Critici dure ale studenților și elevilor pentru proiectul prin care Guvernul vrea să ofere bani tinerilor să învețe în străinătate, pe care să nu îi returneze dacă se întorc în țară / Cum răspunde inițiatorul

de I.R.     HotNews.ro
Luni, 5 aprilie 2021, 11:38 Actualitate | Educatie


Cursuri universitare
Foto: Andrei PUNGOVSCHI / AFP / Profimedia
​Organizațiile naționale de studenți, elevi și tineri din România resping propunerea anunțată de Guvern de a oferi împrumuturi financiare celor care vor să studieze în străinătate, pe care tinerii să nu le mai returneze dacă aleg să se întoarcă în România, afirmând că nu aceasta este soluția și acuzând guvernul că vine cu „soluții miraculoase” nefundamentate.

„Ne este foarte greu să vedem cum o asemenea abordare poate construi încrederea tinerilor în Guvern. În încercarea de a convinge tinerii care pleacă la studii în străinătate să se întoarcă în România, soluția este să îi împrumuți ca mai apoi să condiționezi iertarea de datorie de întoarcerea în țară? Ignorând asta, ignorând pe deasupra și existența unui sistem de promovare a burselor de studii în străinătate, neadresat în propunere, așteptăm strategiile pentru creșterea atractivității universităților din România sau pentru a îmbunătăți statisticile dezastruoase privind bunăstarea studenților,” a declarat Horia-Șerban Onița, președinte ANOSR, în comunicat.

UPDATE Consilierul de stat Mara Mareș, care a lansat această inițiativă, a răspuns criticilor venite de la studenți și elevi:

 • "Exodul creierelor este o realitate pe care nu o descoperim noi astăzi. Nu putem să stăm și să privim cum mii de tineri pleacă la studii în străinătate și nu se mai întorc, și să ne prefacem că nu-i putem motiva să revină în România fără ca mai întâi să rezolvăm marile teme ale educației din țară.
 • Într-un stat democratic, cum este România, este inacceptabilă și regretabilă insinuarea ideii că “învățământul românesc trebuie îmbunătățit cu scopul de a împiedica tinerii să plece la studii în afară”. Această mentalitate cu origini nedemocratice ignoră realitățile sociale evidente, care arată că tinerii pleacă oricum, cu sau fără sprijin guvernamental.
 • Ideea nu este de a-i împiedica să plece, ci de a-i încuraja să revină.
 • În foarte multe state există formule de sprijin guvernamental pentru tinerii care vor să studieze în străinătate. Ceea ce diferă este motivația fiecărui stat. În timp ce unele state sprijină financiar tinerii pentru că vor o educație puternic internaționalizată, alte state sunt nevoite să-i sprijine pentru a se lupta cu efectul de brain-drain. În situația noastră, în care pierdem mii de tineri talentați anual (peste 50.000 până acum), este perfect normal să încercăm să gestionăm acest fenomen.
 • După ce am anunțat public că lucrăm la un astfel de proiect, am primit două tipuri de reacții. În primul rând, foarte mulți tineri care activează în sfera educației s-au oferit să vină cu idei și să ne sprijine cu expertiza lor. Vorbim despre absolvenți, reprezentanții unor ONG-uri dar și ai unor companii. Cu toții recunosc această realitate socială și văd în această măsură un lucru bun, pentru concretizarea căruia și-au anunțat dorința de a se implica. Al doilea tip de reacție este cel față de care oferim prezentul drept la replică."

Poziția transmisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Consiliul Național al Elevilor (CNE) și Consiliul Tineretului din România (CTR) vine după ce consilierul de stat Mara Mareș a anunțat săptămâna trecută că lucrează la un proiect prin care tinerii vor putea accesa un împrumut pentru acoperirea cheltuielilor din perioada studiilor în afara țării, iar dacă vor reveni în țară și vor lucra în România pentru o perioadă de timp vor fi scutiți de obligația de a restitui banii.

“Cel mai frecvent, am observat la absolvenții români de studii în străinătate că au dorința de a da ceva înapoi României. Din acest motiv, cei care vor alege să revină în România vor fi recompensați prin scutirea de la obligația de a restitui împrumutul primit. Vreau ca fiecare tânăr talentat, care are șanse să fie admis la o universitate de top din afară, să nu mai vadă o barieră în lipsa banilor, și vreau ca ei să știe că revenirea în România reprezintă decizia câștigătoare. Avem nevoie de mentalitatea, talentul și experiența acestor absolvenți. În prezent, derulăm o serie de consultări pentru a identifica cele mai bune metode prin care acest mecanism financiar ar putea să funcționeze: cheltuielile acoperite, un termen de 1-2 ani de la absolvire în care absolventul să ia o decizie cu privire la locul unde va profesa, un grafic de restituire a banilor care să fie rezonabil și alte chestiuni de ordin tehnic și juridic”, a afirmat Mareș, potrivit unui comunicat de presă.

Ea a precizat că încă se caută cea mai bună soluție pentru a identifica universitățile eligibile.

„Există două variante de lucru: fie pornim de la un top global al universităților, fie pornim de la statele de destinație și selectăm, din fiecare stat, primele 3-5 cele mai bune universități”, a spus ea.

Fostul deputat PNL a admis că statul român nu are în prezent o evidență a studenților și absolvenților români din străinătate, însă, conform estimărilor, numărul lor depășește 50.000.

Ce spun cele trei organizații:

 • Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Consiliul Național al Elevilor (CNE) și Consiliul Tineretului din România (CTR) critică atitudinea Guvernului de a lansa în spațiul public „soluții miraculoase” nefundamentate, abandonate în discursul european al politicilor educaționale, fără o cercetare reală a nevoilor din sistem și fără o imagine de ansamblu asupra fenomenului migrației tinerilor.
 • Am aflat cu surprindere faptul că Guvernul României ia în calcul „un proiect prin care să sprijine tinerii care vor să studieze în străinătate, care vor putea primi un sprijin financiar din partea statului”. Mai exact, inițiativa vizează acordarea de împrumuturi pentru tinerii care vor să studieze în străinătate, cu scutirea de la obligația de a restitui împrumutul în ipoteza în care se întorc în țară.
 • Indiferent de ce scop ar viza măsura, soluția nu este aceasta. Dacă dorința este de a sprijini tinerii care studiază în străinătate, o soluție ar fi consolidarea sistemului existent de burse de studii. Dacă intenția este de a diminua fenomenul de braindrain, creșterea atractivității României nu se realizează prin condiționarea iertării de o datorie pentru tinerii care se întorc în România.
 • Dacă măsura urmărește creșterea internaționalizării învățământului superior și asigurarea experienței și perspectivei europene a studenților, ar trebui urmărite promovarea mobilităților, inclusiv prin granturi suplimentare, și finanțarea internaționalizării învățământului românesc. În orice caz, un sistem de împrumuturi într-un spațiu fiscal diferit pare total deconectat de la subfinanțarea cronică a sistemului de învățământ românesc, așteptând între timp și soluțiile pentru creșterea finanțării educaței la 6% din PIB.
 • În contextul în care, printre alte statistici dezastruoase, România este pe penultimul loc în Uniunea Europeană în materia cheltuielilor publice pe student raportat la standardul puterii de cumpărare și la coada clasamentul european, la mare distanță de media europeană în ceea ce privește proporția absolvenților de învățământ superior din România, ne frapează ocolirea acestor probleme arzătoare ale echității sistemului de învățământ, prioritate asumată de România la nivel european, care necesită abordări complexe, integrate și sistemice, în favoarea unor discuții depărtate de agenda europeană.
 • Amintim Guvernului că a implementat un sistem care promovează bursele de studii pentru tinerii care doresc să studieze în străinătate, sistem care poate fi consolidat în raport cu nevoile și prioritățile strategice ale României în materia educației, după stabilirea unei strategii clare a obiectivelor de finanțare. Considerăm, de asemenea, că în concordanță cu principiile Spațiului European al Învățământului Superior, România trebuie să încurajeze mobilitatea studenților într-un spațiu comun al educației, inclusiv prin granturi suplimentare pentru mobilități temporare. Tocmai de aceea, în spiritul internaționalizării învățământului superior, o soluție reală ar fi creșterea bugetului acordat mobilităților studențești și asumarea unor ținte ambițioase pentru numărul de studenți care să participe în mobilități.
 • Respingem faptul că o variantă pentru a încuraja studiile în străinătate și, ulterior, revenirea în țară a absolvenților este acordarea unor împrumuturi care ar fi iertate dacă absolventul se întoarce în România. Această propunere nu poate decât să demonstreze lipsa unei strategii clare și asumate pentru diminuarea exodului creierelor, dacă în final ajungem la concluzia „îi punem să plătească dacă nu se întorc”.
 • Atractivitatea României pentru tinerii români care ajung în străinătate se construiește prin creșterea calității vieții în general, și pentru tineri în special, precum și prin facilități pentru integrarea pe piața muncii, pentru cercetare în România șamd. În acest sens, credem că statul român trebuie să încurajeze politici pentru tineret coerente, în acord cu nevoile acestora, pe care le putem identifica și în Rezoluția Tinerilor.
 • În privința eficienței propunerii, semnalăm constrângerile legislative pe care le-ar întâmpina statul român pentru restituirea unor împrumuturi acordate unor cetățeni cu domiciliul în alte state, din perspectiva recuperării sumelor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3581 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  :) (Luni, 5 aprilie 2021, 12:11)

  Casargoz [utilizator]

  Mult zgomot pentru nimic.
  De ce sa se imprumute la dobanzile din romania, cand se poat imprumuta la dobanzi mult mai acceptabile in tara care le ofera conditii de educatie si perspective de angajare mai bune?
  Nu va avea clienti chaira daca se va face. Sigurul rationament ar fi ca initiativa sa nu fie pentru studenti romani. In acest caz sunt multi cetateni europeni care si-ar dori sa faca medicina in Romania pentru ca adminterea este mai facila din motive ce tin de bac.
  • +2 (8 voturi)    
   Educatie (Luni, 5 aprilie 2021, 12:58)

   tedycv [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

   1. Toți acești tineri educați, care doresc sa plece la studii in străinătate uita un singur lucru: statul roman le-a plătit si le-a asigurat condiții de educație, fără de care nu ar fi putut performa acolo. Adica învățământ OBLIGATORIU si GRATUIT clasele 1-8 (in vremurile împușcatului erau obligatorii zece clase, dar asta este alta poveste...)
   De ce ar mai trebui ca statul sa le plătească pentru ca ei sa se întoarcă înapoi?
   2. Foarte mulți tineri din UE doresc sa facă facultatea in România. Oare de ce? Nu pentru ca este mult mai ieftin, tocmai datorită faptului ca statul roman investește in pregătire de grad academic, din impozitele si taxele romanilor, iar străinii aceștia, vor pleca aiurea si nu va mai auzi nimeni de ei
   • +1 (3 voturi)    
    Atitudinea asta e depasita... (Luni, 5 aprilie 2021, 15:51)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui tedycv

    1. Faptul ca ai facut scoala gimnaziala in Romania nu poate atrage dupa sine obligatia de a trai in Romania sau de a plati studiile, cel putin nu in 2021. Pretentii din astea amintesc de vremuri apuse... Pe langa faptul ca in foarte mare procent, statul a oferit serviciile alea educationale din impozitele platite la stat de parintii respectivilor, asha ceva e pur si simplu impotriva oricarei logici in UE, unde libertatea de miscare e garantata.
    2. Din cate stiu, tinerii din afara tarii care fac facultatea la noi o si platesc, cu exceptia unei parti dintre studentii din Rep. Moldova care primesc burse din partea statului Roman.

    In concluzie, daca vrei sa atragi tinerii dupa terminarea facultatii trebuie sa-i momesti cu salarii decente, perspective atractive de avansare in cariera, etc. Nu cerandu-le inapoi banii de gimnaziu....
   • 0 (0 voturi)    
    Mda (Luni, 5 aprilie 2021, 16:14)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui tedycv

    1) Statul roman nu asigura nimic gratis, nimanui. Contribuabilul o face, sunt banii mei si ai dumneavoastra acolo. Eu sunt de acord cu opinia Secretarului de Stat: trebuie sa-i incurajam sa se intoarca, nu sa-i impiedicam sa plece.
    2) Nu stiu multi tineri din UE dornici sa faca o facultate la noi. Facultatile noastre sunt de la locul 1000 in jos in topul facultatilor. Pana si Cehia, Polonia sau Ungaria au facultati mai bune, iar in Olanda (de exemplu) o facultate de top 100 in lume costa 2200 euro/an.
  • +6 (6 voturi)    
   Ai fost in strainatate? (Luni, 5 aprilie 2021, 13:16)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

   Daca ai parinti in strainatate cu salariu stabil care sa gireze creditul, atunci da, dobanda e mica. Dar daca te duci tu, absolvent de liceu, si ceri credit de studii in Germania, s-ar putea sa ai surpriza sa nu te bage in seama nici o banca.
   Ori creditul asta pentru asemenea cazuri e, pentru cei care vor sa studieze in strainatate dar nu au nici parinti stabiliti acolo si nici parinti in Romania capabili sa le plateasca studiile.

   Ca o fi bun sau rau nu comentez aici.
  • +3 (3 voturi)    
   fara nici un sens!! (Luni, 5 aprilie 2021, 19:34)

   Neutral01 [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

   cei buni ajung mai devreme sau mai tarziu sa capete o bursa "in afara" prin rezultatele lor.
   La cum se aplica criteriile de performanta in RO, mi-e teama ca banii vor ajunge la cine nu merita (a se citi la cei care cunosc pe cine trebuie).
   Vreti sa revina oameni de valoare? Asigurati conditii corecte si transparente pentru ocuparea posturilor in universitati, cercetare, agentii guvernamentale, regii de stat, etc. posturi unde avem nevoie de specialisti, nu de rude, cumetrii, nanasi si alte increngaturi "famigliale".
 • +3 (7 voturi)    
  se misca clanurile (Luni, 5 aprilie 2021, 12:36)

  M2VW [utilizator]

  Le este frica clanurilor de profesori baricadati cu familie rude etc ca pierd monopolul diplomelor. Tz tz tz. Si tinerii care vor face deja comparatie intre nivelul de invatamant . Deja fac defapt aceasta comparatie dovada cati pleaca afara pe banii lor in fiecare an. Este o propunere excelenta sa te asiguri ca tinerii se intorc. Cat despre cazul in care trebuie sa returneze banii se intampla deja prin sistemul de burse pe care il acceseaza direct la universitatile din strainatate.
 • -1 (3 voturi)    
  ce prostie... (Luni, 5 aprilie 2021, 15:04)

  Scarface1000 [utilizator]

  practic guvernul incurajeaza exodul tinerilor...

  In loc sa investeasca in sistemul superior de educatie din Romania noi dam bani studetilor sa mearga sa invete afara si parca vad ca nici 10% dintre ei nu se vor mai intoarce inapoi...
 • -1 (1 vot)    
  asta (Luni, 5 aprilie 2021, 15:36)

  codrean [utilizator]

  "vorbitoarea" a facut un "studiu de impact": cam cat ar costa fandaxia asta si din ce fonduri se va plati ?
  Si inca ceva : cine-i va urmari, peste mari si tari, pe cei care vor refuza plata creditului ? Si la ce costuri urmarirea asta ? Si cu ce rezultate estimate ?
  Ramai uimit : dintr-o functie publica, platita (bine!) de statul roman sa difuzezi asemenea aberatii ?!
 • +3 (3 voturi)    
  ... (Luni, 5 aprilie 2021, 16:44)

  a.nonim [utilizator]

  Un lucru e clar, toate sistemele de invatamant performante sunt private sau cel putin cu plata. Cand scoti din buzunarul propriu 10 salarii medii pe an, nu-ti permiti sa faci facultate doar asa, ca sa te afli in treaba. Daca simti ca nu ai vocatie, de banii astia iti iei masina, pleci in excursii, faci ce vrei. Nu arunci banii aiurea pe scoala. Dar cand statul da bani neconditionat pentru tine, e altceva, viata e placuta la terase chiar si in sesiune.
  Sistemul cu imprumuturi pentru studii ar trebui sa fie generalizat, nu doar pentru studii in strainatate. Daca ai vocatie, inveti, si te angajezi in tara in domeniul in care ai studiat, nu restitui nimic. Daca nu (sau daca gasesti ceva mai bun), platesti, nu e nimeni obligat sa-ti dea ceva pe gratis. Cand vom intelege asta, vom avea si invatamant superior performant.
 • +1 (1 vot)    
  S-au si secretizat mediile la bac! (Luni, 5 aprilie 2021, 18:37)

  Propinatiu [utilizator]

  E o mare problemă de imagine. Sunt două inconveniente, pe lângă suspiciunea privind corectitudinea selecţiei beneficiarilor într-o ţară coruptă. 1. Decizia va fi interpretată extern ca o recunoaştere că învăţământul nostru superior mai mult fabrică diplome. 2. Intern, se dă apă la moară extremiştilor care strigă că RO a ajuns o colonie exportatoare de olimpici, fete frumoase, badante, căpşunari şi sparanghelişti. Nu prea e treaba guvernului. Avem o groază de fundaţii şi oengeuri care încă din 1990 susţin că ajută liceenii performanţi.
 • 0 (2 voturi)    
  Proiectu-i bun (Luni, 5 aprilie 2021, 20:48)

  Klima [utilizator]

  Mai tineti minte de elevul din Prahova supramediatizat de hotnews care fusese acceptat la Universitatea Harvard din SUA:
  https://www.hotnews.ro/stiri-educatie-24695675-interviu-rares-avram-baiatul-din-ploiesti-admis-harvard-nu-sunt-acord-sistemul-educational-din-romania-este-colaps-face-mai-intai-daca-ministrul-educatiei.htm

  Daca Inspectoratul Scolar Prahova al carui elev este, nu-i acorda o bursa pentru Harvard, incepand de la 49000$/an, in functie de facultate, ajungand la 99416 $/an la medicina, in 2021, atunci i-o poate sustine guvernul Romaniei. Sunt multi alti elevi care doresc acelasi lucru, care pot fi sprijiniti sa junga mari intelectuali ai tarii. Succes si spor la invatat!
 • 0 (0 voturi)    
  nu ajuta (Marţi, 6 aprilie 2021, 18:42)

  dm602s3 [utilizator]

  Oricum in vest costa mai mult sa traiesti decat taxa de scolarizare.
  Guvernul iti da bani pentru scolarizare sau ca sa platesti chirie in Londra sau pentru ambele? e o diferenta destul de mare.
  Parerea mea este ca ar ajuta mai mai mult daca ar folosi acelasi buget pentru programe de schimb de experienta pentru profesorii romani, parteneriate cu universitati straine si daca ar directiona bani catre startup-uri, inclusiv catre acele startup-uri infiintate de absolventi ai facultatilor din tara care au sanse sa produca ceva.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by