In 2002, parinti din toata lumea s-au unit pentru prima oara pentru o cauza comuna: toti copiii bolnavi de cancer sa primeasca cel mai bun tratament si ingrijire. In 2003, Confederatia Internationala a Organizatiilor Parintilor cu Copii Bolnavi de Cancer a declarat 15 februarie ca fiind Ziua Internationala a Copilului cu Cancer. In Romania, Asociația P.A.V.E.L. a organizat in fiecare an evenimente cu aceasta ocazie pentru copiii bolnavi si famiile lor, la sectiile de oncopediatrie si hematologie din Bucuresti.

Scopul acestei zile este:

  • sa atraga atentia asupra celor 200.000 de copii cu cancer de pretutindeni, depistati în fiecare an, din care doar 20% primesc tratamentul adecvat;
  • sa se informeze publicului despre cancerul la copii;
  • sa se organizeze evenimente, cu strangere de fonduri, pentru organizatiile de parinti cu copii bolnavi de cancer pentru a-si finanta programele la nivel local;
  • sa se promoveze proiectele si activitatile desfasurate de organizatiile de parinti cu copii bolnavi de cancer, locale.

Confederatia Internationala a Organizatiilor Parintilor cu Copii Bolnavi de Cancer reprezinta parintii si familiile copiilor cu cancer din 78 de tari ale lumii (in total 132 de organizatii de parinti, membre a ICCCPO).

Cateva date despre cancerul la copii

Cancerul la copii este mai rar decat la adulti. Depistat la timp si tratat corect, cancerul la copii raspunde mult mai bine la tratament decat la adulti.

  • In fiecare an, mai mult de 200.000 de copii din intreaga lume sunt diagnosticati cu cancer si aproximativ, 90.000 mor din cauza cancerului. Incidenta: 8 – 16 cazuri noi / 100 000 copii (OMS 2005)
  • In România (2005) sunt:  9,5 cazuri noi/ 100 000 copii .

In România nu functioneaza inca Registrul National de cancer, astfel ca statisticile sunt doar estimative:

  • 500 cazuri noi /an
  • 5000 pacienti cu boala in evolutie sau remisiune

In Romania, rata medie de vindecare a acestor copii bolnavi este de circa 30 - 60%, in functie de specificul bolii. Cancerul la copil este a doua cauza de deces în grupa 4 - 15 ani.

Cancerul la copil poate fi diagnosticat precoce, desi este greu de recunoscut. De aceea orice parinte trebuie sa stie ca:

  • Controalele medicale regulate sunt obligatorii
  • Orice semn sau simptom de boala trebuie investigat, diagnosticat, tratat pana la dispatritie
  • Orice schimbare in starea de sanatate a copilului trebuie atent analizata de medic si parinti

Stabilirea precoce a diagnosticului de cancer inseamna ca pacientul poate beneficia la maximum de posibilităţile oferite de terapia actuala, cu sanse maxime de vindecare si risc minim de efecte secundare la distanta.

Asociatia P.A.V.E.L este singura organizatie de parinti cu copii bolnavi din cancer din Romania şi una din putinele organizatii neguvernamentale si non-profit din tara, care lucreaza pentru pacientii cu cancer. Asociatia se implica în sprijinirea familiilor copiilor cu cancer care primesc tratament medical în Bucuresti (3 clinici cu sectii de oncologie şi hematologie pediatrică ce tratează copii şi adolescenţi din toată România, cele mai mari sectii din tara: Clinicile de pediatrie 1 şi 2 ale Institutului Clinic Fundeni, Institutul Oncologic "Prof. Al. Trestioreanu" si Spitalul Clinic pentru Copii M.S.Curie"), unde sunt tratati peste 65 % din pacientii tineri din tara si spera ca in viitor sa poata oferi ajutor si alte zone ale tarii.

Asociata P.A.V.E.L. (Primind Ajutor, Viata Este Luminoasa) este asociatia parintilor cu copii bolnavi de cancer, leucemii si anemii grave si este o asociate caritabila, non-profit, neguvernamentala, apolitica şi fara afiliere religioasa, inregistrata la 10 mai 1996. In 2011, Asociatia P.A.V.E.L. sarbatoreste 15 ani de existenta si are drept scop imbunatăţirea vietii copiilor si tinerilor bolnavi de cancer, leucemie şi anemii grave prin acordarea de sprijin moral, informational, psihologic si material copiilor, tinerilor bolnavi si familiilor lor.

Mai multe detalii despre activitatea Asociatiei puteti gasi pe site-ul acesteia.