Consumul de sunca, crenvursti, carnati sau alte tipuri de carne procesata creste riscul de boli cardiovasculare si diabet, arata un studiu realizat de Facultatea de Medicina Harvard si citat de Reuters. Nu acelasi lucru se poate spune despre consumul de carne neprocesata de vita, porc sau miel.

Cercetatorii sugereaza ca, de fapt, sarea si conservantii chimici folositi la procesare ar fi cauza reala a acestor doua probleme de sanatate asociate cu consumul de carne.

Cercetarea, bazata pe analiza a 1.600 studii desfasurate pe circa 1.218 milioane de persoane din zece tari, arata ca ingerarea zilnica a 50 g de mezeluri - de exemplu, un hot-dog, cateva felii de mortadella sau de costita afumata - duce la cresterea cu 42% a riscului de a face o boala cardiovasculara si cu 19% a riscului de diabet.

Rezultatele cercetarii au fost contestate de American Meat Institute, care sustine ca acestea ar contrazice rezultatele studiilor anterioare si Ghidul Nutritional pentru Americani. “In cel mai bun caz, aceasta ipoteza merita mai multe analize. Cu siguranta nu reprezinta un motiv pentru schimbarea regimului alimentar”, sustine James Hodges, presedinte al American Meat Institute.

Majoritatea ghidurilor de nutritie recomanda reducerea consumului de carne. Numeroase studii, care au vizat asocierea dintre consumul de carne si riscul de boli cardiovasculare si diabet, au avut rezultate diverse, insa aceste studii au avut in vedere rareori diferentele dintre riscurile pe care le presupune consumul de carne procesata si neprocesata, a raspuns Renata Micha, coordonatorul cercetarii.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.