​Profesorul Radu Gologan, președintele Societății Române de Științe Matematice, s-a declarat „revoltat” de fraudele descoperite la prima etapă a Olimpiadei „Gazeta Matematica”, varianta experiment organizată exclusiv de Societate, fără implicarea Ministerului Educației, după ce toate olimpiadele au fost anulate din cauza pandemiei de coronavirus. Fostul coordonator al lotului de olimpici a vorbit despre cazul unui părinte din București care contestă public corupția și a participat cu copilul său la protestul din 10 august, dar care i-a cerut meditatorului copilului său să îi rezolve exercițiile de la olimpiadă. Gologan a declarat pentru HotNews.ro că, în opinia lui, soluția este una drastică - trecerea acelui copil pe o listă neagră pentru toată viața în privinta concursurilor organizate de Societatea de matematică.

Radu GologanFoto: Hotnews

„Nu este posibil ca o mamă să stea lângă un copil la o olimpiadă pe care o facem noi ca să salvăm o tradiție, și când este rugată online, pentru că se vede că stă acolo, să spună că nu pleacă, pentru că nu face altceva decât să îi explice problema”, a declarat Gologan pentru HotNews.ro.

„Sunt destul de revoltat. Uitați-vă - părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție. Este incredibil. Eu sunt de principiu că trebuie luate măsuri drastice. Cel puțin din punct de vedere al Societății, dacă pe un copil îl dovedim că este corupt sau părintele l-a ajutat, soluția este drastică - nu va mai avea acces la nicio competiție a societății cât va trăi el. Îl punem pe listă neagră, indiferent că va ajunge mare universitar. Va avea această patalama. Părintele trebuie să își asume ceea ce face, iar copilul trebuie să înțeleagă, chiar dacă este clasa a cincea”, a spus acesta.

Profesorul estimează că circa 10% din cazurile de la olimpiadă sunt cu comportament neetic, 2-3% fiind dovedite.

A doua fază a olimpiadei (pe 20 martie - n.r.) se va desfășura pe o platformă națională care este făcută cu sponsorii noștri, Intuitext. „Încercăm să facem în așa fel încât măcar la etapa locală profesorul care i-au înscris să îi urmărească. Vor primi tot grilă, online, subiectele vor fi amestecate și vor fi centralizate imediat pe platformă. Vom avea rapoarte de la acești profesori care îi urmăresc online. Nu avem încă posibilitatea, nu suntem organizați ca să avem 1000 de profesori care să urmărească zeci de mii de copii”, a explicat acesta.

Gologan a afirmat că organizarea olimpiadei din 20 si 27 februarie, prima fază a concursului, a fost reușită. „A fost foarte frumos, marea majoritate s-au organizat extraordinar, nimeni nu s-a gândit la așa ceva. A fost supraveghere video în majoritatea locurilor. Dar ceea ce spun din păcate se întâmplă în București”, a precizat el.

Profesorul a avut o serie de postări pe pagina sa de Facebook pe acestă tema:

„Cel mai grav este însă, că în câteva locuri, unde a existat urmărire pe net, câțiva copii au apărut alături de părinții lor în fața camerei și atunci când li s-a atras atenția au închis conexiunea. Dragi părinți, dacă va mai pot apela cu frumosul cuvânt neaoș "drag", va plângeți că se fură în țară asta și voi îi învățați pe urmașii voștri să fure? Promit că vom lua măsuri exemplare în toată această întreprindere a noastră: de câte ori vom avea dovezi de încălcare a eticii, copiii dumneavoastră nu vor mai participa niciodată la vreo acțiune a Societățîi de Științe Matematice”, scria acesta după etapa din 27 februarie.

Gologan, pe Facebook, pe 3 martie: „Iată: un părinte, extrem de vehement în ceea ce privește corupția la nivel înalt în România, activist volubil și admirat de mine pentru asta, în a o demasca prin proteste, inclusiv Piața Victoriei 10 august, unde a avut alături copilul, îi cere meditatorului, ca în timpul testului, dat online de profesorul de școală, să îi trimită copilului rezolvările. M-a dărâmat psihic.”

„Am început singuri la Societatea de Matematică, organizarea Olimpiadei de Matematică online, încercând astfel să salvăm o tradiție românească de mai bine de 110 ani. Am descoperit uluiți, extrem de multe fraude, în special la clasele mici, susținute de părinți sau meditatori. Sunt și alte multe semnale de comportament fără etică din multe alte părți ale sistemului de învățământ, universitar și preuniversitar, cu implicarea nu numai a elevilor sau studenților. Este, de asemenea, observată o recrudescența a comportamentului neetic din centre școlare din țări în care acesta dispăruse. Cu riscul de a fi purtat prin tribunale, sau contestat în diverse feluri, cred că e momentul să încep a pune cărțile pe față: de câte ori, despre dascăli, părinți, elevi, sau decidenți ai educației, vor apărea elemente neetice relativ la apartenența la sistemul de învățământ românesc, va rog transmiteți-mi. Voi fi necruțător în a le face publice dacă dovezile sunt concludente. Aștept sprijin,” a continuat acesta tot astăzi, 3 martie.

Gologan a anunțat de asemenea că la ședința Consiliului Societatii s-a discutat despre modalitățile de a reduce fraudarea la Olimpiada Nationala a Gazetei, etapa a II-a. „Vom face in așa fel încât la etapa finală, ce sperăm să fie în centre universitare offline, lista de rezultate să conțină și rezultatul de la etapa precedenta. Neconcordanțele vor da de gandit. Asa ca, dragi colegi, parinti si elevi, pregatiti-va sa considerati serios partea etica a concursului.