Cazul Colegiului Șincai: Primăria Capitalei a suspendat autorizația pentru lucrările de reparații / Decizia semnată de Nicușor Dan este probă în procesul în care primăria Sectorului 4 cere evacuarea clădirii

de Iulia Roșca     HotNews.ro
Marţi, 16 februarie 2021, 18:24 Actualitate | Educatie


Nicușor Dan
Foto: PMB
Primăria Municipiului București a decis să suspende autorizația de construcții pentru lucrările de reparații la clădirea Colegiului Gheorghe Șincai, acordată Primăriei Sector 4 în septembrie anul trecut, până la data de 14 martie 2021.

Această decizie a primăriei a fost prezentată la Judecătoria sectorului 4 în sedința de astăzi în care s-a judecat cererea primăriei conduse de Daniel Băluță pentru evacuarea clădirii și a devenit probă în proces. Concret, Primăria a depus în instanță, pe 4 februarie, o cerere pentru o ordonanță președințială de evacuare a clădirii.

Instanța a rămas în pronunțare până miercuri, după ora 12.00.

Pe de altă parte, tot marți Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Primăria Sectorului 4 au semnat protocolul anunțat săptămâna trecută privind relocarea Colegiului „Gheorghe Șincai”, pentru lucrările de consolidare estimate a dura 22 luni, prin care primăria se angajează să nu „perturbe” procesul educațional de la liceu până la finalul anului școlar, mai exact până la 1 august, dată la care trebuie să fie predată clădirea către primărie, iar Primăria Sectorului 4 trebuie să ofere variantele de relocare.

Atât Daniel Băluță, cât și ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, au dat asigurări vinerea trecută că relocarea nu va avea loc în acest an școlar, pe fondul unor proteste ale unei părți a profesorilor și mai multor elevi și părinți de la Șincai de săptămâna trecută.

Ce prevede decizia de suspendare a autorizației:

„Având în vedere absența Documentației Tehnice pentru Organizarea Execuției din documentația care stă la baza Autorizației de construire nr. 501/1875441/21.09.2020,
Având în vedere discrepanța dintre durata solicitată pentru executarea lucrărilor, de 6 luni conform cererii de emitere AC și durata autorizată prin Autorizația de construire de 24 de luni,
În vederea completării documentației Autorizației de construire cu o Documentație Tehnică pentru Organizarea Execuției care să cuprindă un grafic de execuție care să se desfășoare pe o perioadă de timp rezonabilă și care să afecteze cât mai puțin activitatea didactică,

Se supendă Autorizația nr (...) din 21.09.2020 emisă pentru imobilul din Calea Șerban Vodă nr. 167 - pentru EXECUTAREA LUCRĂRILOR DE CONSTRUIRE pentru: amenajări interioare și exterioare în vederea modernizării, reabilitării termice și obținerii autorizației de Securitate la incendiu, respectiv autorizație de funcționare pentru unitatea de învățământ „Colegiul Național - Gheorghe Șincai” și se suspendă executarea acesteia până la data de 14.03.2021 inclusiv.”

Amintim că pe 21 septembrie 2020, când primar general era încă Gabriela Firea, Primăria Sectorului 4 a obținut de la Primăria Capitalei autorizația de construire pentru modernizarea, reabilitarea liceului și obținerea autorizației de securitate la incendiu. Autorizația are aviz de la Direcția pentru Cultură a Municipiului București, emis în iunie 2020, pentru aceste lucrări.

Ce prevede această autorizație de construcție, consultată de HotNews.ro:

”Lucrările vor consta în amenajări interioare și exterioare în vedere modernizării, reabilitării termice și obținerea autorizației de securitate la incendiu. La exterior se vor realiza lucrări pregătitoare de reparare și asanare a fațadelor, reabilitare, renovare soclu, reabilitare, renovare la tencuieli de câmp, inclusiv calcane, lucrări de reabilitare, renovare la tencuieli, la ancadramente ferestre, brâuri cornise, reparații la tâmplăria exterioară existentă din lemn și înlocuire, dacă este cazul, cu tâmplărie din lemn stratificat cu geam termoizolant, similar, repararea tâmplăriei interioare originale, recondiționarea elementelor din fier forjat, lucrări de tinichigerie, lucrări la învelitoare, ignifugare lambriuri interioare, reabilitare grupuri sanitare. Orice alte lucrări sunt interzise.”

 • De precizat că pe rolul instanței se află un alt proces, intentat după ce Consiliul de Administrație a refuzat relocarea colegiului cerută de primăria condusă de Daniel Băluță. Primul termen al procesului va fi în 15 martie.

Citește aici pe larg despre cazul relocării Colegiului Gheorghe ȘincaiCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


10646 vizualizari

 • -2 (4 voturi)    
  o experienta, poate utila. (Marţi, 16 februarie 2021, 19:31)

  Andreiasu [utilizator]

  Eu am trecut printr-o astfel de experienta atunci cand s-a realizat consolidarea cladirii BCR din Piata Universitastii, monument istoric. Pentru astfel de cladiri procedurile sunt foarte stricte si constau, in principal, prin salvarea detaliilor cu caracter de arta, degajarea peretilor de tencuiala, intarirea peretilor cu plase speciale, retencuirea si refacerea detaliilor. Lucrarea a durat 3 ani si s-a desfasurat in perioada cand nu existau cladiri cu destinatia de birouri, astfel incat, nu s-a realizat relocarea personalului. Ce stiu este faptul ca, pe perioada acestor 3 ani, toata cladirea, inclusiv birourile noastre, era plina de praf pe care l-am inhalat neavand alta alternativa. Daca la Sincai profesorii pot accepta o situatie similara ma intreb ce vor face elevii. Asadar, pentru a se lua o decizie, in cunostinta de cauza, privind consolidarea cladirii liceului Sincai , consider utila o informare de la sursa, una dintre ele fiind si fosta cladire a BCR din Piata Universitatii.
 • 0 (8 voturi)    
  Felicitari (Marţi, 16 februarie 2021, 20:18)

  Harald2 [utilizator]

  domnului Nicusor Dan!

  Am fost mult timp in dubiu in ceea ce priveste competentele si interesele dansului (de exemplu opozitia aparent oportunista ridicata impotriva taxei de poluare care ar fi fost binevenita in Bucuresti). Dar faptele sunt mai importante decat declaratiile.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by