Guvernul a modificat, joi, schema de plafonare-compensare a facturilor la energie, unde a introdus câteva mecanisme pentru piața angrocare, potrivit autorităților, ar urma să ducă la reducerea facturilor. Prețul final din facturi rămâne plafonat până la 31 martie 2025, deși Guvernul și-ar fi dorit prelungirea plafonării până în 2026, însă, potrivit informațiilor HotNews.ro, Comisia Europeană nu a fost de acord.

Prețul energieiFoto: Pogonici | Dreamstime.com

„Plafoanele la clienții finali rămân până la 31 martie 2025. În contextul în care prețurile din piață vor continua să scadă, vom lua măsurile în consecință. În mod normal, pe prețuri mici, nu va fi nevoie de aceste plafoane din martie 2025. Facturile românilor nu ar trebui să crească”, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în briefingul de la finalul ședinței de Guvern.

Aceasta după ce, în urmă cu două săptămâni, spusese că una dintre variante era prelungirea schemei până în 2026.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, intenția autorităților din România de a prelungi până în anul 2026 plafoanele atât pentru populație, cât și pentru firme, nu a fost agreată de către Comisia Europeană, în condițiile în care România este ultima țară din UE care mai aplică subvenții ca urmare a crizei energetice din 2021-2022.

De altfel, Burduja a precizat, în briefing, că autoritățile de la Bruxelles susțin direcționarea subvențiilor doar către consumatorii vulnerabili, nu către toată lumea, așa cum se întâmplă acum.

Ce a mai spus ministrul pe această temă:

  • Comisia Europeană ne solicită să direcționăm mai bine aceste măsuri către consumatorii vulnerabili, asta au făcut majoritatea statelor europene.
  • (Întrebat ce a spus Comisia Europeană despre prelungirea schemei) Am purtat discuții săptămâna trecută la Bruxelles. Schema nu se prelungește în acest moment.
  • În mod normal mecanismele de concurență funcționează și sub aceste plafoane. Este complicat să umbli la plafoane, i-ar costa foarte mult pe furnizori să modifice sistemul de facturare.
  • Prețurile oricum vor scădea, nu este necesar să intervenim ca stat tot timpul cu măsuri să forțăm plafoane și mai reduse.
  • Comisia Europeană ne spune foarte clar: noi trebuie să mergem spre o piață cât mai competitivă, unde mecanismele de piață determină scăderi ale prețurilor, unde concurența dintre furnizori și alegerea românilor de a merge către furnizorii cei mai competitivi, mai ieftini, să determine un preț mai mic la facturi. Și asta se va întâmpla. Aveți încredere și în români că știu să-și aleagă cea mai bună ofertă.

Ce spune Comisia Europeană

HotNews.ro a întrebat Comisia Europeană dacă schema de plafonare-compensare a prețului din România și prelungirea ei sunt în conformitate cu normele europene.

„Comisia încă analizează chestiunea și rămâne în contact cu autoritățile române pentru a înțelege mai bine schema. Ca principiu general, intervențiile statelor membre privind prețurile trebuie să fie în conformitate cu normele UE privind piața energiei”, au răspuns reprezentanții Comisiei, în urmă cu două zile.

În timpul crizei, Regulamentul Consiliului (UE) 2022/1854 a permis statelor membre să reglementeze prețurile pentru populație și pentru IMM-uri, sub rezerva unor condiții specifice: nediscriminarea între furnizori și compensarea echitabilă a furnizorilor.

Această posibilitate s-a încheiat la 31 decembrie 2023, iar în prezent se aplică doar regulile normale de piață liberă.

Sursa foto: Dreamstime