Evaluarea naţională va rămâne în formula de acum - probe scrise la matematică, limba şi literatura română şi limba maternă -, iar pe lângă aceasta liceele vor putea organiza propriul concurs de admitere, cu probe de profil, pentru 60% din locuri, conform proiectului Legii învățământului preuniversitar, prezentat luni de Ligia Deca.

Admitere la liceuFoto: Agerpres

În varianta inițială realizată de Deca și prezentată pe surse, era precizat că liceele pot organiza examen propriu de admitere pentru 90% din locuri.

În urma criticilor din spațiul public, în proiectul prezentat luni s-a prevăzut ca liceele să poată organiza examen propriu de admitere pentru 60% din locuri. Restul de 40% din locuri vor fi incluse în sistemul de repartizare computerizată.

Examenul - care ar urma să fie organizat după Evaluarea Națională - se va raporta strict la profilul ales, iar unitatea de învățământ va decide propriile criterii de admitere. De exemplu, pentru profilul Științele Naturii, liceele cu „concurență” dovedită pot organiza examen la probele Biologie și Chimie.

  • „Evaluarea naţională rămâne în formula de acum - probe scrise la matematică, limba şi literatura română şi limba maternă pentru cei care urmează în această formă.
  • Se introduce ideea de concurs de admitere la profilurile liceelor unde există concurenţă dovedită în ultimii ani dacă liceele vor să scoată aceste locuri prin concurs.
  • Pentru acele profiluri pe care le doresc scoase la concurs liceele pot alege două probe pliate pe profil. De exemplu, pentru chimie-biologie pot alege chimia şi biologia în aşa fel încât să poată selecta dedicat pentru potrivirea cu profilul respectiv", a precizat Ligia Deca, într-o conferinţă de presă în care a prezentat proiectele noilor legi ale educaţiei.

Exemenul propriu va fi susținut de toate liceele în același timp, cu subiecte standardizate, unice, elaborate de Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în conformitate cu programele la nivel gimnazial, „cu un grad de dificultate adecvat competiţiei, respectiv mai degrabă pentru selecţie decât în forma de examen sumativ pe care o are Evaluarea naţională”.

Repartizarea computerizată se va face după Evaluarea Națională și după concursul de admitere la liceu.

Dacă noile legi ale educației vor fi adoptate în acest an, atunci 2028 ar putea fi primul an în care se vor aplica noile reguli de admitere la liceu.