Sorin Cîmpeanu susține că demisia din funcţia de ministru al Educaţiei a fost „nedreaptă, generată de către cei care înţeleg mult prea puţin specificul învăţământului superior”, dar că a făcut-o pentru binele României Educate. El a făcut aceste declarații - primele de la anunțul demisiei, în urma scandalului de plagiat - la deschiderea anului universitar, în timp ce Klaus Iohannis a vorbit despre tolenață zero în privința plagiatului.

Sorin CimpeanuFoto: AGERPRES
  • „Am considerat că această demisie este necesară pentru a nu periclita reforma în educaţie.
  • Am considerat în acest fel că această demisie va permite o discuţie atât de importantă, precum cea necesară promovării legilor educaţiei România Educată”, a spus fostul ministru, care a mers la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, al cărei rector este, fiind suspendat în perioada mandatului de ministru.

Sorin Cîmpeanu a susținut că demisia lui a fost „nedreaptă, generată de către cei care înţeleg mult prea puţin specificul învăţământului superior”.

Tot luni, la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Arhitectură din București, în prima apariție publică de la demisia lui Cîmpeanu, președintele Klaus Iohannis a susținut, în discursul său, că legile educaţiei trebuie să cuprindă prevederi explicite privind prevenirea şi sancţionarea plagiatului, un "fenomen toxic al mediului educaţional": "Avem nevoie de toleranţă zero în privinţa plagiatului".

Sorin Cîmpeanu a demisionat joi seară din funcția de ministru al Educației, în urma dezvăluirilor făcute de jurnalista Emilia Șercan că ar fi plagiat, într-un curs de specialitate, 92 de pagini din munca a doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, alături de care a semnat, în 2000, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs universitar.

A făcut anunțul printr-un mesaj postat pe Facebook, după ce timp de patru zile a răspuns sfidător întrebărilor legate de acuzaţiile de plagiat la adresa sa, susținând că aceia care le lansează "sunt un fel de habarnişti în domeniul educaţiei" şi că îndrumătorul de lucrări practice pe care şi-a pus semnătura "a fost realizat foarte profesionist, respectând toate regulile, în interesul studenţilor".