Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri că „126.000 de angajați din sistem care sunt la interfața directă de lucru cu elevii și studenții” vor avea prioritate la vaccinare până la data de 8 februarie, când urmează să înceapă semestrul al doilea al anului școlar. „Am identificat în cadrul acestei clase de prioritate acordată personalului din învățământ un grup de 126.000 de angajați care sunt la interfața directă de lucru cu elevii și studenții, care vor avea prioritate în cadrul acestei clase de prioritate. Deci personalul din învățământ va fi vaccinat, e vorba de aceia care și-au declarat disponibilitatea de vaccinare și care sunt la interfața directă, nemijlocită de lucru cu copiii, elevii și studenții, încă dinainte de începutul celui de-al doilea semestru planificat, așa cum este acum, sub rezerva evoluției epidemiologice, pentru data de 8 februarie”, a declarat Cîmpeanu, după ce s-a vaccinat împotriva Covid-19.
El a adăugat că numărul celor care doresc vaccinarea din rândul cadrelor didactice a crescut față de datele preliminare ale interogării.
„Evoluțiile zilnice arată o creștere a acestui procent (a angajaților care vor să se vaccineze - n.r.) în sistemul național de învățământ. Avem în plan organizarea de webinarii, cu mii, zeci de mii de angajați din personalul din învățământ, webinarii prin care să poată fi oferite răspunsuri la întrebările firești ale fiecăruia dintre noi. Aș vrea să vă spun că s-au înlăturat și viciile de raportare, ați văzut procente mai mici la universitățile de medicină și farmacie, acestea nu raportaseră vaccinarea personalului didactic din învățământul medical clinic, deoarece au considerat că s-au vaccinat în calitate de medici. Deci sunt corectate și raportările și se adaugă zi de zi noi înscrieri cu privire la posibilitatea de vaccinare în sistemul de învățământ”, a spus ministrul.
Întrebat despre cadrele didactice care nu doresc sau nu pot să se vaccineze, Cîmpeanu a răspuns: „Există cadre didactice care au contraindicație medicală, există cadre didactice care au mari semne de întrebare și abia după aceea există cadre didactice care nu doresc. Eu sunt convins că prin eforturile pe care noi le vom face pentru a risipi semnele de îndoială numărul acestora va fi din ce în ce mai mic.”
Acesta a mai precizat că problema solicitării de către părinți de a avea la clasă profesor vaccinat este una „delicată” care se rezolvă prin „solidaritate”.
„Este o chestiune legitimă de ambele părți. Este o problemă delicată care își va găsi răspunsul în solidaritatea de care vorbesc tot timpul între elevi, profesori și părinți”, a afirmat Cîmpeanu.
Azi ni se spune de la scoala ca daca ne-am adaugat pe platforma inainte de a ne adauga scoala, suntem deocamdata blocati pe etapa 3 si nu ne putem programa in etapa 2. Scoala ne spune sa ne programam individual, pe baza cnp ului, nici poveste de vreo prioritate, pentru ca toate locurile sunt ocupate pe platforma, suntem la coada cu restul din etapa 2.
Eu deschisesem cont ca sa pot programa persoanele in varsta din familie, am fost adaugata automat ca beneficiar, am avut de ales etapa si cum nu ma incadram la 2 la boli cronice, am bifat 3 - populatie adulta. Acest lucru e blocat!!! Nici macar la boli cronice nu ma mai pot adauga... Se pare ca asa ramanem. Deci cum e cu prioritatea, domnule minstru???
Cine se vaccineaza maine va fi imunizat corect si complet (la cine are efect vaccinul) pe 19 februarie, in a doua saptamana dupa inceperea scolii.
In plus, ca sa poata incepe scoala pe 8 ar fi trebuit sa faca rapelul pe 1.
Dar ei ce viseaza noaptea, anunta ziua. Macar in ziua cand au anuntat mandri de ei ca incepe pe 8 trebuiau sa faca prioritate zero din profesori.
Eh,bine ca s-a vaccinat el.
Bun l-au gasit pe asta, diversionist din ala de categorie grea.
In schimb nicun cuvant despre copiii sau apartinatorii lor cu probleme de sanatate, niciun cuvant despre clasele unde sun 35 de elevi sau scolile unde se invata in 3 schimburi, adica pentru ultimul schimb respira un aer viciat.
Asa fac francezii, invata 100 de elevi in aceeasi sala intr-o zi?
uite ca poate n-avem chef sa fim etern solidari pe timpul nostru, pe sanatatea noastra, pe banii nostri. a se mai lasa.