Universitatea de Vest din Timișoara atrage atenția că neplata de către România a contribuţiei de membru al Agenţiei Spaţiale Europene poate duce la exodul puţinilor specialişti rămaşi în ţară.

”Luând act de aparițiile publice cu privire la posibilitatea ca România să-și piardă dreptul de vot în cadrul Agenției Spațiale Europene pentru neplata contribuției obligatorii de membru, Universitatea de Vest din Timișoara își exprimă îngrijorarea că, în ansamblul ei, cercetarea românească devine tot mai ignorată de Guvern”, arată un comunicat de presă al Universității de Vest Timișoara.

Potrivit acesteia, deși există o țintă rezonabilă de 1% din PIB declarată că va fi alocată cercetării până în anul 2020, actualmente finanțarea este de aproape șapte ori mai mică, deși este vorba de finanțarea unor posibile motoare puternice ale economiei, care țin în țară specialiștii ce ar putea defini tehnologiile viitorului.

”Pierderea relevanței cercetării românești pe domeniile de frontieră ar fi o lovitură grea pentru specialiștii rămași în țară”, mai arată comunicatul care subliniază că Universitatea de Vest din Timișoara are o colaborare lungă și performantă cu Agenția Spațială Română - ROSA, membră a Agenției Spațiale Europene, alături de care a derulat programe încă din 1992.

„Nu putem risca să ștergem cu buretele toate aceste eforturi, să ne batem joc de cercetătorii pe care-i mai avem în țară și de instituțiile care investesc în viitor! Cercetarea românească are nevoie acută de predictibilitate, de finanțări continue și sustenabile, cu bugete și calendare de alocare suficient de clare și respectate, pentru a nu afecta nici existența în sine a cercetării, dar nici calitatea acesteia. Să nu uităm că tehnologiile spațiale reprezintă o nișă vitală pentru dezvoltarea omenirii. Reprezintă practic unul dintre motoarele dezvoltării, cercetării și inovării de frontieră, care vor defini tehnologiile viitorului și care ne ajută să valorificăm și să păstrăm cercetătorii români în țară”, a spus rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. dr. Marilen Gabriel Pirtea.