Conflictul între Colegiul ”Gheorghe Şincai” din Capitală și Primăria Sectorului 4 s-a reaprins după ce administrația locală a notificat liceul să predea amplasamentul pentru începerea lucrărilor de consolidare a clădirii, propunând trei variante pentru mutarea elevilor la alte școli. Directorul Colegiului "Gheorghe Şincai”, Mircea Ţeca, acuză că notificarea primită de la administrația locală este "o încercare de intimidare” şi "de sabotare a procesului de înscriere” în noul an şcolar. El cere Primăriei Capitalei, proprietarul clădirii, să retragă dreptul de administrare pe care Primăria Sectorului 4 îl are asupra colegiului.

Protest la Colegiul Sincai 1Foto: Facebook - Cristi Dimitriu

Directorul Colegiului "Gheorghe Şincai” a reamintit că reprezentanții școlii au avut mai multe procese cu primăria de sector, unul vizând eliberarea spațiilor și mutarea elevilor, care a fost câștigat de către liceu.

"L-au pierdut, au făcut apel, l-au pierdut din nou şi mai sunt două procese pe rol. Nu ştim de ce a venit acum (notificarea, n.r.). Bănuiala noastră este că încearcă să saboteze procesul de înscriere. Am aflat deja, din ce ne spun părinţii. Părinţii întreabă dacă liceul rămâne pe loc şi ei anunţă că nu. Încearcă să ne facă să pierdem elevi”, a declarat pentru News.ro directorul Colegiului "Gheorghe Şincai”.

Mircea Ţeca mai spune că şi-ar putea explica intenţia aceasta a Primăriei ca "un act de răzbunare”: "E greu de înţeles de ce o primărie de sector atacă cea mai importantă instituţie de învăţământ preuniversitar. S-au lăudat în ziar cu ce rezultate bune am avut la BAC şi acum încearcă să ne lase fără elevi”.

La Colegiul "Gheorghe Şincai”, în anul şcolar care s-a încheiat recent au învăţat 1.003 elevi.

Directorul subliniază că niciuna dintre variantele propuse de primăria de sector pentru mutarea elevilor nu este fiabilă, clădirile respective neavând suficiente săli, laboratoare de informatică - unitatea de învăţământ fiind axată pe matematică-informatică - şi aflându-se în zone greu accesibile pentru copii și profesori.

Ţeca a confirmat că au avut loc consultări cu părinţii, însă Primăria Sector 4 nu a dat curs invitaţiei de a discuta: "I-am invitat la liceu să discutăm, refuză dialogul. Au încercat să nu mai discute cu noi, cu liceul, au discutat direct cu părinţii. Părinţii au avut acelaşi punct de vedere”.

Proprietarul clădirii în care se află colegiul este Primăria Bucureşti. "Am avut o discuţie la Primăria Capitalei şi a rămas că urmează să vină constructorul pentru prima dată să aibă o discuţie cu noi, pentru că noi ştim că aşa cum s-au modernizat toate marile colegii din Bucureşti, cu elevii în şcoală, aşa se poate face şi colegiul nostru, mai ales că noi avem mai mult spaţiu şi modalităţi de a organiza şantierul. Le-am şi dus o soluţie. Urma să avem o discuţie pe tema asta. Constructorul nu a mai venit. A avut o discuţie cu părinţii, care au spus acelaşi lucru, şi acum a apărut această încercare de a ne face să pierdem elevi. E o încercare de intimidare”, a explicat el.

Urgenţa modernizării, a adăugat el, a fost tranşată total în instanţă: "Există o hotărâre definitivă, în care instanţa nu doar că a anunţat că nu e nevoie să ne scoată din liceu, dar explică foarte bine şi de ce. Nu e nicio urgenţă de a elibera liceul. Noi avem mari semne de întrebare legat de autorizaţia de construcţie, pentru că a fost luată în condiţii ciudate şi nu ne-au consultat deloc, când au hotărât să mute lucruri prin liceu fără să ţină cont de funcţionalităţile unei şcoli. Pentru asta e un alt proces. Avem termen în septembrie. Primăria a spus că noi trebuie să părăsim liceul când ne cere, chiar dacă nu ne-am consultat. Ei, şi pentru asta e un proces. Aşteptăm un termen undeva prin octombrie-noiembrie. Deci, toate astea sunt tranşate de justiţie sau în curs de tranşare. Mai mult decât atât, cei din primărie au recunoscut la întâlnirea cu primarul general că ei, de fapt, nici nu au bani pentru această modernizare”.

Conducerea Colegiului ”Gheorghe Şincai” din Capitală a fost notificată marţi de Primăria Sectorului 4 să predea amplasamentul pentru începerea lucrărilor de consolidare a clădirii.

Conform primăriei, ”pentru desfăşurarea în condiţii optime a procesului educaţional, în anul şcolar care urmează, precum şi pe întreaga durată a executării lucrărilor”, sunt trei variante de relocare a elevilor:

  • Liceul Tehnologic Dacia,
  • Liceul Tehnologic de Metrologie Traian Vuia,
  • Şcoala gimnazială ”Ienăchiţă Văcărescu”,

Primăria spune că toate clădirile sunt recent renovate şi respectă condiţiile de siguranţă.

Elevii, părinţii şi profesorii de la Colegiul Naţional ”Gheorghe Şincai” au protestat, în repetate rânduri anul acesta, faţă de intenţia Primăriei sector 4 de a reloca elevii, în vederea modernizării clădirii Colegiului. De asemenea, a existat şi o acţiune în instanţă, în urma căreia, în 18 martie, Tribunal Bucureşti a respins definitiv cererea formulată de Primăria Sectorului 4 privind evacuarea, prin ordonanţă preşedinţială, a Colegiului Naţional "Gheorghe Şincai", pentru a începe lucrări de consolidare a imobilului. Primăria dorea evacuarea de urgenţă a clădirii.

În 16 februarie, Inspectoratul Şcolar Bucureşti şi Primăria Sectorului 4 au semnat un acord prin care primăria îşi asuma în mod explicit obligaţia de a nu perturba în niciun fel procesul didactic aferent semestrului al II-lea în Colegiul Naţional ”Gheorghe Şincai”. De asemenea, autorităţile s-au angajat să prezinte mai multe variante de relocare a unităţii de învăţământ pe durata lucrărilor care, programate pe durata a 22 de luni.

Potrivit documentului, până la data de 1 august 2021, Primăria Sectorului 4 a Municipiului Bucureşti urma să prezinte mai multe variante conforme intereselor educaţiei pentru relocarea activităţilor didactice desfăşurate în Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, pe perioada execuţiei lucrărilor, prevăzute cu o durată de 22 de luni.

„Varianta optimă va fi adoptată prin consens, numai cu acordul tuturor părţilor semnatare, inclusiv prin consultarea elevilor şi părinţilor”, a transmis atunci Ministerul Educaţiei. De asemenea, în organizarea procesului de predare, Primăria Sectorului 4 va sprijini Colegiul Naţional ”Gheorghe Şincai” în vederea garantării conservării în cele mai bune condiţii a arhivei şi a elementelor de patrimoniu. După finalizarea si recepţionarea lucrărilor de construcţii, Primăria Sectorului 4 îşi asumă obligaţia de a preda clădirea identificată către Colegiul Naţional ”Gheorghe Şincai”.