Subiectele la matematică și la română la Bacalaureat și Evaluare Națională 2019 vor conține într-un procent de 40% teste grilă, a confirmat pentru HotNews, Marian Șuță, șeful Centrului Național de Evaluare și Examinare(CNEE). Până acum testele grilă erau folosite la examenele de bacalaureat la geografie și la disciplinele socio-umane. UPDATE: Au fost publicate modelele de subiecte la BAC 2019, pe subiecte.edu.ro CITEȘTE ȘI: Ministerul Educației a publicat modele de subiecte la bacalaureat. Cum arată testele grilă la română și matematică„Mâine postăm modelele de subiecte pentru 2019 pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională. Dar de anul acesta vom avea itemi obiectivi, adica teste grile, în proportie de 40% pentru toate materiile. Oficial si legal modelele de subiecte valabile pentru anul în curs se afișează la 1 noiembrie și trebuie să respecte programa școlară și structura examenului”, a declarat Șuță.
Șeful CNEE a explicat că rațiunea introducerii testelor grilă la română și matematică este „de a reduce, dacă nu chiar de a elimina, diferențele dintre notele de la evaluare si cele de la contestatii”.
Marian Șuță a mai spus că și până acum la unele dintre materiile de la BAC erau teste grilă, de exemplu la geografie și la știintele socio-umane. Informația a fost prezentată inițial de adevarul.ro.
Ministerul Educației a aprobat în august calendarul de desfăşurare a examenului național de Bacalaureat în anul şcolar 2018-2019. Potrivit calendarului, prima sesiune a examenului național de Bacalaureat 2019 va începe pe 3 iunie cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, iar examenele scrise vor debuta cu testul la Limba si literatura română pe 1 iulie. Afișarea primelor rezultate este programată pentru data de 8 iulie.
CITEȘTE ȘI: Președintele Federației Asociațiilor de Părinți: Introducerea testelor grilă la română și matematică, la BAC 2019 și Evaluare Națională, este o măsură bună, asumată în totalitate de Ministerul Educației
Calendar BAC 2019 aprobat de Ministerul EducațieiSesiunea iunie-iulie 2019
27 - 31 mai 2019 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
31 mai 2019 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/ a XIII-a
3 - 4 iunie 2019 Evaluarea Competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba română - proba A
5 - 6 iunie 2019 Evaluarea Competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba maternă - proba B
7, 10* - 11 iunie 2019 Evaluarea Competențelor digitale - proba D
12 - 13 iunie 2019 Evaluarea Competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională - proba C
1 iulie 2019 Limba și literatura română - proba Ea) - probă scrisă
2 iulie 2019 Limba și literatura maternă - proba Eb) - probă scrisă
3 iulie 2019 Proba obligatorie a profilului - proba Ec) - probă scrisă
4 iulie 2019 Proba la alegere a profilului și specializării - proba Ed) - probă scrisă
8 iulie 2019 Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 - 16:0)
9-12 iulie 2019 Rezolvarea contestațiilor
13 iulie 2019 Afișarea rezultatelor finale
* Candidații de altă confesiune decât cea ortodoxă, care, în data de 10 iunie 2019, sărbătoresc Rusaliile, pot fi programați pentru susținerea probei D în datele de 7 și 11 iunie 2019
Calendar BAC 2019 aprobat de Ministerul EducațieiSesiunea august-septembrie 2019
15 - 19 iulie 2019 Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen
26 iulie 2019 Înscrierea candidaților care au promovat examenele de corigențe
21 august 2019 Limba și literatura română - proba Ea) - probă scrisă
22 august 2019 Limba și literatura maternă - proba Eb) - probă scrisă
23 august 2019 Proba obligatorie a profilului - proba Ec) - probă scrisă
26 august 2019 Proba la alegere a profilului și specializării - proba Ed) - probă scrisă
27, 28 august 2019 Evaluarea Competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba română - proba A
29 august 2019 Evaluarea Competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba maternă - proba B
30 august, 2 septembrie 2019 Evaluarea Competențelor digitale - proba D
2-3 septembrie 2019 Evaluarea Competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională - proba C
3 septembrie 2019 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 - 16:00)
3 - 6 septembrie 2019 Rezolvarea contestațiilor
7 septembrie 2019 Afișarea rezultatelor finale
MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!
Nu mai zic la mate, daca un copil greseste ceva la final pierde tot punctajul la problema, zero, la fel ca unul care n-a avut nicio idee.
Plus ca se sifoneaza mai usor niste subiecte-grila. Una peste alta, o alta prostie.
La romana: se da un text si apoi intrebari grila pe el care sa verifice intelegerea textului. Tot aici se pot pune si intrebari de gramatica. Se pot pune si intrebari de sinonime/antonime (gen alegeti din lista urmatoare cuvantul cu acelasi sens cu cuvantul X din text).
Modele de exercitii: Se dau 8 cuvinte, cu 7 din ele se poate face o propozitie - incercuiti cuvantul in plus.
La fel: care din urmatoarele variante este cuvantul care lipseste din propozitie
Cat despre matematica, se pot formula intrebari astfel incat sa minimizeze impactul greselilor la ultimul pas. Intrebari multiple pentru aceeasi problema, de exemplu.
Aceste tipuri de intrebari pot fi mult mai relevante decat un comentariu la un text dat, care poate fi invatat in prealabil. Ne dorim sa renuntam la analfabetii functionali, dar sa nu schimbam nimic in modul de evaluare a elevilor?
Ne ferim de "subiecte rasuflate" dar nu de subiectivitatea corectarii? Si credem ca raspunsurile la grila se invata mai usor decat comentariile? Hmm...
Desigur, ideal ar fi un mix - compunerile libere la romana au si ele rostul lor. Dar pentru mine e un pas inainte - in nici un caz inapoi (sigur, cu conditia ca grilele sa fie concepute profesionist).
Copii care au reale probleme in a se exprima iau lejer cel putin mentiune. Dar daca scopul o fi sa creasca numarul de absolventi la hectar (in special la BAC) , au gasit o portita geniala.
Acum va fi si mai usor de suflat raspunsul. Esti cu un coleg bunicel in clasa, stabiliti un cod de semne si uite-asa ai luat 5 la mate. Yey. De unde pana acum luai 2 sau nici atat.
Cred ca ar trebui si diferentiat intre examenul de la sfarsitul clasei a 8-a (care e in primul rand un concurs intre elevi) si bacalaureatul care nu e neaparat un concurs intre elevi (desi poate a devenit intre timp, multe facultati renuntand la examenul de admitere). Va inteleg reticenta cu privire la al doilea.