Ziua Profesorului. Câți profesori sunt în România. Investițiile în educație sunt cele mai scăzute din UE

de Redactia     HotNews.ro
Sâmbătă, 5 octombrie 2019, 12:11 Actualitate | Educatie


"Sa stii mai multe, sa fii mai bun!
Foto: USER UPLOADED
​​Ziua Profesorului. În fiecare an la data de 5 octombrie este sărbătorită, începând cu anul 1994, la nivel mondial Ziua Profesorului, în acest an Google marcând-o cu un doodle special. În România sunt 215.289 de profesori.

Ziua Profesorului. În România, cheltuielile pentru educație se numără printre cele mai mici din UE, iar slaba performanță a sistemului de învățământ și de formare nu ajută România să recupereze decalajele față de UE. Investițiile pentru educație sunt printre cele mai scăzute din UE (3,7% din PIB față de 4,7%), potrivit unui raport al Comisiei Europene.

Ziua Profesorului. Desemnată de UNESCO, această zi marchează semnarea, în 1966, a ''Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor''. Această recomandare, alături de cea "privind învăţământul superior'' din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, aşa cum arată şi site-ul en.unesco.org.

Ziua Profesorului. Pentru ca principiile celor două recomandări să fie respectate de fiecare stat în parte şi pentru ca această zi să fie recunoscută şi sărbătorită la nivel internaţional, federaţia globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice ''Education International'' a lansat la 5 octombrie 1994 o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice şi a contribuţiei aduse de acestea în procesul educaţional, la nivel mondial.

Ziua Profesorului. Totodată, pentru a recompensa performanţele profesorilor, a fost instituit, în anul 2008, Premiul Hamdan. Acesta este acordat din doi în doi ani şi constă în suma de 300.000 de dolari americani, împărţi între trei laureaţi ale căror proiecte îşi propun să îmbunătăţească performanţele şi eficienţa profesorilor. Numele distincţiei vine de la susţinătorul proiectului, S.A Sheikh Hamdan Bin Rashid Al-Maktoum, viceprim-ministru al Emiratelor Arabe Unite (1971-1973).

Ziua Profesorului. În anul 2016, când s-au împlinit 50 de ani de la adoptarea "Recomandării privind statutul profesorilor", Ziua mondială a educaţiei s-a sărbătorit pentru prima dată în cadrul unei noi agende mondiale, Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Adoptată de ONU în septembrie 2015, aceasta garantează o educaţie de calitate şi subliniază că, pentru atingerea acestui obiectiv, este nevoie nu numai de creşterea substanţială a numărului de cadre didactice calificate, ci şi de motivarea acestora, prin valorizarea muncii lor. Se estimează că până în 2030 vor fi necesare 3,2 milioane de cadre didactice suplimentare pentru a asigura învăţământul primar universal, şi încă 5,1 milioane de profesori, pentru asigurarea învăţământului secundar general (gimnazial).

Ziua Profesorului. În anul 2017, când s-au împlinit 20 de ani de la "Recomandarea UNESCO privind statutul cadrelor didactice din învăţământul superior", Ziua mondială a educaţiei a fost sărbătorită sub sloganul "Predarea în libertate, împuternicirea profesorilor", reluând tema din 2015.

Ziua Profesorului. În România, cheltuielile pentru educație se numără printre cele mai mici din UE. Slaba performanță a sistemului de învățământ și de formare nu ajută România să recupereze decalajele față de UE. Participarea redusă la învățământul preșcolar împiedică dezvoltarea competențelor cognitive și sociale. Rata de părăsire timpurie a școlii rămâne ridicată, iar nivelurile de instruire în ceea ce privește competențele de bază sunt scăzute și nu se îmbunătățesc.

Ziua Profesorului. Disparitățile dintre mediul rural și cel urban persistă, iar grupurile vulnerabile, inclusiv romii, continuă să aibă un acces limitat la un învățământ general de calitate, favorabil incluziunii. Calitatea învățământului superior și a educației și formării profesionale, precum și relevanța pe piața forței de muncă a acestora se confruntă cu provocări, iar accesul adulților la educație este limitat.

Ziua Profesorului. Sistemul de învățământ este subfinanțat, iar capacitățile administrative necesare pentru modernizarea acestuia trebuie să fie consolidate. Dobândirea de competențe de bază și digitale este împiedicată de probleme semnificative. Investițiile pentru educație sunt printre cele mai scăzute din UE (3,7% din PIB față de 4,7%). Acest decalaj este deosebit de relevant la nivelurile învățământului preșcolar și primar, care sunt esențiale pentru prevenirea părăsirii timpurii a școlii, asigurarea egalității de șanse și evitarea inegalităților mai târziu în viață.

Ziua Profesorului. Măsurile legislative recente amână până în 2022 punerea în aplicare a cerinței legale de a aloca anual echivalentul a 6% din PIB pentru educație. Acest prag nu a fost atins niciodată.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2566 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Stalin si poporul (Sâmbătă, 5 octombrie 2019, 12:53)

  Dedalus [utilizator]

  Participarea redusa la invatamantul prescolar nu impiedica nimic. Copiii au parinti. Daca parintii nu isi fac datoria de parinti, de ce trebuie Statul sa o preia?!

  Ce investitii reduse vizati?!

  Sunt scoli care au calculatoare peste calculatoare - dar nu le foloseste nimeni - habar nu au sa o faca. Dar pe de alta parte iau parale de prin surse private pentru tot felul de bazaconii "digitale".

  Au construit sali de sport peste sali de sport, Dar profesortii de sport habar nu au ce au de facut, curtea scolii s-a micsorat si nu se mai poate face miscare in aer liber.

  Sunt prea multe investitii stupide, asta e cauza. Si sunt sutpide pentru ca de fapt nu are nimeni nevoie de absolventi bine pregatiti.

  Are grija statul sa asigure salariu minim cat casa si saalrii la toi puturosii si incompetentii, din imprumuturi, evident!

  Are grija statul sa sufoce concurenta (firma locale, contracte pentru mediatii la nivel de sector etc,), asa ca de ce va mai mirati ca am ajuns un popor de puturosi, incompetenti si mincinosi?

  Nu asta face din oameni comunismul pe care ni-l dorim dar nu avem bunul simt ca macar sa recunoastem?!
 • -1 (1 vot)    
  foarte multi profesori (Sâmbătă, 5 octombrie 2019, 14:33)

  credinciosul [utilizator]

  populatia Romaniei s-a micsorat cu 20%,nr de profesori a crescut!norma didactica inainte era de 21 ore,acum e de 16,restul suplimentar!
  tineti copii cate 6,7 ore la scoala,va mai puneti si orele in 3 zile,iar la materiile de examen,pregatiri in particular NEIMPOZITATE la greu!
  stati si voi in cancelarie 6 ore precum copii,5 zile pe saptamana,nu 16 ore in 3 zile!
  programa cu istorie,geografie,romana ,religie,civica,mai multa decat trebuie,nu face decat sa oboseasca copii,iar sportul in clasa a opta ,o ora pe saptamana!
  Cea mai mare prostie in invatamant este programa imbecila si faptul ca sunt angajati pe perioada NEDETERMINATA,ceea ce ii face sa nu-si dea interesul la clasa,
  acelas lucru in invatamantul superior,plin de habarnisti,si de materii care mai de care mai inutila,ca sa termini facultatea in 5 ani,iar marii corifei sa-si primeasca simbria pt actul educational!
  baiatul a terminat automatica ,lucreaza din anul 2,nu foloseste decat ce a invatat de la asistenti,care sunt tot studenti f isteti,daca ar fi dupa talibanii care ,daca ar da interviu la o firma serioasa de IT,ar fi respinsi instantaneu,nu ai mai auzi de automatica!
  plus materii in anul 3,4,care sunt inutile,dar iti mai tocesc un pic nervii!
  Reforma Programei,maxim 5 ore petrecute la scoala!
  Materii la care afli tot cu un click,reduse la maxim
  Interzicerea meditatiilor cu profesorul de la clasa
  Disponibilizarea profesorilor ale caror materii nu mai sunt de actualitate,nu reconversia lor cu un curs si un simulacru de examen
  mai ales la informatica,profesorii de la gimnaziu si liceu,sunt foarte slabi,iar la modul cum evoluiaza lucrurile,aici doar studentii sau tinerii absolventi ar trebui lasati sa predea


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by