Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
„Nu este posibil ca o mamă să stea lângă un copil la o olimpiadă pe care o facem noi ca să salvăm o tradiție, și când este rugată online, pentru că se vede că stă acolo, să spună că nu pleacă, pentru că nu face altceva decât să îi explice problema”, a declarat Gologan pentru HotNews.ro.
„Sunt destul de revoltat. Uitați-vă - părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție. Este incredibil. Eu sunt de principiu că trebuie luate măsuri drastice. Cel puțin din punct de vedere al Societății, dacă pe un copil îl dovedim că este corupt sau părintele l-a ajutat, soluția este drastică - nu va mai avea acces la nicio competiție a societății cât va trăi el. Îl punem pe listă neagră, indiferent că va ajunge mare universitar. Va avea această patalama. Părintele trebuie să își asume ceea ce face, iar copilul trebuie să înțeleagă, chiar dacă este clasa a cincea”, a spus acesta.
Profesorul estimează că circa 10% din cazurile de la olimpiadă sunt cu comportament neetic, 2-3% fiind dovedite.
A doua fază a olimpiadei (pe 20 martie - n.r.) se va desfășura pe o platformă națională care este făcută cu sponsorii noștri, Intuitext. „Încercăm să facem în așa fel încât măcar la etapa locală profesorul care i-au înscris să îi urmărească. Vor primi tot grilă, online, subiectele vor fi amestecate și vor fi centralizate imediat pe platformă. Vom avea rapoarte de la acești profesori care îi urmăresc online. Nu avem încă posibilitatea, nu suntem organizați ca să avem 1000 de profesori care să urmărească zeci de mii de copii”, a explicat acesta.
Gologan a afirmat că organizarea olimpiadei din 20 si 27 februarie, prima fază a concursului, a fost reușită. „A fost foarte frumos, marea majoritate s-au organizat extraordinar, nimeni nu s-a gândit la așa ceva. A fost supraveghere video în majoritatea locurilor. Dar ceea ce spun din păcate se întâmplă în București”, a precizat el.
Profesorul a avut o serie de postări pe pagina sa de Facebook pe acestă tema:
„Cel mai grav este însă, că în câteva locuri, unde a existat urmărire pe net, câțiva copii au apărut alături de părinții lor în fața camerei și atunci când li s-a atras atenția au închis conexiunea. Dragi părinți, dacă va mai pot apela cu frumosul cuvânt neaoș "drag", va plângeți că se fură în țară asta și voi îi învățați pe urmașii voștri să fure? Promit că vom lua măsuri exemplare în toată această întreprindere a noastră: de câte ori vom avea dovezi de încălcare a eticii, copiii dumneavoastră nu vor mai participa niciodată la vreo acțiune a Societățîi de Științe Matematice”, scria acesta după etapa din 27 februarie.
Gologan, pe Facebook, pe 3 martie: „Iată: un părinte, extrem de vehement în ceea ce privește corupția la nivel înalt în România, activist volubil și admirat de mine pentru asta, în a o demasca prin proteste, inclusiv Piața Victoriei 10 august, unde a avut alături copilul, îi cere meditatorului, ca în timpul testului, dat online de profesorul de școală, să îi trimită copilului rezolvările. M-a dărâmat psihic.”
„Am început singuri la Societatea de Matematică, organizarea Olimpiadei de Matematică online, încercând astfel să salvăm o tradiție românească de mai bine de 110 ani. Am descoperit uluiți, extrem de multe fraude, în special la clasele mici, susținute de părinți sau meditatori. Sunt și alte multe semnale de comportament fără etică din multe alte părți ale sistemului de învățământ, universitar și preuniversitar, cu implicarea nu numai a elevilor sau studenților. Este, de asemenea, observată o recrudescența a comportamentului neetic din centre școlare din țări în care acesta dispăruse. Cu riscul de a fi purtat prin tribunale, sau contestat în diverse feluri, cred că e momentul să încep a pune cărțile pe față: de câte ori, despre dascăli, părinți, elevi, sau decidenți ai educației, vor apărea elemente neetice relativ la apartenența la sistemul de învățământ românesc, va rog transmiteți-mi. Voi fi necruțător în a le face publice dacă dovezile sunt concludente. Aștept sprijin,” a continuat acesta tot astăzi, 3 martie.
Gologan a anunțat de asemenea că la ședința Consiliului Societatii s-a discutat despre modalitățile de a reduce fraudarea la Olimpiada Nationala a Gazetei, etapa a II-a. „Vom face in așa fel încât la etapa finală, ce sperăm să fie în centre universitare offline, lista de rezultate să conțină și rezultatul de la etapa precedenta. Neconcordanțele vor da de gandit. Asa ca, dragi colegi, parinti si elevi, pregatiti-va sa considerati serios partea etica a concursului.

Vicepremierul Dan Barna, la HotNews LIVE: Ce s-a întâmplat la Spitalul Foișor, o sincopă de comunicare. Pentru un pacient care trebuie relocat în alt spital, că e dimineață, la prânz sau seara e o chestiune de percepție
Mitul că lockdownul ajută cuplurile să procreeze se spulberă de la lună la lună. Și nu doar în România, ci în aproape întreaga Europă
INTERVIU Daniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv
The Truman Show? Un bărbat s-a încuiat într-o încăpere timp de 100 de zile și a transmis totul live / „Prețul corect” pentru care ar petrece 5 ani în izolare
Datele a peste un milion de utilizatori Clubhouse, rețeaua socială a miliardarilor, au fost publicate pe un forum de hacking
Adevăratele realizări ale Omenirii sunt o muncă de echipă.
Foarte bine că mama și-a ajutat copilul să înțeleagă mai bine subiectele, măcar așa rămâne cu ceva!
Examenele nu se țin online. Nu au nici o valoare.Te strângi noaptea într-o stație de metrou și dai acolo Olimpiada lui Gologan sub directa sa supraveghere. Sa-l vedem atunci ce mai zice.
Daca Gologan face lotul dupa criterii "obiective" si accepta pe unii mai putin creativi decat altii, ei bine asta inseamna ca Gologan a făcut Romania de râs la Cluj în 2018 pentru ca a clasat-o pe locul 33.
Omule, in anii 80 si 90, Intuiția lui Ioan Tomescu facea echipa care mergea la OIM!
Sigur, personalitati precum Ioan Tomescu aveau un rol important, insa nu atat in alegerea echipei, ci in coordonarea activitatii. Acum e randul lui Radu Gologan.
E drept, in trecut Romania considera a fi un insucces major neclasarea intre primele 10 natiuni la OIM. Intre timp, lucrurile s-au mai schimbat, nu mai poti aplica aceleasi metode de antrenament si, in plus, intersul elevilor s-a mai indreptat spre alte domenii. Nuzic ca e bine sau rau, constat doar. Rezultatul e ca nu mai suntem atat de competitivi ca si inainte.
Aia care isi invata copiii de mici cu furtisagul nu fac parte din cei deranjati de incalecarea justitiei, pentru ca lor le convine un sistem din asta de pile, cunostinte si relatii.
---------------------------------------
Da, asta-i #rezistu' romanesc. Isi cara copilul la manifestatia ilegala, previzibil violenta. Da cu kataroiul, da' se umezeste tot cand jadarmii dau cu gaze, ca raspuns. Contesta coruptia, da' el si copilul lui FURA ca in codru. Asa isi invata si odrasla: sa fure!
Da, #rezistu' romanesc puieste si el. Nu trebuie minte pentru asta.
Acei "ipocriti"care erau in piata pe 10 Aug macar aveau ceva de demonstrat, dar tu , din ce categorie faci parte ?
Cel mai probabil din categoria nomenclaturistilor care au pierdul ciolanul si zbiara din toti rarunchii ca ei nu mai primesc nimic , gata cu mana intinsa la pomana PSD.
Sper, totusi, ca incercai sa fii ironic.
Se stie din start acest lucru, ca este exclusa frauda de orice natura, si totusi...
Inadmisibil. Ca si in cazul celor de la Drept.
Trebuie ca cei mici si mari sa fie capabili sa lucreze si in echipa, si individual.
Si sa cunoasca / respecte adevaratele valori: cinste, corectitudine, dreptate, demnitate...
Sunt esentiale. Nu poti sa construiesti nimic sustenabil, fara.
eu nu inteleg cum nu vedeti prostia din toata situatia asta. Adica..faci un test asa de verificare a materiei,o simulare..dar nimic serios ca o olimpiada la matematica. ce naiba,chiar suntem toti copii ?
deci n-ai cum.
si imi retrag si scuzele de fapt :))
Imi pare rau de dnul Gologan ca isi face asa niste nervi, dar era inevitabil.
Ma rog, cel putin etapa nationala se da fizic.
Sambata e la fizica, sa vezi si acolo distractie.
Vad ca e noua practica printre trepadusi ca tine: hotul striga hotul.
Avem mult de evoluat ca civilizație până le ajungem pe altele mai avansate.
Timpul va rezolva aceasta problema, pana si pe plaiurile mioritice, insa nota de plata ne va ustura rau de tot.
Evident, vom spune ca si pana acum ca de vina sunt altii: popoarele migratoare, Soros, inventam noi ceva, imaginatie avem.
Mereu sunt de vina PSD, PNL, rușii, Iliescu, in niciun caz noi.
Poate se ia și la MEN, și li se va interzice candidaților care copiază la titularizare să mai profeseze (nu numai să se titularizeze).
În ce privește evaluarea, e de văzut ce a făcut ICHB la olimpiadă. Subiectele erau vizibile doar o singura dată, iar fiecare răspuns greșit era penalizat. Nu știu care a fost concluzia lor după online, cred că cei de la SSMR cunosc.
Iar cu ocazia asta poate renunțăm și la mediile anuale pentru admitere la liceu. Nu de alta, dar niște note mici îi indică copilului ce mai trebuie să studieze, pe când nota 10 în procesul de învățare nu-mi spune nimic (o fi copilul deștept sau subiectele slabe?).
Și al meu a participat la onmg și a rămas surprins de câți elevi au avut probleme cu vezica vreo 5 minute. Bineînțeles că s-a prins de ce. Mă bucur că a văzut penibilul situației.
1. Candidatul este singur in camera si demonstreaza acest lucru la inceputul fiecarei sesiuni rotind camera 360. Materialele - creion si hartie (n pagini maxim) se prezinta camerei. Nici o carte sau alte materiale in campul vizual.
2. Timp de rezolvare pentru fiecare problema x minute in care nu ai voie sa te ridici din fata camerei web. Pauza 10 minute si la fiecare noua sesiune se reia punctul 1.
3. Problema se rezolva doar cu creion si hartie, in fata camerei web. Orice alt ajutor, orice material, orice persoana care intra in camera, orice iesire a candidatului din cadrul inregistrarii, orice discutie cu alte persoane in afara cadrului, duce la descalificarea automata.
4. Fiecare problema rezolvata se probeaza prezentand camerei solutia si raspunul.
De altfel, onmg a fost organizată fizic in săptămâna anterioară, dar o grămadă de școli din București n-au catadicsit să pună la dispoziție o clasă pentru participanți. Și au trebuit să o facă online pentru cei care au dorit. Noi ne-am bucurat și mulțumim.
Așa se pot amâna și testările / evaluările din școli până revin elevii fizic. Nu cred că e bine sa privezi pe cei care vor sa învețe de acest lucru esențial, să îi arăți copilului ce trebuie să réparé sau să consolideze.
Odata cu aparitia in presa, incepem sa constientizam, ca societate, ca astfel de probleme ne trag in jos. Cam ca un alcoolic care bea de rupe si la un moment dat isi da seama ca e alcoolic. Poate incepe sa se si trateze, stiu eu?!
S-a furat si in sala, nu s-a intamplat nimic. Acum romanul e revoltat ca nu este lasat la furtul online, pai nu e firesc pentru el, cel cu mentalitatea consolidata de faptele anterioare?
Singura care a castigat a fost o firma de autocare din iasi care a inchirat n-spe autobuze sa plimbe copii :)
aia 24% au umplut coada clasamentului la nationala...
Olimpicii anumitor profesori recapituleaza azi, in mod interesant, exact tehnicile prin care se rezolva subiectele de maine, de la olimpiada. Frauda deja binecunoscuta, cu radacini din vremea comunistilor.
Elevii olimpici nu invata la scoala decat la matematica, pentru ca in rest directorii de scoli (parte a mafiei) ii obliga pe profesori sa ii cocoloseasca pe "premianti", care primesc 10 pe linie fara sa fie ascultati macar o data. Frauda, prin falsificarea notelor.
Premiantii cocolositi devin ei insisi mici corupti. Mai nou, ei fraudeaza "modern", facandu-si grupuri de whatsapp prin care dau prietenilor din clasa rezolvarile la testele la matematica (singura materie pe care o stiu) in timpul acestora, cu acordul profesorului (caz real). Profesor care considera ca "olimpicul" arata astfel ca e si descurcaret, simpaticul de el! Frauda clasica, tipica pentru mentalitatea balcanica si sistemul de invatamant romanesc.
Olimpiadele ar trebui sa fie competitii libere si corecte, fara a servi interesului profesorilor sau unor palmaresuri institutionale umflate artificial. In loc de asta, ele sunt o sursa de coruptie si educatie in meseria furtului a tinerei generatii de viitori "eminenti".
Si, da, marii organizatori ai concursurilor cunosc intim fenomenul.
La noi nici macar acum, cand sunt orele online nu se da vreo facilitate, nici cand s-a dat la matematica, nici azi sau maine, sambata fiind olimpiada la fizica de ex.. In schimb e foarte ok sa se plece cate 1-2 saptamani in cantonament sau turneu la baschet, handbal, tenis etc. Nu din partea scolii, ca nici macar nu au echipa de ceva, activitati personale.
Din pacate el a mai avut cateva derapaje in aceeasi directie in ultimele luni.
El ar fi trebuit sa se retraga de mult din activitatile de selectie a loturilor. Nu poti ramane o vesnicie in acelasi loc. Nu e productiv si faci greseli voluntare sau involuntare. Din cand in cand trebuie sa mai apara oameni noi, cu idei noi.
Pe de alta parte aceste olimpiade online sunt o mascarada, la unul din centrele in cauza din aproximativ 180 de copii doar 1/3 aveau camerele pornite si multe din ele erau "in tavan"!
Domnul profesor Gologan este un profund tip de dreapta ....deci chestia cu pesede este o gluma penibila
Draga redactie hotnews, gologanii lui Gologan ti-au intunecat judecata si principiile? de ce ma cenzurezi cand scriu clar si raspicat despre ipocritul asta ?
Lasa comentariile libere, sa stie lumea despre cine da lectii de moralitate! acest abonat/mufat la elita banului public...