Utilizarea măștilor textile va fi interzisă în noul an școlar, toți elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, precum și studenții urmând să poarte numai măști de uz medicinal, a anunțat marți Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă. Ea a prezentat principalele modificări care vor fi în noul an școlar în condiții de pandemie și cele două scenarii analizate de autorități pentru situația în care rata de infectare într-o localitate trece de 6 la mie: trecerea complet în online a tuturor elevilor sau trecerea în online doar a celor nevaccinați și netrecuți prin boală, cu posibilitatea ca cei vaccinați să vină în continuare fizic la școală.

Ioana MihailaFoto: Agerpres

Principalele declarații ale ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă:

Principalele modificări față de anul trecut sunt următoarele:

  • se va opta pentru participarea zilnică cu prezența fizica a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ cu respectarea tuturor normelor de protecție când incidenta cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate se mentine sub 6 la mia de locuitori
  • când incidența trece peste 6 la mia de locuitori, lucrăm acum cu două posibile scenarii:
  • unul este trecerea în învățământ online integral sau sistem hibrid cu învățământ online pentru copiii care sunt nevaccinați și netrecuți prin boală și posibilitatea de a continua învățământul față în față pentru copiii care sunt vaccinați sau trecuți prin boală în ultimele 180 de zile.
  • referitor la măsurile de protecție, se menține obligația purtării măștii în spațiile închise. În spațiile deschise, masca nu este obligatorie, cu excepția ceremoniei de deschidere a noului an școlar, pentru că acolo anticipăm că vor avea loc aglomerări de persoane și că nu se va putea menține corespunzător distanțarea fizică.
  • activitatea sportivă se poate desfășura preferabil în spații exterioare, iar dacă condițiile meteo nu permit se poate desfășura în interior, până la incidența de 2 la mie fără masca de protecție.
  • suplimentar față de ce a fost prevăzut în anul anterior, măștile utilizate de către elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, precum și la nivelul universităților și facultăților, trebuie să fie măști de uz medical. Deci nu se mai permite utilizarea măștilor textile.
  • avem în vedere această modificare și aceste mențineri ale mijloacelor de protecție, deoarece cifrele privind incidența și severitatea infecției cu COVID-19 la copii sunt îngrijorătoare atât la nivel internațional cât și la nivel națioanl. ce vedem în aceste zile sunt rate crescute de infectare la copiii infectați cu COVID-19.

Ministrul Educației: Am agreat cu titlu de certitudine că școlile vor rămâne deshise până la incidența ratei de infectare de 6 la mie

În aceeași conferință, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că s-a agreat cu certitudine ca școlile să rămână deschise până la incidența ratei de infectare de 6 la mia de locuitori:

  • deschiderea școlii va fi în 13 septembrie, cu prezență fizică pentru toți elevii, fără niciun fel de diferențiere de clasă sau de alți parametri.
  • ceremonia de deschidere va fi cu durată limitată de o oră și jumătate, cu mască de protecție obligatorie, prin excepție, fiind vorba de aglomerări la care participă părinți, elevi profesori
  • am agreat cu titlu de certitudine că școlile vor rămâne deschise până la incidența ratei de infectare de 6 la mie.
  • avem o listă cu fiecare școală, persoană desemnată, cu date de identificare și coordonate pe care o vom folosi împrecună cu Ministerul Sănătății, DSP, în așa fel încât la nivelul fiecărei școli să fie facilitată legătura cu părinții, înainte de începerea anului școlar, pentru întâlniri interactive între părinți și reprezentanții DSP, pentru ca în cadrul acestor întâlniri să poată primi răspunsuri toți acei părinți care au încă semne de întrebare, pentru ca după această acțiune care a început de săptămâna aceasta, părinții să se poată exprima în cunoștință de cauză în formularele care le vor fi transmise pentru acordul de vaccinare a elevilor care au vârsta de peste 12 ani.
  • în primul rând, vor fi chestionați dacă au trecut sau nu prin boală, dacă au fost sau nu vaccinați, iar în cazul în care nu au fost vaccinați, următoarea rubrică va fi cu Da sau Nu - acordul părinților pentru vaccinare.
  • este un demers pe care-l facem în toate școlile din România și sperăm să avem un rezultat care să arate responsabilitate din partea părinților care doresc siguranță în școli. Acest demers va fi inițiat odată cu prima zi de școală, în data de 13 septembrie. Până atunci, vom avea acțiuni de pegătire la nivelul fiecărei școli.

  • În situația în care rata de infectare trece de 6 la mie, sunt 2 ipoteze:
  • una care nu diferențiază între vaccinați și nevaccinați, merg toți în online. Aș vrea să vă spun că vin de la o întâlnire cu reprezentanții Colegiului Național al Elevilor din România, care au solicitat această măsură, motivând în felul următor: "scenariul hibrid este un scenariu care a generat pierderi foarte mari, ori prezența fizică a celor vaccinați diferit de prezența online a celor nevaccinați ar conduce la un scenariu hibrid care ar face dificile recuperările după această perioadă".
  • chiar dacă îmi place să sper și să cred că nu vor fi multe și mari acele localități care vor depăși incidența de 6 la mie, luăm în calcul și această ipoteză: peste 6 la mie și până la instituirea carantinei să se lucreze în 2 variante.
  • prin consultări cu dna ministru Mihailă și cu reprezentanții CNSU și INSP vom vedea care este ipoteza pe care o să o propunem și care să fie anunțată după aprobarea la nivel CNSU, priuntr-un ordin de ministru, pentru care ne-am asumat public împreună termenul 1-3 septembrie
  • deci, practic ,am putea merge pe 2 scenarii: până la 6 la mie (prezență integrală cu respectarea tuturor regulilor) și peste 6 la mie online integral. Asta ar putea să simplifice lucrurile oarecum. Vom vedea dacă diferențiem preșcolarii de școlari, adică va trebui să vedem în situația de peste 6 la mie ce facem cu creșele și grădinițele.
  • Elevii, am înțeles - pe baza celor două motive pe care vi le-am prezentat - au solicitat să intre cu toții în online și să nu existe aceste diferențieri între elevi care ar face grea recuperarea pierderilor.
  • În cazul apariției unei îmbolnăviri într-o clasă, pentru că totul va fi judecat la nivel de clasă și nu de unitate de învățământ, la apariția primei îmbolnăviri, se testează dacă-și dau acordul toți elevii din acea clasă. Dacă nu-și dau acordul trec automat în online indiferent de rata de incidență.
  • Dacă-și dau acordul și sunt testați, în cazul în care toți sunt negativi, procesul de predare cu prezență fizică continuă până la apariția următorului caz de îmbolnăvire în aceeași clasă, situație în care toată clasa trece în online.
  • Deci toată clasa trece la învățare online sau dacă se refuză testarea tuturor sau dacă apare o a doua îmbolnăvire și asta fără deosebire între învățământul primar, gimnazial și liceal. Aceasta este ipoteza la care lucrăm, dar sigur că ea va trebui să fie validată de cei mai în măsură să se pronunțe MS și INSP.

Premierul Florin Cîțu a ținut să sublinieze că încă nu s-a luat o decizie cu privire la situația în școli de după atingerea ratei de 6 la mia de locuitori

  • "Acum toată lumea se va concentra pe ce se întâmplă după 6 la mie. Aș vrea să fie clar, din punctul nostru de vedere, că încă lucrăm la mai multe scenarii. Au fost prezentate de Ministerul Sănătății și de Ministerul educației. Repet, și după 6 la mie, pe mine mă interesează să găsim soluții ca școala să continue în prezență fizică acolo unde se poate, cu aceste scenarii pornim, dar luăm în calcul și toate riscurile care sunt.
  • Deci până acum știm clar că până la 6 la mie școala rămâne cu prezență fizică, iar după 6 la mie, în funcție de situație și unde ne aflăm și în ce comunitate și ce alte elemente pe care le luăm în calcul - paturi ATI și la alte lucruri, vom vedea care sunt deciziile atunci.
  • Deocamdată nu avem o soluție, am văzut câteva propuneri astăzi aici, dar vom veni cu ceva concret după ce avem câteva întâlniri și cu specialiștii din Sănătate, educație și ceilalți specialiști.", a declarat Cîțu.