Ministrul propus pentru Educație și Cercetare în Guvernul Florin Cîțu, Monica Anisie, a primit aviz negativ la o diferență de un vot la audierea de miercuri din Comisia pentru învățămînt, știință, tineret și sport de la Camera Deputaților. Anisie a primit 16 voturi pentru, 14 impotrivă și 3 abțineri. Pentru că voturile impotrivă și abținerile depășesc voturile pentru, Anisie nu a primit aviz pozitiv.

Monica AnisieFoto: Hotnews

UPDATE ora 14.00: Monica Anisie le-a spus parlamentarilor că tocmai a pus pe site în dezbatere publică proiectul de hotărâre prin care propune cifra de școlarizare pentru anul școlar și universitar 2020-2021. Acest proiect cuprinde 400 de locuri pentru masteratul didactic, pe care le acordă pentru patru universități. Inițial, au fost alocate numai 200 de locuri pentru masteratul didactic, dar pentru că mai multe universități au cerut locuri, numărul lor a fost dublat la 400 de locuri.

Anisie a spus că nu va face public numele universităților care vor organiza masteratul didactic, dar sunt unele dintre cele mai de prestigiu universități.

Potrivit surselor HotNews, cele patru universități care vor primi locuri speciale pentru masteratul didactic sunt: Universitatea din București, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

De asemenea, Anisie a mai spus şi-a propus pentru acest an o creştere semnificativă a cifrei de şcolarizare pentru învăţământul profesional şi profesional dual.

De asemenea, Monica Anisie a mai spus că a început procedura de transparentizare a tezelor de doctorat, pe portalul: https://rei.gov.ro/teze-doctorat, așa cum HotNews a scris aici.

Monica Anisie a spus că acestea au fost cele două mari realizări din ultimele două săptămâni de la precedenta audiere.

La sesiunea de întrebări, Robert Turcescu i-a cerut să desfiinteze Academia pentru Științele Securității Naționale. Monica Anisie i-a raspuns că a făcut un prim pas și nu a mai dat bani anul acesta pentru această instituție.

Monica Anisie a răspuns și la o întrebare legată de planurile cadru și multiculturalitate pusă de deputata Camelia Gavrilă, la care a răspuns: ”În noile planuri cadru se vor regăsi și elemente de multiculturalism, de interculturalitate. Și cred că identitatea națională trebuie să fie un element de bază în formare competențelor elevilor”.

În privința învățământului profesional, Monica Anisie a fost întrebată dacă ar face o campanie națională pentru promovarea acestui tip de învățământ, și nu numai o campanie de 30 de zile așa cum a făcut până acum. Anisie a răspuns că promovarea învățământului profesional va avea loc până la admiterea la liceu sau, după caz, la școala profesională.

Monica Anisie a mai spus că ministerul a avizat pozitiv proiectul legislativ care prevede creșterea numărului de consilieri școlari.

Ministrul propus al Educației le-a mai spus parlamentarllor că vrea mai multe ore de sport în școli și universități. ”Eu pledez ca elevii si studenții să facă sport și chiar imi doresc mai multe ore de educație și fizică în școli, și de ce nu șiăn universități”, a spus Anisie.

Anisie a mai fost întrebată despre situația de la Bacău, unde elevii unui liceu au fost evacuaţi din cămin pentru că autorităţile au vrut să transforme imobilul în centru de carantină pentru coronavirus. Ministrul propus a declarat că nu este decizia Ministerului Educației, ci este o decizie a comitetului de situații de urgență.

”Grija mea pentru copii s-a manifestat prin faptul că am legătura imediat cu doamna inspector școlar general și cu domnul prefect și s-a renunțat la ideea de a mai fi destinat acel spațiu pentru cei care ar fi fost diagnosticați cu coronavirus. Procedura nu MEC o stabilește, ci tot comitetul pentru situații de urgență. În momentul în care va exista, o s-o facem publică. Dar Ministerul Educației nu face această procedură de evacuare, ci comitetul de situații de urgență”, a spus Monica Anisie.

Monica Anisie a declarat că în privința evaluării scolilor doctorale crede că este ”momentul să aplicam legea in totalitate si sa primească ce i se cuvine si conducătorul de doctorat”.

La precedenta audiere din Parlament, din 18 februarie, Monica Anisie a primit tot aviz negativ. Atunci Anisie le-a spus parlamentarilor că vrea să continue proiectele începute în cele trei luni cât a stat la minister.

Până acum, la audieri în comisiile parlamentare pentru miniștrii propuși în Guvernul Cîțu, au primit aviz favorabil trei din șase miniștri propuși - Nicolae Ciucă, la Apărare, Adrian Oros, la Agricultură și Costel Alexe, la Mediu.

În schimb, Lucian Heiuș, propus la Finanțe, în locul lui Florin Cîțu, Cătălin Predoiu, propus la Justiție și Ion Ștefan, la Dezvoltare, au primit avize negative în comisii.

Citiți și VIDEO UPDATE Monica Anisie, aviz negativ la Parlament: ”Până la 31 martie universitățile trebuie să modifice contractul-cadru cu doctoranzii și să le ceară acordul pentru publicarea tezelor”