Editorii de manuale cer Ministerului Educaţiei să le lase cel puţin 90 de zile pentru elaborarea manualelor, şi nu 60 de zile, aşa cum prevede proiectul de metodologie pus în dezbatere pe site-ul ministerului. Polixeniu Anghel, director executiv al Uniunii Editorilor din România, a declarat pentru HotNews.ro că a solicitat ministerului un calendar pentru realizarea manualelor.

Manuale scolareFoto: Agerpres

"Cel mai dezavantajos este termenul acesta foarte strâns. Adică din nou avem la dispoziţie doar 60 de zile pentru realizarea manualelor. Prin propunerile înaintate de noi am cerut să găsim o soluţie în cadrul calendarului global, astfel încât să ducem termenul acesta de elaborare la minimum 90 de zile pentru a putea să iasă ceva de calitatea pe care ne-o dorim cu toţii", a spus Polixeniu Anghel.

Editorii spun că au avut o întâlnire de principiu cu reprezentanţii ministerului, între Crăciun şi Revelion.

"Nu s-a vorbit nimic despre preţ. Sperăm să fie un preţ rezonabil, să se poată realiza un manual de calitate în final. Și preţul tot parte a calităţii este, până la urmă", a mai spus Polixeniu Anghel.

De asemenea, editorii cer ministerului să renunţe la cerinţa potrivit căreia conţinutul digital al manualului să fie trecut pe CD şi apoi multiplicat în mii de exemplare, pentru că CD-urile nu sunt de fapt folosite de elevi. Ei cer ca variantele digitale să fie încărcate direct pe platforma digitală, iar de aici elevii şi profesorii să le descarce.

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de ordin potrivit căruia manualele vor fi cumpărate prin licitație publică, achiziționarea pentru fiecare disciplină urmând a se face de la primii trei ofertanți declarați câștigători.

CITEŞTE ŞI: Primul pas concret pentru renunțarea la manualul unic. PROIECT: Ministerul Educației va cumpăra, prin licitație, manuale pentru fiecare disciplină de la trei ofertanți

CITEȘTE ȘI: Ecaterina Andronescu: Nu va mai fi un manual unic. Noua metodologie pentru elaborarea manualelor pune accent pe calitate

MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!