O firmă cu doar doi angajați, înființată în urmă cu doi ani, controlată de rușii de la Lukoil prin intermediul unei companii bulgărești, tocmai a primit licență pentru furnizarea energiei electrice pe piața din România. Decizia privind acordarea licenței a fost luată marți de Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei. Însă nu este singura licență primită din partea ANRE. Potrivit datelor de pe Termene.ro, consultate de HotNews.ro, administrator este Zlatev Valentin, cetățean bulgar.

LukOilFoto: Remko de Waal / AFP / Profimedia

Cum au profitat rușii de o situație provocată de Rusia

Noul furnizor de energie electrică se numește Sustainable Energy Supply North SRL, are sediul în București, a fost înființată în octombrie 2021 și are ca obiect de activitate "Comercializarea combustibililor gazosi, prin conducte".

Firma a intrat pe profit imediat după înființare și încă pe un profit uriaș: 31.243.461 lei în 2022, la o cifră de afaceri de 349.332.610 lei. Și doar cu 2 (doi) angajați. Afacerile au mers atât de bine încât a ajuns direct pe locul 12 din 113 între firmele cu aceeași grupă CAEN.

Profitul de 31 de milioane de lei a fost obținut din importurile de gaze, după ce a obținut licență de furnizare de la ANRE imediat după înființare. Practic, a câștigat de pe urma prețurilor uriașe la gaze, care au explodat după invadarea Ucrainei de către Rusia.

În urma noii decizii a ANRE, firma va fi atât furnizor de gaze, cât și de energie electrică în România.

Cum controlează rușii firma din România

Potrivit datelor de pe Termene.ro, unicul acționar al Sustainable Energy Supply North SRL este Sustainable Energy Supply EOOD din Bulgaria. Aceasta este controlată, la rândul ei de Litasco, din grupul rus Lukoil, scria Profit.ro în urmă cu câteva luni.

De asemenea, administratorul firmei, Valentin Zlatev, a fost director general al operațiunilor din Bulgaria ale Lukoil și al rafinăriei Neftochim, controlate de ruși, de la Burgas.

Sursa foto: Remko de Waal / AFP / Profimedia