Între 10% și 20% dintre elevii de clasa a VIII-a din 17 județe au rămas corijenți în condițiile în care în anii anteriori de studiu procentul a fost mult mai mic. Datele au fost prezentate de Ministerul Educației care anunță o analiză a acestor situații, în condițiile în care există suspiciuni că elevii nu intră în examen pentru a nu strica rata de promovare la nivelul județului. Cel mai mare procent este la Brăila, de unde și numele generic de „fenomenul Brăila”.

Elevi la centrul de examenFoto: AGERPRES

„Pe aceste județe ne vom concentra analiza astfel încât să evităm să se repete situația în anii următori”, a spus ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, într-o conferință de presă.

Potrivit situației prezentate, județele cu cele mai mari procente de corijenți în clasa a VIII-a sunt Brăila- 19,56%, Călărași – 16, 25% și Tulcea – 16,01%. Procente mari ale corijenților au fost și în județele Iaşi - 15,81%, Ilfov- 15,49%, Prahova = 14,47%, Ialomița- 13,84%, Vaslui- 13,58%, Cluj- 12,4%, Sibiu- 13,20%, Caraş-Severin 11,96% Olt- 11,6%, Bistrița-Năsăud - 11,35%, Covasna - 11,25%, Maramureş - 10,96%, Satu Mare - 10,69% și Galați - 10,61% ( vezi foto).

”Sunt foarte mulți. Dacă vă uitați în cifrele înregistrate în SIR și cifrele înregistrate la examenul de evaluarea de la clasa a VIII-a sunt diferențe importante”, a spus ministrul. Cele 17 județe în care există mulți elevi corijenți vor fi evaluate de către inspectorii de la Ministerul Educației.

”Fenomenul Brăila se referă doar la situația examenului în sine. Despre aceste județe noi intenționăm să mergem să facem o evaluare, vom merge în aceste județe să descifrăm mecanismul intern, prin care a ajuns în județul Brăila ca 20% dintre elevii de clasa a VIII-a să rămână corijenți, pe când în celelalte clase era un procent de 4-5%”, a spus Ecaterina Andronescu.

Citește și

Andronescu anunță un Cod al Educației: În toamnă să-l trimitem în Parlament spre aprobare

Andronescu revine la ideea testelor grilă la examenele naționale: „Numărul de note modificate după contestații este excesiv de mare”

Ecaterina Andronescu despre o posibilă remaniere: ”Niciodată nu am cerut un scaun. Dacă nu mai sunt aici, nu am o problemă, am o meserie”