Lista candidatilor USL la alegerile locale de anul viitor, anuntata joi 1 septembrie de copresedintii Victor Ponta si Crin Antonescu, a generat nemultumiri din partea liderilor locali ai PSD, PNL si PC, in patru judete. In Iasi, "structura locala a Uniunii Social-Liberale a incetat sa mai functioneze", scrie ziarul Evenimentul, dupa ce PC a anuntat ca il propune pe Tudor Ciuhodaru candidat la primaria Iasiului, indiferent de propunerile PSD si PNL. La Buzau, presedintele PSD Victor Ponta a anuntat ca a renuntat la candidatura pentru Consiliul Judetean, in favoarea ACD, in schimbul unui candidat in plus fata de PNL - PC. Decizia este contestata, insa, de liderii locali ai partidului.

Iasi. PC il sustine la primarie pe Tudor Ciuhodaru / Presedintele PC: S-ar putea ca Iasiul sa iasa din discutia USL

Presedintele Partidului Conservator (PC), Daniel Constantin, a anuntat joi ca il propune pe Tudor Ciuhodaru candidatul PC pentru Primaria Iasiului. "Noi nu vrem sa incurcam lucrurile in PSD, nici in PNL. Ca atare, dorim ca domnul Ciuhodaru sa fie candidat din partea PC. Cred ca e o varianta corecta fata de toata lumea - candidati si celelalte partide. Ca exceptie, s-ar putea ca Iasiul sa iasa din discutia USL", a declarat liderul PC, citat de Agerpres. Acesta a precizat ca Gheorghe Nichita ar putea candida din partea USL.

De cealalta parte, primarul social-democrat Gheorghe Nichita a declarat ca Partidul Conservator ar trebui sa candideze separat pe listele din tara, daca vrea sa candideze separat la Iasi. Nichita a spus ca el este candidatul la primarie al Uniunii Social Liberale. "Votul nostru in Comitetul Executiv a fost ca, daca PC vrea sa candideze separat, atunci sa candideze separat, dar nu numai la Iasi, ci si in rest. USL functioneaza la Iasi si inseamna doua formatiuni, PSD si ACD. Daca PC vrea la Iasi separat, e treaba ACD", a afirmat Gheorghe Nichita, citat de Agerpres.

Joi, 1 septembrie, Victor Ponta a anuntat ca PSD va desemna candidatul la primaria Iasi, in timp ce Alianta de Centru Dreapta va avea candidatul pentru consiliul judetean din Iasi.

Buzau. Liderii locali ai PSD nu sunt de acord cu candidatul PNL la sefia CJ

In Buzau, Victor Ponta a anuntat joi ca renunta la o candidatura a PSD la sefia Consiliului Judetean, "din cauza unei situatii speciale". Mai exact, candidatura era dorita de PNL, desi PSD detine deja functia de presedinte al CJ, a explicat liderul social-democrat. Pentru compensare, PSD va desemna un candidat intr-un judet in plus.

Decizia i-a nemultumit, insa, pe liderii locali social-democrati. Conducerea organizatiei judetene a PSD Buzau a decis vineri sa isi sustina in continuare propriul candidat la presedintia CJ la alegerile de anul viitor, in caz contrar amenintand cu ruperea protocolului USL pe plan local, transmite Agerpres.

"Am avut o intalnire cu primarii si consilierii judeteni ai partidului nostru, impreuna am hotarat ca la Buzau desemnarea candidatului PNL este o greseala, iar PSD il sustine pe actualul presedinte Victor Mocanu la alegerile de anul viitor. Solicit presedintilor Victor Ponta si Crin Antonescu sa revina asupra deciziei si sa desemneze candidatul conform protocolului USL", a declarat presedintele PSD Buzau, primarul Constantin Boscodeala.

Acesta a declarat ca protocolul USL a fost incalcat, cel mai bine plasat in sondaje fiind actualul presedinte al CJ, Victor Mocanu.

De cealalta parte, senatorul PNL Cristi Bagiu - candidatul nominalizat de USL pentru presedintia CJ Buzau - a declarat ca "lucrurile sunt stabilite, este o decizie luata la nivel national, actualul presedinte al CJ poate candida doar independent sau pe listele altui partid".

Arad. Presedintele PSD Arad: Este o usoara neimplinire ca PSD nu va avea un candidat pentru Primaria Arad sau Consiliul Judetean

In Arad, Alianta de Centru Dreapta (ACD) va desemna candidatul la primarie, potrivit listelor anuntate de copresedintii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu. Candidatul ACD la Primaria Arad provine din PC, fiind vorba de un fost lider PNL, Gavril Popescu, transmite Observator.info.

Deputatul PSD Ciprian Luca s-a declarat insa dezamagit de faptul ca PSD nu are candidat in Arad nici la primarie, nici la Consiliul Judetean, potrivit Observator.info. "Nu este unul dintre momentele mele fericite, dupa aflarea acestei vesti. (...) Eu mi-am propus sa candidez la primaria Aradului, cand mi-am depus proiectul politic pentru presedintia PSD", a declarat acesta, precizand ca "poate ca era logic ca unul dintre candidati sa fie de la PSD. Sa tinem cont ca in sondaje PSD a fost mult peste PNL si era logic sa avem unul dintre candidati". Ciprian Luca sustine ca presedintele PSD, Dorel Caprar, merita sa candideze la primarie sau la Consiliul Judetean.

De aceeasi parere este si presedintele PSD Arad, Dorel Caprar. "Este o usoara neimplinire ca PSD nu va avea un candidat pentru Primaria Arad sau Consiliul Judetean, dar vom respecta decizia luata la Bucuresti", a declarat Caprar, citat de Observator.info.

Calarasi. Oana Niculescu Mizil ameninta PNL cu ruperea protocolului USL in judetul Calarasi

"Uniunea scartaie la Calarasi", scrie publicatia Observator de Calarasi. Potrivit presei locale, Oana Mizil, presedintele Organizatiei Judetene a PSD, l-a atacat dur in dese randuri pe liderul PNL Calarasi, Raducu Filipescu, declarand ca reprezentantii liberali incearca "sa puna bete in roate" primarilor pesedisti din judet. In urma cu o saptamana, Oana Niculescu Mizil a anuntat ca va propune oficial, la centru, ruperea protocolului USL in judetul Calarasi daca liberalii nu vor inceta presiunile si amenintarile la adresa alesilor social-democrati.

"PSD Calarasi nu este bataia de joc a nimanui si nu este servantul nimanui. Noi am castigat respectul calarasenilor de-a lungul anilor, dar in mod special in anul 2009, la alegerile prezidentiale. S-a vazut ce putere are organizatia PSD Calarasi", a precizat liderul PSD Calarasi.

Vineri, 2 septembrie, liderul PSD Victor Ponta a declarat ca Oana Niculescu Mizil comunica "foarte mult cu presa si foarte putin cu social-democratii". "Parca mai trimisese o scrisoare care n-a ajuns, nici asta n-a ajuns (la conducerea PSD - n.r.). Si la Calarasi, ca si peste tot in tara, PNL si PSD trebuie sa lupte impreuna impotriva PDL. Daca inteleg lucrurile acestea, au toata consideratia si sustinerea conducerii centrale, daca nu, trebuie sa rezolvam lucrul acesta", a spus Ponta, citat de Agerpres.

Potrivit listelor anuntate de copresedintii USL, ACD va desemna atat candidatul la primaria Calarasi, cat si la presedintia Consiliului Judetean la alegerile de anul viitor.

Vrancea. Presedintele organizatiei judetene a PNL: Recunosc si sustin candidaturile PSD

O situatie speciala se intalneste in Vrancea, unde liderul organizatiei judetene a PNL, deputatul Nini Sapunaru, a facut un pas inapoi in fata PSD, desi isi anuntate oficial intentia de a candida la primaria Focsani. "Recunosc si sustin candidaturile PSD", a declarat Sapunaru, citat de Agerpres. Deputatul liberal a explicat ca desemnarea candidatului din partea PSD pentru primaria Focsani a fost facuta in baza sondajelor de opinie efectuate in perioada anterioara.

In Vrancea, candidatii USL vor fi Marian Oprisan, pentru presedintia Consiliului Judetean, si primarul Decebal Bacinschi, pentru primaria Focsaniului. "Dorinta mea de a candida la Primaria municipiului Focsani a reprezentat un obiectiv pe care mi l-am asumat, dar recunosc si sustin decizia USL in desemnarea candidaturilor pentru ca aceasta are la baza interesul fundamental al cetateanului si intentia ca USL sa faca ceea ce este mai bine pentru castigarea alegerilor. In egala masura, vreau sa precizez ca echipa Uniunii Social Liberale din Vrancea ramane la fel de puternica si de unita, ca alaturi de social-democratii si conservatorii vranceni, noi, liberalii, vom depune toate eforturilor in lupta impotriva puterii portocalii", a declarat deputatul Nini Sapunaru.

Citeste si:

Copresedintii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, au anuntat joi, 1 septembrie, intr-o conferinta de presa, listele Uniunii Social Liberale pentru alegerile locale de anul viitor. Potrivit lui Victor Ponta, candidaturile USL au fost desemnate in urma sondajelor de opinie. Victor Ponta declarat ca PSD va avea candidati la 22 de Consilii Judetene si 21 de mari primarii, la restul urmand sa fie candidati ai ACD.