​Danemarca și Finlanda sunt țările europene în care anul școlar începe cel mai devreme. Însă, în ciuda unor diferențe, în țările europe există anumite similarități în privința structurii anului școlar.

Elevi de la Şcoala din Mihăileşti, BuzăuFoto: Hotnews

Potrivit datelor din raportul Eurydice privind structura anului școlar, în 10 țări școala începe în luna august. În 14 țări europene elevii merg la școală pe 1 septembrie.

În alte 12 țări școala începe în prima săptămână din septembrie. Iar în 10 țări școala începe la mijlocul lunii septembrie, și aici este vorba de țările din sud-estul Europei cum sunt Cipru, Grecia, Italia, Portugalia și Turcia, dar raportul le menționează și țări precum Bulgaria, Luxemburg și Slovacia.

În raportul din 2018 este menționat și că România se numără printre țările unde școala începe la mijlocul lui septembrie. În urmă cu câteva zile, Ministerul Educației a propus printr-un proiect de ordin ca anul școlar 2020-2021 să înceapă pe 14 septembrie. Actualul an școlar a început pe 9 septembrie 2019.

În Malta, elevii se întorc la școală la sfârșitul lui septembrie.

În Austria, Germania, Spania, Italia, Olanda și Elveția, începutul și sfârșitul anului școlar variază de la o regiune la alta.

În Germania, cu toate că 1 august este data oficială pentru începutul anului școlar, în realitate în diferitele landuri școala începe între 3 august și 12 septembrie.

Câte zile are anul școlar

Numărul zilelor de școală variază între 162 de zile în Franța și 200 de zile în Danemarca și Italia.

În aproape jumătate din țările europe anul școlar are între 170 și 180 de zile.

În 15 țări numărul zilelor de școală variază între 181 și 190 de zile.

Raportul de la Eurydice arată că, în general, numărul de zile de școală este același pentru clasele primare și pentru gimnaziu și liceu, dar sunt și câteva excepții. Astfel, în Belgia, Franța și Bosnia and Herzegovina numărul zilelor de școală este mai mare la gimnaziu și liceu decât la clasele primare. Există și țări unde numărul de zile de școală este mai mare în educația secundară decât în cea primară, și aici este cazul Irlandei, Greicei, Ciprului și Olandei.

Cât de lungă e vacanța de vară

În Europa, școala se termină în general între sfârșitul lui mai și prima jumătate a lunii iunie. În cele mai multe dintre țări cursurile se termină la mijlocul lui iunie. Durata vacanței de vară variază semnificativ.

Au 6 săptămâni de vacanță de vară elevii din unele landuri din Germania, Olanda, Marea Britanie și Liechtenstein. Elevii din Letonia, Portugalia ( ciclurile secundare) și Turcia au 13 săptămâni de vacanță de vară.

Copiii din Italia au între 12 și 14 săptămâni de vacanță de vară, iar cei din Bulgaria 15 săptămâni.

De obicei, vacanțele de vară sunt mai scurte în acele țări unde unde studenții au mai multe vacanțe în timpul anului școlar.

În unele țări, durata vacanței de vară variază în funcție de ciclurile școlare. De exemplu, în Irlanda, Portugalia, Bosnia și Herzegovina și Islanda vacanța de vară începe mai repede pentru elevii de la ciclurile secundare.

În alte țări, precum Bulgaria, Grecia Lituania și Serbia elevii din clasele primare încep vacanța mai repede decât ceilalți.

Consultă aici raportul privind durata anului școlar în țările euroepe

Citiți și:

Elevii cer retragerea ordinului privind structura anului școlar 2020-2021: ”Vrem ca școala să înceapă la 1 septembrie și să se încheie la 1 iunie”

Structura anului școlar 2020-2021: școala începe pe 14 septembrie, vacanța intersemestrială revine (proiect)