Noul rector ales al Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu (ULBS) este profesorul de istorie Sorin Radu, în vârstă de 49 de ani, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul oficial al instituţiei.

Sorin-Radu-dezbatere-alegeri-ULBS-53Foto: turnulsfatului.ro

"Rectorul ales de comunitatea academică a Universităţii 'Lucian Blaga' din Sibiu este prof. univ. dr. Sorin Radu, cu 344 de voturi obţinute din totalul de 559 de voturi valide, de la cei 576 de votanţi (86% participare la vot). Contracandidata lui Sorin Radu la funcţia de rector, fostul prorector Livia Ilie, a obţinut 215 voturi", au precizat reprezentanţii ULBS. Anterior, Sorin Radu a fost decanul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane.

Potrivit publicației Turnul Sfatului, Sorin Radu a fost decan al Facultății de Științe Socio-Umane din septembrie 2016. În perioada aprilie 2012-ianuarie 2013 a fost prodecan al Facultății de Științe Socio-Umane, iar în perioada aprilie 2008 – octombrie 2011 a fost decan al acestei facultăți. După absolvirea facultății, în anul 1995, Sorin Radu a fost profesor suplinitor la Școala Gimnazială din Săcel, iar în perioada 1995-1998 a fost muzeograf în cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. Din 1998 este la Universitatea Lucian Blaga, fiind angajat preparator universitar la Facultatea de Litere Istorie și Jurnalism, catedra de Istorie modernă și contemporană.

Sorin Radu predă cursurile: ”Introducere în istoria României în prima jumătate a secolului al XX-lea”, ”Introducere în istoria regimului comunist din România”, ”Introducere în istoria partidelor și doctrinelor politice din România” și ”Elite și politici de modernizare în România (1859-1945)”.

Turnul Sfatului scrie că există unele suspiciuni cu privire la alegerile pentru rector, pentru că urnele au fost închise după primul tur cu o jumătate de oră mai devreme decât ora 20, planificată pentru închiderea votării. ”În plus, se solicită informații legate de faptul că urnele cu voturi au fost transportate de la secțiile de votare, la rectorat, de către persoane necunoscute, din afara universității, și nu au fost însoțite de membrii ai comisiilor de vot”, scrie Turnul Sfatului.

Până acum rector a fost Ioan Bondrea, ales în 2012.