​​Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în colaborare cu Academia Română, a lansat proiectul BrainQ-Inspire de neuroștiințe cognitive, în cadrul căruia vor fi construite noi laboratoare și clădiri si vor fi achiziționate aparate de imagistică de top.

Concept cladire BrainQFoto: ubbcluj.ro

Proiectul Inspire câștigat de UBB este în valoare de 20 milioane de dolari.

Din declarațiile rectorului UBB Daniel David din conferința de presă care a avut loc vineri:

  • Lumea academică devine globalizată. Este foarte important ca România să joace competitiv la nivel global, iar una dintre temele cheie la nivel internațional se leagă de studiul creierului, fiindcă are implicații pe sănătatea fizică, pe sănătatea psihologică, pe îmbătrânirea populației și pe fuziunea om-mașină de care se vorbește tot mai mult.
  • Prin această rețea noi încercăm să intrăm în această tema globală șă să devenim foarte competitivi într-un segment mai specific - neuroțiințele cognitive - pentru că pe termen scurt, această temă poatesă aibă implicații majore pentru înțelegerea tulburărilor psihologice, de la probleme de tip autism de exemplu, la demență, la probleme cognitive, la tulburări psihotice.
  • Pe termen mediu, ne conectează cu această problematică a planetei legată de îmbătrânirea populației. Creierul îmbătrânește, întrebarea este ce impact va avea asupra minții noastre.
  • Ca să fii cu adevarăt competitiv la nivel internațional ai nevoie de două lucruri: să concentrezi resurse, ai nevoie de oameni buni, care să fie destul de mulți și să fie capabili să ducă cercetări programatice, nu poți să faci un an doi proiecte de cercetare și apoi să închei situația.
  • Noi încercăm să concentrăm resursele în domeniu inițial pe această axă UBB - Academia Română, axă care va fi apoi deschisă către oricine care va dori să se conecteze.
  • Pe lângă resursele umane însă, ai nevoie de o infrastructură de cercetare de top. UBB a construit o astfel de infrastructură începând cu anul 2011, platofrma SkyRa, care a fost o prioritate atunci la nivel național, nu a fost o prioritate la nivel internațional.
  • Acum, datorită faptului că am câștigat un proiect pe care l-am numit Inspire, tocmai pentru a construi o infrastructură de cercetare, lucrurile se schimbă. Proiectul presupune achiziționarea, pe lângă construirea de laboratoare și clădiri noi, a unui aparat de imagistică neurocerebrală 7-Tesla - în acest moment există în lume circa 70 de astfel de aparate, iar în zona Europa Centrală - Sud-Est până pe coasta Asiei nu mai există nimic.
  • Un astfel de aparat ne permite nu doar să vedem componente anatomice sofisticate ci să facem și analize neurobiomoleculare foarte specifice.
  • Iar tot în acest proiect vom avea o componentă preclinică, care vine pe zona fizicii medicale, un RMN de aproximativ 11-Tesla pentru teste preclinice.
  • Pornind de la acest proiect Inspire de aproape 20 milioane de dolari, pe care trebuie să îl încheiem în doi-trei ani, ne-am coordonat cu colegii din Academia Română pentru a crea această rețea națională.

Detalii despre proiectul Inspire, pe site-ul UBBCluj.ro

Această rețea va fi în colaborare cu Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru”, condus de profesorul Mircea Dumitru și cu Centrul Național pentru Studiul Creierului, condus de acad. Ioan Dumitrache (din cadrul Academiei Române).

  • „Vrem să arătăm că această formare autentic interdisciplinară trebuie începută de la nivelul licenței. Și aici vedem modele foarte bune ale unor universități americane și ale unor universități europene care au programe de licență în domeniul neuroștiințelor cognitive”, a afirmat Dumitru, în cadrul conferinței.