olandei a blocat consensul in Consiliul JAI privind aderarea la Schengen a celor doua state. Finlanda si Olanda nu sustin nici varianta aderarii in etape.

  • Potrivit lui Rasanen, "nivelul de pregatire al celor doua state ar putea fi reevaluat in 2012", pentru ca Finlanda doreste ca, inainte de adoptarea unei decizii, sa vada Bulgaria si Romania facand progrese suplimentare in combaterea coruptiei si imbunatatirea sistemului judiciar. "Exista loc de imbunatatire a situatiei in cele doua state", a declarat Rasanen. "Pe langa a-ti asuma angajamente fata de reguli, trebuie sa le si indeplinesti. Existenta unei coruptii raspandite pune in pericol indeplinirea regulilor. Progresele in combaterea coruptiei si in imbunatatirea sistemului judiciar ar spori increderea reciproca in interiorul Schengen. Increderea reciproca este o chestiune de importanta-cheie in sistem", a mai spus ministrul, precizand ca "Chiar si fara aderare, cetatenii din Bulgaria si Romania pot inca sa calatoreasca in Europa conform principiului libertatii de miscare."