Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan spune că va fi începută o testare în școli, cu teste rapide antigen, și vor fi testați elevii și cadrele dicatice care au simptome sau sunt contacţi direcţi ai unor persoane diagnosticate cu COVID-19. Reamintim că din 8 februarie ar urma să fie redeschise majoritatea școlilor din România.

Test rapid Covid-19Foto: Piroschka van de Wouw / AFP / Profimedia

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan a spus, duminică, la Ştirile ProTV, că vor exista "instrucţiuni foarte clare privind testarea antigen în şcoli”.

Cine va fi testat în şcoli

Potrivit medicului Andreea Moldovan, vor fi testați elevii și cadrele dicatice care au simptome sau sunt contacţi direcţi ai unor persoane diagnosticate cu COVID-19.

“Testele antigen rapid sunt relevante la persoanele care au simptome sugestive pentru COVID sau la contacţi. La persoanele simptomatice, senzitivitatea scade mult. Testarea se va face doar celor cu simptome sau contacţilor direcţi”, a spus Moldovan.

Unde şi cine va face testarea în şcoli

Secretarul de stat afirmă că testarea va fi făcută, în principiu, de personalul medical angajat al şcolilor.

“Cel mai corect este să se facă în cabinetul şcolii, pentru că e un test care poate să aibă un poteţial de risc. Procedura nu este complicată. E foarte important ce facem apoi cu informaţia. (...) O parte din teste sunt în ţară, au fost distribuite de IGSU. Urmează să avem o centralizare a celor rămase şi cel mai important e să avem şi teste suplimentare”, a adăugat Andreea Moldovan.

Majoritatea școlilor din România vor fi deschise din 8 februarie, adică din semestrul al doilea, iar decizia va fi luată în funcție de rata de infectare din fiecare localitate. În localitățile care se încadrează în "scenariul verde", toate școlile se redeschid fizic, în localitățile care se încadrează în "scenariul galben" vor merge la școală elevii din ciclul primar și cei din clasele terminale, precum și copiii de grădiniță. Dacă localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă fizic la cursuri copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală. Ce înseamnă că o localitate se află în scenariul verde, galben sau roșu?

O decizie finală va fi luată în 2 februarie, când va fi făcută o nouă evaluare.

Ce înseamnă că o localitate se află în scenariul verde, galben sau roșu?

  • Scenariul verde - rata de infectare între 0 și 1,5 la mia de locuitori
  • Scenariul galben - rata de infectare între 1,5 și 3 cazuri la mia de locuitori
  • Scenariul roșu - rată de infectare peste 3

Ce ar urma să se întâmple din 8 februarie:

  • În localitățile din scenariul verde - toate școlile se redeschid fizic.
  • În localitățile din scenariul galben - vor merge fizic la ore copiii de grădiniță, cei din ciclul primar și cei din anii terminali, adică din clasele a VIII-a și a XII-a. Ceilalți vor face în continuare ore online.
  • În localitățile din scenariul roșu - vor merge o vreme la cursuri copiii de grădiniță și cei din ciclul primar, iar ceilalți fac ore online.
  • Dacă rata de infectare trece de 6, localitatea se carantinează și se închid toate școlile.