Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că pentru profesorii care au "vulnerabilităţi" certificate medical de către Medicina Muncii există soluţii astfel încât aceştia să predea online și nu mai era nevoie de precizări în ordinul comun pentru funcționarea școlilor.

scoalaFoto: Max Fischer/ pexels.com

"Pentru colegii cadre didactice care au vulnerabilităţi certificate medical - şi aici vorbim de Medicina Muncii - se pot adopta măsuri care permit colegilor cadre didactice să rămână în online. Repet, Medicina Muncii reglementează acest lucru, nu a fost nevoie de o suprareglementare la nivelul ordinului de ministru", a afirmat Cîmpeanu, în cadrul unei dezbateri organizate de Salvaţi Copiii România.

Ordinul comun Ministerul Educației - Ministerul Sănătății face referire doar la elevii cu vulnerabilități certificate medical, care vor putea avea la dispoziție școala online.

Ce prevede Ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății:

  • (1) Preşcolarii/Elevii cu vârstă mai mică de 12 de ani, care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor, pot fi scutiţi de prezenţa fizică în şcoală.
  • (2) Elevii cu vârsta de peste 12 ani, care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv sunt diagnosticați cu afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă (transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare) cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților pot fi scutiți de prezența fizică în școală, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă.
  • Pentru preşcolarii/elevii menţionaţi la alin. (1) și alin. (2), conducerile unităţilor de învăţământ vor identifica, după caz, soluţii pentru asigurarea procesului educaţional, inclusiv online.

Noul an școlar începe pe 13 septembrie. Elevii vor fi prezenți fizic la școală până la o rată de infectare de 6 la mie în localitate, după care se va trece la ore în format online.

Citește mai multe: DOCUMENT Toate regulile după care începe noul an școlar: Masca, obligatorie în școală, nu și în curte. Masca nu e obligatorie la orele de sport, dar acestea sunt permise în interior doar până la o rată de infectare de 2 la mie