​ACTUALIZAT

Saga de la Colegiul Șincai. Directoarea a refuzat să semneze protocolul de relocare cu inspectoratul și primarul Sectorului 4 / Profesorii contestatari: „Este tardiv. Cerem demisia imediată” / Care a fost reacția directoarei

de Iulia Roșca     HotNews.ro
Miercuri, 17 februarie 2021, 12:00 Actualitate | Educatie


Protest la Colegiul Sincai 2
Foto: Facebook - Cristi Dimitriu
Marți a fost semnat la ministerul Educației, în prezența ministrului Sorin Cîmpeanu, un protocol privind relocarea Colegiului Național „Gheorghe Șincai” în vederea efectuării de lucrări de reparații, de către inspectorul general al municpiului București și primarul Sectorului 4, Daniel Băluță. De pe acest document lipsește însă semnătura directorului Colegiului Șincai, Luminița Gheorghiu. Această și-a anunțat colegii că a refuzat să semneze protocolul întrucât acesta ar fi trebuit să fie transmis profesorilor măcar cu trei zile înainte și ar fi trebuit ca semnarea lui să se facă după ce instanța se pronunță în procesul prin care primăria Sectorului 4 cere evacuarea de urgență.


UPDATE Profesorii contestatari consideră că refuzul directoare este un gest „tardiv” și cer demsia imediată a acesteia:

„Stimate colege,

Ați fost prinse, cu sau fără voie, într-un joc perfid. Aburii grandorii v-au împiedicat șă vedeți adevăratele intenții ale unor oameni care NU sunt prietenii școlii. Ați sprijinit demersurile lor periculoase în pofida semnalelor disperate transmise de profesorii, elevii și părinții care înghețau în curtea Liceului.
Acum, când lucrurile încep să se clarifice, este prea târziu. Ultimele paragrafe din comunicatul pe care l-ați redactat și transmis cu atâta ușurință în urma întâlnirii din 12 februarie au evoluat între timp, devenind în doar patru zile un acord oficial între ISMB și PS4, acord pe care acum ne anunțați că ați refuzat să-l semnați.

Este tardiv. Răul a fost făcut. Până în luna august Liceul trebuie evacuat și predat reprezentanților primăriei pentru cel puțin doi ani școlari. Este o situație catastrofală fără precedent.

Liceul care v-a găzduit atâta timp activitatea profesională se află acum, din cauza acțiunilor voastre, într-una din cele mai periculoase perioade din existența sa. Singurul lucru util și onorabil totodată pe care îl mai puteți face este un pas înapoi în speranța că se vor găsi oameni lucizi, competenți și hotărâți care să mai poată salva destinul Liceului nostru de la un viitor sumbru.
Cu alte cuvinte, vă solicităm să vă dați imediat demisia din funcțiile de director, în care ați fost numite de ISMB, unul din cei doi semnatari ai acordului, în pofida propunerii Consiliului Profesoral al Colegiului Național ”Gheorghe Șincai”.

Semnat: Profesorii care au exprimat un (alt) punct de vedere ignorat la întâlnirea din 12 februarie”

 • Judecătoria Sectorului 4 urmează să se pronunțe miercuri, până la ora 18.00, după ce marți au fost dezbateri de circa patru ore. A fost depusă ca probă și decizia Primăriei Capitalei de a suspenda autorizația de construcție pentru lucrările de reparație, care fusese obținută de Băluță în septembrie 2020 de la primarul General de atunci, Gabriela Firea. Citește aici pe larg

Protocolul prevede că nu se va face nicio relocare până la data de 1 august 2020, dată la care însă clădirea trebuie predată Primăriei. Primăria se angajează să ofere variante de relocare până atunci, deocamdată însă nu propune nici una în protocol. Acest acord a fost anunțat încă de vineri, când ministrul Educației și primarul Daniel Băluță au mers la Șincai pentru discuții, în mijlocul unor proteste ale elevilor, părinților și profesorilor. El este criticat atât de reprezentantul părinților protestatari, cât și de profesorii contestatari, ca mișcare de PR și „praf în ochi”. Citește pe larg aici despre punctele de vedere ale parintilor și profesorilor

 • Luminița Gheorghiu a fost numită director la începutul lunii, după demisia precedentei directoare, iar decizia inspectoratului de o numi a dus la protestele a jumătate dintre cadrele didactice, care aveau o propunere proprie de director, votată în consiliul profesoral.

Ce i-a informat marți seară aceasta pe profesorii de la Șincai, despre refuzul său, potrivit unei adrese obținute de HotNews.ro:

Am refuzat să semnez acest „Protocol”, desi el fusese semnat deja, în prezența dlui ministru Cîmpeanu, de reprezentantul ISMB și de cel al primăriei, din următoarele motive:
- Colegiul Șincai este în proces cu Primăria Sectorului 4, iar un astfel de Protocol nu poate fi pus în discuție decât după soluționarea procesului de către instanță;

- Într-o abordare decentă și corectă era necesar ca Protocolul să fi fost transmis măcar cu 72 de ore în avans, pentru a-l putea discuta în Consiliul Profesoral.

În contextul de mai sus, mi s-a pus în vedere, explicit, că refuzul meu de a semna Protocolul aduce prejudicii elevilor, cadrelor didactice și, în general, intereselor Colegiului Șincai. Am răspuns la fel de explicit că, pentru mine, ca director, interesele elevilor, ale părinților acestora și ale profesorilor sunt primordiale și, în consecință, nu pot fi de acord cu obligațiile cuprinse în Protocol, fără a avea o consultare cu toți cei direct vizați în documentul acesta, cu atât mai puțin cu cât nu există nici o informație cu privire la variantele (spațiile) oferite de Primărie pentru relocare. Potrivit Protcolului, această problemă este lăsată în suspensie.”

Refuzul de a semna este văzut ca o încercare de a evita noi proteste.

„Doamna directoare este prinsă între opoziția vehementă a profesorilor, elevilor și părinților pe de o parte și insistența primăriei de a ne evacua. Dacă ar fi semnat protocolul am senzația că ar fi început un alt protest”, a declarat pentru HotNews.ro George Mocanu, vicepreședintele al Consiliului reprezentativ al părinților. „Protocolul nu este altceva decât o încercare a primăriei de a impune o dată a evacuării liceului”, a adăugat acesta.

Ce prevede protocolul semnat de inspectorat și primăria Sectorului 4

„Art. 1 (1) Primăria Sectorului 4 al Municipiului București își asumă obligația de a nu perturba în vreun fel procesul didactic aferent semestrului II (până la data de 01.08.2021)
(2) Primăria Sectorului 4 va prezenta mai multe variante conforme intereselor educației pentru relocare activităților didactice desfășurate în Colegiul Național „Gheorghe Șincai” pe perioada execuției lucrărilor - prevăzute cu o durată de 22 luni; varianta optimă va fi aleasă prin consens, numai cu acordul tuturor părților semnatare, inclusiv prin consultarea elevilor și părinților.

Art. 2 În organizarea procesului de predare, Primăria Sectorului 4 al Municipiului București va sprijini Colegiul în vederea garantării conservării în cele mai bune condiții a arhivei și a elementelor de patrimoniu; Colegiul va preda către primărie clădirea unității de învățământ situată în Calea Șerban Vodă nr. 167, sector 4, București, compusă din teren în suprafață de 8007 mp, având nr. cadastral 226228 și construcțiile C1 și C2. Termenul în care va avea loc eliberarea și predarea clădirii este de 01.08.2021.

Art. 7 În caz de nerespectare a obligațiilor asumate potrivit prezentului Acord de colaborare, oricare dintre părțile semnatare își rezervă dreptul de a iniția orice proceduri judiciare în fața instanțelor de judecată competente.”

Luni, profesorii de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” care săptămâna trecută au protestat în fiecare zi împotriva relocării liceului și numirii de către inspectorat a echipei de directori i-au scris din nou președintelui Klaus Iohannis, cerându-i un „răspuns”. Aceștia îi trimiseseră și în ianuarie șefului statului o scrisoare deschisă în care îi cereau acestuia să salveze colegiul de la „asaltul” pregătit de Primăria Sector 4.

Amintim că vineri a avut loc o discuție între ministrul Educației, primarul Sectorului 4, directori, profesori și părinți, întâlnire văzută fără finalitate atât de profesorii contestatari cât și de reprezentantul părinților, și cu două zile înainte de termenul la care Judecătoria Sectorului 4 va lua în discuție cererea de evacuare a liceului formulată de primăria de sector.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, vineri, după întâlnire, că relocarea liceului, pe durata lucrărilor de consolidare şi reabilitare a clădirii, va face obiectul unui protocol, astfel încât elevii să aibă garanţia că actualul semestru se va încheia în această locaţie. Acest protocol este văzut însă drept „praf în ochi” de către profesorii care protestează față de măsura de relocare și față de noua echipă de directori. La rândul său, reprezentantul părinților afirmă că nimic nu s-a soluționat la întâlnire, iar Șincai „riscă să rămână în stradă”.

Primăria Sectorului 4 a cerut anul trecut relocarea Colegiului pentru efectuarea de lucrări de consolidare, în urma unei expertize comandate de primărie care arată că această clădire are risc seismic II, și pentru a obține autorizația de securitate la incendiu. Față de această decizie, părinții au depus o petiție, iar profesorii au înaintat o scrisoare deschisă. Pe rolul instanței există și un proces intentat după ce Consiliul de Administrație al Colegiului Șincai a respins relocarea. Primul termen în proces este 15 martie. Citește pe larg aici despre cazul Șincai


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


4171 vizualizari

 • +2 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 17 februarie 2021, 12:03)

  [anonim]

  • +3 (3 voturi)    
   Esti cam confuz (Miercuri, 17 februarie 2021, 14:57)

   john-doe [utilizator] i-a raspuns lui

   Primarul care insista pentru relocare , adica Baluta e PSD-ist, ca sa nu mai spun de ceata de la Inspectorat care a numit-o! Terenul ala e scump si in visele lui Baluta s-ar mai construi pe el o monstruozitate ca aia din vecinatate! Directoarea nu are de ales fata de masa profesorilor si elevilor, trebuie sa le apere interesele! Asa le trebuie daca au votat un PSD-ist primar! Reparatiile puteau fi facute frumos in vacanta, de unde graba asta suspecta, il preseaza sponsorii pe Baluta oare?
 • +2 (12 voturi)    
  tipic romanesc, circ pt ceva banal. (Miercuri, 17 februarie 2021, 12:29)

  Kivek [utilizator]

  se doreste renovarea unei cladiri

  nu se poate pt ca nu vor parintii, profesorii, portarul scolii etc
  • +2 (6 voturi)    
   Aici e posibil vorba de coruptie (Miercuri, 17 februarie 2021, 13:07)

   Harald2 [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   nu de ceva banal. Vorbim de mafia de la Primaria Sector 4, unde pentru o aprobare banala, cu termen legal de 1 luna, poti astepta si cateva luni luni, implorand solutionarea (daca nu doresti sa contribui la bunastarea unor persoane, desigur).
  • 0 (0 voturi)    
   Oare ? (Miercuri, 17 februarie 2021, 17:57)

   danmarian [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   Chiar "nu te-ai prins" ca e o PUNGASIE a "lu' don premare" ? Ca de fapt NU SE FACE NICI O RANFORSARE A SCHELETULUI DE REZISTENTA" !! CEste vorba de ZUGRAVELI, SCHIMBARE GEAMURI si mici reparatii la ancadramente ferestre !!! Pai de asta vrea "premarele PSD-ist" sa scoata elevii DOI ANI din scoala ? Vedeti ORIGINEA AFACERII : Cand pentru aceste lucrari - acum doi ani a IOMPUS directoarei SA SEMNEZE CONTRACTUL CU O FIRMA NUMITA DE EL = "don premere" ! Si directoarea a refuzat - Dar - dom premare - a dat-o afara !! Acum se continua pungasia - incercandu-se sa ni se explice ca liceul este in pericol de prabusirenla un cutremur !!MINCIUNA ORDINARA ! Se impune o ancheta a procuraturii si darea in judecata a PUNGASULUI ! Sunt absolvent al acestui liceu si ma doare sa vad cum este batjocorit si FURAT de un bandit "pesedist ! Organele de ancheta judiciara SA-SI FACA DATORIA ! Solicit acest lucru !
 • +2 (6 voturi)    
  Daca domnul primar Baluta (Miercuri, 17 februarie 2021, 13:05)

  Harald2 [utilizator]

  ar fi dorit cu adevarat sa faca un lucru in folosul liceului, lucrurile s-ar fi derulat altfel. Mai intai ar fi discutat cu conducerea, ar fi agreat si apoi ar fi inceput lucrarile.

  Nu angajezi un contract pe bani publici pentru niste reparatii care poate nici nu sunt necesare (liceul a fost consolidat in anii '90).

  Dar domnul Baluta isi continua rafuiala personala cu aceasta institutie (si indirect cu Ministerul Educatiei, neinspirat reprezentat in acest caz de domnul ministru).
 • 0 (6 voturi)    
  Caz de interes national ? (Miercuri, 17 februarie 2021, 13:40)

  Telemacara [utilizator]

  Nu inteleg de ce Hotnews insista cu acest subiect de cateva saptamani bune ?
  E vorba de o relocare pt renovarea unei cladiri vechi. Dupa renovare vor reveni. Ajunge!
  • +1 (3 voturi)    
   da. ca e monument istoric in pericol (Miercuri, 17 februarie 2021, 14:40)

   Opiniamea [utilizator] i-a raspuns lui Telemacara

   La cate stiri sunt, astea te deranjeaza? Nu ajunge deloc! Vor fi tot mai multe astfel de articole! Nu se mai poate pune batista pe tambal - cel putin nu la Sincai! Obisnuiti-va cu ideea!
   Felicitari Hot News!
  • +1 (3 voturi)    
   Interesul e mare! (Miercuri, 17 februarie 2021, 15:07)

   john-doe [utilizator] i-a raspuns lui Telemacara

   Nu vorbim aici de liceul agricol din Vascauti sau de liceul de macaragii din Poplaca, ci de unul din cele mai prestigioase licee din tara, caruia Baluta i-a pus gand rau! Scenariu: la renovare, "se constata" de ciracii lui Baluta ca liceul e compromis si trebuie demolat! Nu se cheama Colegiu National de florile marului, cladirea nu trebuie lasata la cheremul unui Baluta! Terenul acolo e scump si de abia asteapta susnumitul sa se mai construiasca o atrocitate ca cea pe care a autorizat-o in vecinatate!
 • -1 (3 voturi)    
  . (Miercuri, 17 februarie 2021, 15:22)

  rbratu [utilizator]

  Chiar ca saga...dar un film foarte prost. Nu am vazut asa ceva, sa te opui ca iti modernizeaza scoala..


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by